Kalahari Rally

Terence Marsh en John Kelly winnen Kalahari Rally 2021

Terence Marsh en John Kelly winnen Kalahari Rally 2021

Terence Marsh (auto’s) en John Kelly (motoren) hebben zich vrijdag verzekerd van de overwinning in de Kalahari Rally 2021. De afsluitende proef zorgde niet voor grote verschuivingen, al kwam de klassementsleider bij de motoren niet meer aan de start. Charan Moore had op de voorlaatste dag namelijk een technisch probleem met zijn machine. Dat gebeurde bij een van de gates die hij moest openen. Een stuk ijzerdraad bleef in de machine hangen waarna er schade aan de krachtbron ontstond. Moore haalde het bivak, maar daar aangekomen werd ontdekt dat er toch wel forse schade was aan de KTM. Hoewel de betreffende onderdelen vervangen mochten worden, waren die niet op voorraad en moest Moore de laatste dag vanaf de zijlijn toekijken. Extra zuur omdat hij daarmee naast gratis deelname aan de Dakar Rally greep. Die eer was daardoor voor John Kelly, die een behoorlijk sterke wedstrijd afwerkte. Hij was uiteindelijk de winnaar en heeft het ticket voor de Dakar te pakken. Kelly, uit Botswana afkomstig, gaat daar komend jaar van start in Malle Moto. De laatste etappe was een prooi voor Gert van den Berg, die overigens ook tweede werd in het klassement. Gary Pretorius eindigde op de derde plaats in het klassement voor Hentie Hannekom en Ruan Burger. Ondanks de gemiste vrijkaart voor Dakar, is Charan Moore wel gewoon rond en staat hij in januari aan de start in Saudi-Arabië. Bij de auto’s was de overwinning op de laatste dag voor Eben Basson. Hij was acht minuten sneller dan Philip Botha. Terence Marsh eindigde op de derde plaats, maar stelde wel zijn eindzege veilig. Uiteindelijk kwamen er slechts drie auto’s aan de finish, al had dat ook te maken met de zwaarte van de wedstrijd. Bij de SSV’s pakte Theo Erasmus de laatste etappe, de overwinning in het klassement was voor Geoff Minnitt. Hij nam op de laatste dag geen risico meer en eindigde op de vierde stek. De organisatie van de Kalahari Rally werd vrijdag overladen met complimenten over het verloop, de routes, de roadbooks en de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd. Door de geldende beperkingen rond het coronavirus was het startveld veel kleiner dan de organisatie had willen hebben, maar men hoopt daar volgend jaar verandering in de te brengen met de komst van meer Europeanen.
Lees verder
Voorlaatste etappe Kalahari Rally “een echte Dakar-dag”

Voorlaatste etappe Kalahari Rally “een echte Dakar-dag”

Met 856 kilometer kregen de deelnemers van de Kalahari Rally donderdag nog een zware beproeving voor de wielen. Bij de auto’s leverde dat een verrassende winnaar op en bij de motoren kwam de koploper zelfs even in de problemen. De voorlaatste etappe van de Kalahari Rally was een van de langste proeven van de rally. Na een korte verbinding in de ochtend stond een mooie proef op het programma met veel glooiend terrein. In het tweede deel moest er veel op koers gereden worden en door de regen van de afgelopen weken werd dat lastiger. Het was door de begroeiing niet eenvoudig om rechte lijnen te rijden in dat deel van de proef. Terence Marsh noemde het “een echte Afrikaanse Dakar-dag” met technische passages en moeilijk navigeerwerk. Daarmee was het volgens de Zuid-Afrikaan wel te vergelijken met de proeven in de Morocco Desert Challenge of de Dakar, toen die nog in Afrika verreden werd. Marsh kende een van zijn mindere dagen, maar dat had vooral te maken met zoekwerk naar een bepaald waypoint. Eenmaal gevonden kon Marsh zijn snelle tempo weer oppikken, maar het zorgde er wel voor dat hij de overwinning moest laten aan Philip Botha. In het klassement liep Marsh amper averij op, hij staat nog altijd fier aan de leiding. Eben Basson verloor namelijk veel tijd, meer dan een uur. Hij eindigde op de derde plaats. Bij de SSV’s was de overwinning donderdag voor Theo Erasmus, die klassementsleider Geoff Minnitt wist te verslaan. Het verschil bleef betrekkelijk klein op vijf minuten waardoor de leidende positie van Minnitt niet in gevaar kwam. Hamish Horrel werd opnieuw derde. Bij de motoren moet er nogal wat gebeuren wil het nog spannend worden. Charan Moore gaat daar comfortabel aan de leiding. Toch kreeg hij het donderdag niet cadeau. Bij een van de vele gates door de landerijen kreeg Moore een stuk ijzerdraad in zijn achterwiel waardoor de remleiding kapot gesneden werd. Even later ging het ook het olielampje van de motor branden, twee zaken die in theorie niets met elkaar te maken kunnen hebben. Moore kon zijn problemen redelijk snel oplossen, hij kwam op achterstand binnen. Zijn voornaamste concurrent John Kelly pakte slechts vijf minuten terug. Moore is daardoor alsnog de favoriet voor de overwinning, mocht hij morgen weer fris aan de start staan. Eenmaal in het bivak kwam daar meer onzekerheid over. De monteurs van Moore vonden aanwijzingen voor motorische schade en zullen aan de slag moeten om de motor voor vrijdag klaar te krijgen. Kelly was dus de dagwinnaar voor Hentie Hannekom en Moore. Gert van den Berg werd vierde voor Gary Pretorius.
Lees verder
Kalahari Rally: Kelly pakt tijd terug op Moore, Marsh contro...

Kalahari Rally: Kelly pakt tijd terug op Moore, Marsh contro...

De strijd in de Kalahari Rally wordt steeds intenser. Op woensdag pakten de achtervolgers tijd terug op de koplopers en dat is een mooie voorbode voor wat er de komende dagen nog aankomt. De volledige etappe over 231 kilometer werd dinsdag op het meest oostelijke punt verreden. Opmerkelijk was dat op een terrein gereden werd dat volledig in handen was van een boer, tevens testterrein van Toyota Gazoo Racing. Die proef zat vol zand en was ook qua navigeren weer tricky. Uiteindelijk werden daar ook de tijdverschillen gemaakt. Bij de motoren was John Kelly weer de snelste. Hij eindigde drie minuten voor Charan Moore, die in het klassement nog altijd aan de leiding gaat. Hentie Hannekom eindigde op de derde plaats. In het klassement staat Gary Pretorius op de derde plaats, al gaf hij vandaag wel wat tijd toe op Hannekom en Gert van den Berg. Beiden maakten wat minuten goed. In de SSV-klasse was de overwinning opnieuw voor Geoff Minnitt en Siegfried Rousseau. Het duo was ruim twintig minuten sneller dan Hamish Horrel en Theo Erasmus. Bij de auto’s was de zege voor Eben Basson, die Terence Marsh wist te verslaan. De voorsprong was twee minuten in het voordeel van Marsh, maar die gaat nog altijd fier aan de leiding in het klassement. Het verschil is meer dan een half uur. Donderdag staat de Vanzyls Rus op het programma, een van de langste etappes van de week.
Lees verder
Kalahari Rally 2021: De Klerk pakt dagwinst en houdt het voo...

Kalahari Rally 2021: De Klerk pakt dagwinst en houdt het voo...

Hennie de Klerk heeft dinsdag een goede slag geslagen in de Kalahari Rally, maar heeft direct daarna laten weten zijn weg niet te vervolgen. De Zuid-Afrikaan heeft problemen met zijn wagen gevonden waardoor het niet mogelijk is de rally te vervolgen. Het was een hele lange dag voor de deelnemers van de Kalahari Rally. De derde etappe bestond uit twee proeven met een totale lengte van 360 kilometer. In de ochtend gingen de deelnemers van start op een zoutvlakte, waar regelmatig snelheidsrecords gebroken zijn. Verder was het heel veel gras omdat het de afgelopen maanden een stuk natter was dan normaal. De organisatie heeft daarom extra checks uit moeten voeren voor de roadbooks, dat bleek geen overbodige luxe. De eerste proef bestond grotendeels uit duinpassages met gras terwijl de tweede proef een stuk sneller was. Daarnaast werden deelnemers nog op de proef gesteld met complexe navigatie. Bij de auto’s verging het Hennie de Klerk het beste. Hij kende maandag een slechte dag, maar was dinsdag ruim de snelste. De Zuid-Afrikaan gaat de wedstrijd echter niet uitrijden. Het team heeft enkele gebreken gevonden in de wagen, die al wat ouder is. Uit voorzorg is besloten om niet meer verder te gaan. Hij vertrok met een dagsucces omdat hij Terence Marsh in het tweede deel van de proef kwijtspeelde. Waar De Klerk naar rechts ging, koos Marsh voor links en daarna hebben ze de andere tegenstanders niet meer gezien. Marsh kwam op de tweede plaats aan de finish en gaat nog aan de leiding in het klassement. De derde plaats was voor Eben Basson. Bij de motoren zijn er nog dertien coureurs in koers en was John Kelly voor de tweede keer deze week de snelste. Hij was op zondag ook al de rapste, maar viel maandag ver terug. De man uit Botswana herpakte zich en liet Charan Moore achter zich. Kelly was na bijna zeven uur koers een minuut sneller dan Moore, die overigens wel aan de leiding bleef in het klassement. Moore heeft een voorsprong van ruim een uur op Kelly in het klassement. Gert van den Berg eindigde op de derde plaats voor Gary Pretorious en Juri Botha. Pretorious staat in het klassement ook op de derde plaats. In de SSV-klasse heeft Geoff Minnitt een aardige slag geslagen. Hij won de derde etappe met een voorsprong van ruim anderhalf uur op Hamish Horrel. Joao Lota werd derde. Theo Erasmus kwam niet meer aan de start. De derde etappe werd dinsdagavond afgesloten met een bezoek van enkele notabelen van de lokale overheid en van The Northern Cape, de lokale toeristische organisatie. Ze werken aan een samenwerking met de organisatie van de rally. Het gebied staat bekend als UNESCO-werelderfgoed en is erg in trek wat betreft toerisme.
Lees verder
Kalahari Rally 2021: Basson verslaat Marsh in secondenspel

Kalahari Rally 2021: Basson verslaat Marsh in secondenspel

Charan Moore, Eben Basson en Theo Erasmus zijn maandag de dagwinnaars geworden van de tweede etappe in de Kalahari Rally. Maandag moesten de coureurs een proef van bijna 300 kilometer afwerken en dat bracht sommigen in de problemen. Bij de auto’s kwam Hennie de Klerk in de problemen. Hij kwam na de start niet door bij de finish en heeft daardoor een flinke achterstand opgelopen. De overwinning ging naar Eben Basson, die de hele dag een interessante strijd streed met Terence Marsh. Basson zat de voorman van Red-Lined Motorsport al snel op de hielen en dat bleef eigenlijk zo. Aan de finish was het voordeel voor Basson minder dan een minuut. Achter het tweetal kwam Philip Botha als derde aan de finish. Bij de motoren is het veld al redelijk uitgedund na de eerste dagen. In totaal kwamen achttien coureurs aan de finish in de special stage over 296 kilometer. Charan Moore was de snelste met een voorsprong van zeven minuten op Hentie Hannekom. Gary Pretorious werd derde, maar gaf meer dan een kwartier toe op Moore. John Kelly, gisteren nog winnaar, verloor ruim een uur en kan een goede klassering zo langzamerhand wel vergeten. “Het was echt een prachtige proef”, zei dagwinnaar Charan Moore aan de finish. “We zijn vandaag in omgekeerde volgorde gestart en ik moest dus als laatste vertrekken. Ik kon de anderen vrij snel inhalen waarna de auto’s voor ons rijden en ik de track dus grotendeels kon vechten. Het was heel leuk en ik begin nu echt van deze rally te genieten. Het voelt alsof ik een goed tempo kan rijden, ik begin steeds vertrouwder te raken met de motor. Ik heb wat problemen gehad met de brandstoffilters, vanavond wil ik proberen om de achtertanks goed werkend te krijgen. Dat is tot nu toe niet gelukt.” Het wordt echter in grotere mate belangrijk omdat er nog een paar lange dagen aankomen. Morgen gaan de deelnemers richting uitgestrekt duingebieden waar weer een hele nieuwe uitdaging wacht. “Daarna wil ik echt weer pushen”, aldus Moore, die een riante voorsprong heeft in het klassement. “Ik heb nog nooit echt in de duinen gereden en ik kan niet wachten tot we daar morgen aan beginnen.” In de SSV-klasse ging de overwinning naar Theo Erasmus met navigator Johan Bekker De kopman van Mariendal Racing was precies een minuut sneller dan de winnaar van de eerste etappe, Geoff Minnitt.  
Lees verder
Kalahari Rally 2021: Eerste etappe direct een serieuze bepro...

Kalahari Rally 2021: Eerste etappe direct een serieuze bepro...

Na een opwarmer op zaterdag hebben deelnemers in de Kalahari Rally zondag een aardige beproeving gehad. Met twee proeven en een totale lengte van 639 kilometer werden de equipes direct serieus getest. Het was vroeg dag voor de motorcoureurs, die zondagochtend bij het eerste licht vertrokken. Werner Kennedy rijdt in de Iron Man, de malle moto van de Kalahari Rally. Hij reed zaterdag tijdens de Super Special een koe aan en kon zijn motor daardoor niet meer starten. Uiteindelijk kon hij wel door zonder tijdverlies, maar in zo’n geval zou hij in de Dakar al meer problemen hebben. De overwinning bij de motoren ging naar John Kelly uit Botswana voor Charan Moore en Gert van den Berg. De winnaar van de Super Special, Willem du Toit, verging het zondag minder goed. Hij haalde de finish in de eerste special niet en kon zodoende ook in de tweede niet starten.  Bij de auto’s maakte Red-Lined een uitstekende indruk met een 1-2-3 in het klassement. Terrence Marsh, de voorman van het team, sprak na afloop van een lange dag. Met name de tweede proef was wat betreft de navigatie heel lastig. Marsh deed daardoor een tandje terug, maar dat bracht hem wel de overwinning. Eben Basson eindigde als tweede met Philip Botha op de derde plaats. In de SSV-klasse was de overwinning voor Geoff Minnitt voor Theo Erasmus en Joao Lota. Minnitt sloeg een flink gat in de eerste echte proef. ondanks dat hij nog 25 minuten tijdstraf kreeg, was hij bijna een half uur sneller dan Erasmus.  Maandag gaat de tweede fase van de rally van start met veel zand. De route is voor de deelnemers wat moeilijker dan andere jaren. Dit deel van Zuid-Afrika heeft uitgestrekte zandpistes en dat maakt het een aardige uitdaging voor de deelnemers.
Lees verder
Kalahari Rally 2021: Rustig opwarmen met Super Special

Kalahari Rally 2021: Rustig opwarmen met Super Special

De Super Special Stage in de Kalahari Rally was zaterdag het startpunt van een mooie week actie in Zuid-Afrika. In 118 kilometer werd de startvolgorde voor de eerste echte proef bepaald. Zaterdagochtend ging om 11.00 uur lokale tijd de Super Special Stage van start over een totale lengte van 118 kilometer. Vooral omdat er veel nieuwe deelnemers aan het vertrek staan van deze wedstrijd, is het een soort leerervaring voor velen. Met het kleine startveld in de drie klassen is het mogelijk om die ervaring op te doen en meters te maken. Ook was de Super Special een kans om kennis te maken met het nieuwe roadbook en ook om de startvolgorde voor morgen te bepalen. Bij de auto’s was Hennie de Klerk de smaakmaker in de Super Special. Hij rijdt in een BMW, die hij gebruikt als reservewagen, maar het ging niet bepaald vlekkeloos voor de Zuid-Afrikaan. Hij ging in de beginfase van de proef in de mist bij een afslag en kwam in een greppel terecht. Hij had daardoor de startmotor kapot en kwam eerst niet weg. Terence Marsh, de voorman van Red-Lined Racing, heeft De Klerk uiteindelijk geholpen. Hij kwam daardoor als vierde aan de finish waarmee hij de schade nog enigszins beperkt hield. Marsh werd tweede, maar Eben Basson van hetzelfde team voorlaten. Dewald van Breda kwam uiteindelijk als derde aan de finish. Willem du Toit is bij de motoren een van de favorieten. Du Toit is normaal gesproken de snelste rijder en maakte dat meteen waar. Hij was de snelste in de eerste proef, Charan Moore eindigde op iets meer dan een minuut. Hij wil komend jaar naar de Dakar Rally en omdat deze wedstrijd deel uitmaakt van de Road to Dakar, is er een startbewijs voor die wedstrijd te verdienen. Gary Pretorious eindigde op de derde plaats. Bij de SSV’s is het startveld bijzonder klein met vijf deelnemers. WCT Engineering-coureur Geoff Minnitt was de snelste en ruim ook. Hij sloeg een gat van 17 minuten naar de achtervolgers. Theo Erasmus werd tweede voor Hamish Horrel.
Lees verder
Kalahari Rally 2021: papierwerk bijna gedaan, tijd om te rac...

Kalahari Rally 2021: papierwerk bijna gedaan, tijd om te rac...

Na twee jaar wachten is het dan eindelijk zover: de 3e editie van de Kalahari Rally gaat morgen van start. Vandaag doorlopen alle deelnemers de administratieve en technische keuring. De sfeer is ontspannen en de deelnemers kijken er natuurlijk naar uit om eindelijk van start te kunnen gaan. Organisator Garth Roberts zal blij zijn als de rally vertrekt en kijkt uit naar het moment dat hij samen met de deelnemers kan genieten van een biertje nadat de rally weer terug is in Mafikeng na de laatste kilometers. Garth Roberts: ,,Het was een hele reis de afgelopen twee jaar. Ik dacht even dat het ook dit jaar weer niet gebeuren met alles covid restricties. Tot een maand terug was het nog niet zeker of het door zou kunnen gaan. We hebben veel steun van de lokale deelnemers, het is jammer dat we de Europese deelnemers niet hierheen konden halen door de reisbeperkingen. Nu zijn we heel druk met de keuring, dat is altijd even spannend. Als oud racer weet ik dat als de rally van start gaat het ‘raceface’ opgezet wordt en dan kunnen we echt op pad.” In Zuid-Afrika is de Kalahari Rally het enige cross-country rallyevent dat met een echt roadbook werkt. De races in het Zuid-Afrikaanse kampioenschap hebben een ander karakter. Dat zijn meer Baja achtige sprintraces met een vereenvoudigd roadbook en markeringen om de route aan te geven. ,,De Superspecial is bedoeld om de rijders te leren hoe het roadbook werkt en om de startvolgorde te bepalen. Daarna de eerste dag die twee specials bevat en totaal 700 kilometer lang is. De dag erna is 800 kilometer lang met een special van 300 kilometer. Onze route controle ploeg met Simon Schimmel deed over deze special zo’n vijfenhalf, zes uur met een SSV, om je een idee te geven. Stage 5 is net onder 900 kilometer. Ik wil graag dat de rally van start gaat en dat de deelnemers kunnen gaan genieten, dat is waar het allemaal om draait” aldus Garth Roberts. Één Nederlandse deelnemer: Noraly Schoenmaker Onder normale omstandigheden zouden de voertuigen van de Europese deelnemers in juli verscheept worden naar Zuid-Afrika. Dat was een te groot risico met de destijds geldende beperkingen en de organisatie besloot om geen Europese deelnemers in te schrijven. Toch zijn er twee inschrijvingen die niet afkomstig zijn uit het zuidelijke deel van Afrika. Amerikaan David Richardson woont en werkt al langer in Zuid- Afrika en doet mee bij de motoren. De Nederlandse Noraly Schoenmaker is al drie jaar op wereldreis en besloot zich in te schrijven voor de Adventure Raid categorie met een Honda CRF250L. Deelnemers in deze categorie rijden vooral de onverharde verbindingsroutes en een paar delen special. Noraly Schoenmaker gaf drie jaar geleden haar baan op, verkocht haar huis en motor en vloog naar India. Daar kocht ze een Royal Enfield waarmee ze door 25 landen terug naar Nederland en 36.000 kilometers op de teller zette. Het volgende doel was om van Patagonië naar Alaska te reizen. Door de corona pandemie kwam ze in maart vast te zitten in Peru. Zelf was ze binnen een paar weken weg, maar de motor kwam pas 8 maanden later terug in Nederland. Na een reis door Europa besloot ze naar Zuid-Afrika te reizen. De afgelopen zes maanden heeft Noraly met haar Honda 250 rondgereisd door Zuidelijk Afrika met behalve Zuid-Afrika o.a. ook Botswana, Namibië en Angola. ,,Mijn twee grootste passies zijn motoren en reizen. Ik heb een manier gevonden om er ook mijn werk van te maken. Ik doe continu wat ik het allermooiste vind. Ik reis altijd alleen, ik kan gaan en staan waar ik wil en heb echt een liefde ontwikkeld voor het off-road rijden. Dat begon al in India. De Kalahari Rally kwam heel spontaan op mijn pad. Het is een ideale manier om kennis te maken met het rally rijden. Ik vermoed dat ik wel een beetje achteraan het veld zal rijden, de meesten hebben wel iets van rallyervaring. Maar ik doe gewoon mijn eigen ding. De langste stage is 680 kilometer lang, dat wordt spannend of ik dat voor donker ga halen” vertelt Noraly. Wil je meer weten over de avonturen van Noraly? Check dan haar youtube kanaal: ItchyBoots  Met 828.000 volgers zeker de moeite waard! Ook tijdens de Kalahari Rally worden dagelijkse updates geplaatst. Superspecial De Superspecial van morgen begint om 12.00 uur en is 117 kilometer lang. Deze niet al te moeilijke proef is alleen bedoeld om de deelnemers vertrouwd te maken met het roadbook en de startvolgorde voor de etappe van zondag die twee proeven bevat met een lengte van 193 en 236 kilometer te bepalen. Livetracking Volg de rally live via deze link.
Lees verder
Kalahari Rally 2021 komend weekend van start

Kalahari Rally 2021 komend weekend van start

Het zijn drukke tijden voor organisator Garth Roberts, met nog een paar dagen te gaan voor de start van de Kalahari Rally 2021. Vrijdag a.s. vindt de technische keuring plaats in Mafikeng, waarna de rally op zaterdag van start gaat met een ‘Super Special’ van 107 kilometer. Rallymaniacs reist morgen af naar Zuid-Afrika om vanaf vrijdag dagelijkse updates te verzorgen vanuit de rally. Organisator Garth Roberts vertelt: ,,Het was een moeilijk jaar gezien de covid situatie. We hadden een plan B met een soort Baja format. Dat hebben we gelukkig nu niet nodig. We hebben alle goedkeuringen, dat is allemaal voor elkaar. We konden geen Europese deelnemers ontvangen dit jaar, omdat we op het moment dat de verscheping plaats moest vinden geen garantie konden geven of Europeanen konden reizen naar Zuid-Afrika. We hebben één Nederlandse en één Amerikaanse deelnemer die al langer in Zuid-Afrika zijn, we hebben een team vanuit Angola en een motorrijder uit Botswana.’’ In totaal zijn er 69 ingeschreven voertuigen, waaronder twee buggy’s van Century Racing en drie auto’s van Red Lined Motorsport.  Woensdag a.s. zullen we een bezoek brengen aan de werkplaats van Red Lined om eens te kijken wat zich daar allemaal afspeelt en wat de laatste ontwikkelingen zijn op technisch gebied. Het is de derde editie van de Kalahari Rally, die in 2018 voor het eerst verreden werd. Bij de motoren is een gratis inschrijving te verdienen voor komende Dakar, de Kalahari Rally maakt deel uit van ASO’s ‘Road to Dakar’ om deelname aan de Dakar mogelijk te maken voor motorrijders nieuw in de sport die niet meteen het budget hebben om aan Dakar mee te doen. Bekijk hieronder het overzicht met de deelnemers. De route De route volgt de grens van Botswana. Garth Roberts: ,,De rally begint met de Superstage die over snelle paden gaat. Stage twee bevat heel veel zacht zand. Als je stopt sta je vast. Stage drie bestaat uit duinen en zandpaden en wat harde pistes. Stage vier is alleen maar duinen. Deze wordt volledig verreden op het terrein van een boerderij, waar Toyota ook altijd naar toe gaat om te testen. Navigatie is niet moeilijk, maar het rijden is zeer technisch. Stage vijf is technisch en hobbelig, mede door de regen van de afgelopen maanden. Stage zes bevat harde pistes en een aantal passages met stenen.” Kalahari Rally 2021 schema Vrijdag 3 september: technische keuring Zaterdag 4 september t/m vrijdag 10 september: 6 stages Overzicht stages Overzicht deelnemers Roadbookcontrole Deze dagen voorafgaand aan de rally worden de roadbooks nog een laatste maal gecontroleerd. Medeverantwoordelijk hiervoor is Simon Schimmel, die afgelopen vrijdag al afreisde naar Johannesburg en nu met een SSV op pad is om te kijken of er nog laatste aanpassingen gemaakt moeten worden.  
Lees verder
Kalahari Rally 2021: deelnemersveld groeit

Kalahari Rally 2021: deelnemersveld groeit

Een jaar later dan gepland, maar dit najaar is het zover: de derde editie van de Kalahari Rally wordt van 3 t/m 10 september verreden. Het deelnemersveld begint steeds meer vorm te krijgen, en de organisatie is druk met extra routecontroles. Door de vele regen van de afgelopen winter is het veel groener dan gebruikelijk en dat vraagt om meer aandacht. Onlangs heeft Brian Baragnawath zijn deelname bevestigd, met navigator Leonard Cremer. Baragnawath kende een prima debuut afgelopen Dakar met meerdere top tien finishes. Het Zuid-Afrikaanse duo verschijnt aan de start van de Kalahari Rally met de CR6 Buggy van het Zuid-Afrikaanse Century Racing, voorzien van een 7-liter Chevrolet V8 motor. Sterke groei Meteen na de Breslau Rally vertrekt Nederlands agent van de Kalahari Rally Simon Schimmel richting Zuid-Afrika, om te helpen bij de roadbookcontroles. ,,Er is 650 millimeter regen afgelopen winter, dus hele stukken zijn overgroeid. De roadbooks waren natuurlijk allang klaar, maar we moeten opnieuw controleren of de paden er allemaal nog liggen. Hier en daar ligt er nog water, dat zal in de komende tijd wel opdrogen. Een dubbele check dus deze editie. Het autoveld is heel sterk, met veel lokale rijders. Ook de motorcategorie kent een sterke groei, met rijders die zich willen kwalificeren voor de Dakar. Ten opzichte van 2019 is het veld verdubbeld.” Logistiek Wil je meer weten over de Kalahari Rally? Simon Schimmel is nauw betrokken bij de organisatie en kan je er alles over vertellen. De Kalahari Rally biedt ondersteuning bij het regelen van het transport van voertuigen richting Zuid-Afrika. Meer weten? Neem dan contact op met Simon: + 31 6 553 92 335  
Lees verder
Kalahari Rally 2021 3 – 10 september: all systems go

Kalahari Rally 2021 3 – 10 september: all systems go

Goed nieuws vanuit Zuid-Afrika, waar het aantal corona besmettingen laag is en de restricties beperkt. De organisatie meldt dan ook dat alle seinen op groen staan en de voorbereidingen voor de Kalahar Rally 2021 (of ‘KR-XX21’) in volle gang zijn. Intussen is er een mooi aantal inschrijvingen binnen en zeker bij de auto’s is er een sterke line-up. De specials zijn uitgezet, de roadbooks gemaakt en deze worden in juli nog eens gecontroleerd door het ‘Pre run team’ onder leiding van Simon Schimmel. Een week voor de start wordt dit nogmaals gedaan om laatste aanpassingen door te kunnen geven. Organisator Garth Roberts heeft een strikt covid protocol uitgewerkt waarbij deelnemers en organisatie in hun eigen bubbel gaan. Voor internationale deelnemers wordt een PCR test georganiseerd met certificaat waarmee zij weer naar huis kunnen vliegen. Standaard tarief Inmiddels hebben zo’n vijftig deelnemers gebruik gemaakt van de ‘early bird’ lagere tarieven. De standaard tarieven zijn nog geldig tot 4 juni a.s.. Voor motorrijders die zich willen kwalificeren voor de Dakar: de Kalahari Rally maakt deel uit van de ‘Road to Dakar’. Als je de KR-XX21 uitrijdt mag je meedoen aan de Dakar rally. Voor Nederlandse en Belgische deelnemers biedt de organisatie ondersteuning bij het verschepen van voertuigen. Met behulp van containers, of een ‘roll on roll off’ optie. Je hebt nog tot 15 juni de tijd om je hiervoor aan te melden. De organisatie helpt je ook graag met logistieke zaken zoals de huur van auto’s, extra overnachtingen enz. ter plaatse. Meer weten? Neem dan contact op met Nederlands agent Simon Schimmel: + 31 6 553 92 335
Lees verder
Kalahari Rally 2019 finish: winnaars!

Kalahari Rally 2019 finish: winnaars!

Met zeven dagen rally rijden, met een Superspecial en zes Stages, was het vandaag alweer de laatste dag van de Kalahari Rally 2019. De eerste internationale versie verliep zonder grote problemen  in het noorden van Zuid-Afrika, in de omgeving van Mahikeng, tegen de grens van Botswana. Er waren wat crashes met kleine blessures tot gevolg, een aantal deelnemers werden door technische problemen gestopt en voor sommigen was het allemaal toch nèt teveel, precies zoals dat moet zijn in een rally. Daarbij moest de organisatie van Garth Roberts vooral schipperen qua niveau, om zo voor alle deelnemers de balans tussen prestatie en uitrijden in evenwicht te houden, wat lukte door op de meeste dagen de loodzware liaisons en specials in te korten. Met zo’n 30 deelnemers is de rally nu nog klein, maar de potentie van de omgeving en de organisatie doet vermoeden dat dit in de komende jaren wel eens snel zou kunnen veranderen. Daarbij komt ook nog eens dat lokale Dakar-held Darryl Curtis namens ASO het evenement monitorde, om te zien of het geschikt is als Dakar qualifier. Curtis’ officiële rapport moet nog volgen, maar gezien het enorme enthousiasme van de Dakar- en Roof of Africa-rijder, zal dat vooral héél positief zijn. Qua wedstrijd was de laatste dag een relatief eenvoudige. Met 146 kilometer vanuit het bivak/hotel, dus zonder liaison, was de dag voor iedereen goed te doen, terwijl de verschillen bovenin het klassement al zo groot waren dat daar eigenlijk niks meer kon gebeuren.  Gwen Bakx wint motorklassement Bij de motorrijders werd Gwen Backx de winnaar overall èn in de 450-klasse, met zijn zwager Joris van Dyck als tweede in het eindklassement. Een mooie prestatie van die mannen die zichzelf ASAP-Racing noemen, maar door de kledingkeuze al snel de “Zebra Twins” werden genoemd. Allebei de Belgen rijden op een gelijke KTM 450 Rally Replica, die zo goed als ongemodificeerd goed genoeg bleek voor een eerste en tweede plaats bleken, zeker niet in de laatste plaats door de meegebrachte servicecrew. De andere Belgen reden prima mee, met Steven Hens op een erg knappe 10e plaats overall bij de motoren. Extra bijzonder daarbij is dat Steven als enige rijder in de Iron Man klasse (kistrijder) de finish haalde! Voor Johan van der Velde en Erwin Gorrens was er geen officiële finish, maar wel de herinnering van een machtig avontuur, waarin bij de motoren uiteindelijk maar 13 rijders de officiële finish haalden. Van Staden wint autklassement, Van Lieshout/Slaats valt uit Bij de auto’s was de combinatie van vader en zoon Van Staden sneller dan iedereen., zowel in de laatste special van vandaag als in het eindklassement. De Renault Duster (bij ons beter bekend als Dacia Duster) deed niks verkeerd en zoon Sean navigeerde steeds beter voor vader Johan. Daarachter was de Duitse Dakar-veteraan Jurgen Schröder de nummer twee, gevolgd door de snelste side-by-side van Phillon Parpottas en Nederlander Bowy Odink. Voor de laatste twee een zeer indrukwekkende prestatie, met weinig ervaring qua navigeren voor Odink en het overwinnen van de nodige problemen door het team. Ondanks het uitrijden van de hele rally, was er geen officiële eindklassering voor Gerard van Lieshout en Guido Slaats. Na een aantal wilde avonturen in de Kalahari kwamen ze vandaag nog eens vast te zitten in een flink gat in de grond. Twee passerende side-by-sides probeerden de Landcruiser van t4F Rally los te trekken, maar dat bleek niet te werken. Uiteindelijk was het een marshall die de auto uit het gat kon trekken, zodat Van Lieshout en Slaats alsnog naar de finish konden. Overigens waren de twee Nederlanders niet de enigen die niet meer in de uitslag staan, ook lokale rally-held Hennie de Klerk moest twee keer voor een “Cut and Run” gaan en lag dus ook uit de wedstrijd. Eindklassement Kalahari 2019 N NATIONALITY TOTAL 1 GWEN BACKX 450 11  BEL  25:10:39 3 JOHN KELLY 450 5  ZAF  26:24:09 5 KEEGAN EICH OPEN 56  ZAF  28:15:52 7 WILLEM AVENANT 450 60  ZAF  35:34:14 9 JAMES ALEXANDER 450 65  BEL  42:16:50 11 MARK JOHNSTON* OPEN 22  ZAF  46:12:52 13 GERT VAN DEN BERG* OPEN       AUTO FIA, AUTO SxS, AUTO T2 Pos DRIVER(S) CLASS 300  ZAF / ZAF  27:57:35 2 JURGEN SCHRODER / RYAN BLAND AUTO FIA 310  GBR / GBR  32:01:29 4 WERNER MOSTERT / LEON MOSTERT AUTO SXS       NON FINISHERS Pos DRIVER(S) CLASS 315  ZAF  ZAF  46:40:35   GERARD VAN LIESHOUT / GUIDO SLAATS ** AUTO T2 13  ZAF  61:36:56   JOHAN VAN DER VELDE ** IRON MAN 70  BEL  88:38:59   CHRISTINE STEINKRAUSS ** IRON MAN 50+       RETIRED Pos DRIVER(S) CLASS 12  ZAF  166:37:56   YVONNIG PATURAUX* OPEN 77  ZAF  188:31:26  
Lees verder
Kalahari Rally 2019 Dag 5: Belgen aan de macht

Kalahari Rally 2019 Dag 5: Belgen aan de macht

Op de zesde dag van de Kalahari Rally 2019 begon Stage 5 direct al met een flinke crash van de gebroeders Mostert, die met de Can Am Maverick Side by Side een gat indoken en omrolden. Gelukkig was er weinig schade en geen letsel, maar de schrik zat er bij de Zuid-Afrikaanse broers wel flink in. Er werd vandaag alleen een special van 290 kilometer verreden, zonder liaisons.  Motoren  Vooral in het motorklassement ging het daarna toch hard, met Gwen Backx als uitdager voor de leiding in de rally. De Belg heeft weliswaar 5 jaar geen rally’s meer gereden, maar nu het navigeren weer terugkomt, blijkt de snelheid nog ruim aanwezig. Ondanks een valpartij was Backx de snelste in de special en maakte zijn grootste concurrent een fout qua snelheid, wat de man uit Botswana een penalty van meer dan een uur opleverde. Gevolg: Backx staat eerste, zijn vriend Joris van Dyck tweede. Backx: “Tot de tankstop na 160 kilometer ging het erg snel in de secties met veel grote stenen, dat ligt me gewoon goed. Door de bibmousse kon ik natuurlijk niet lekrijden, maar de velgen hebben wel flink klappen gehad, het lukte me niet alle stenen te ontwijken. Na het tanken kwam ik in een veld met hoog gras uit, waar dikke stenen in bleken te liggen, maar dat ontdekte ik pas toen ik hard van de motor op mijn borst viel. Het lastigste was wel dat daardoor mijn drinkslang kapot was, dus ik kon niet meer drinken onderweg. Ik heb zo’n 80 kilometer voor de finish nog wat van iemand te drinken gehad, maar daarna moest ik het zonder doen. Ik heb nu ook goed last van mijn ribben, maar morgen is de laatste stage toch een korte, dus dat gaat wel lukken.” Joris van Dyck, de teammaat (herkenbaar aan de zebra-broeken) van Backx, deed het ook prima, maar dan zonder valpartij. Wel kreeg hij problemen met Race Control, omdat hij te snel gereden zou hebben in een zone waar dat niet is toegestaan. Joris: “ik hoop dat het meevalt, want met wat mazzel staan Gwen en ik dan 1 en 2, dat zou wel heel mooi zijn. Ik wacht even af of ik een penalty krijg, en anders hebben we morgen nog”. Als alles loopt zoals het lijkt te gaan lopen, raakt John Kelly uit Botswana zijn leidende positie bij de motorrijders kwijt. Kelly blijft er koel onder: “Ja, ach, ik vergiste me in het roadbook en bleek ergens veel harder gereden te hebben dan toegestaan, dom van me. Komt ook door een beginnersfout, ik dacht dat de aanvullingen op de route in het GPS terecht kwamen, maar het bleek later dat ik zelf een waypoint had moeten toevoegen. Ik heb dus wel het roadbook aangepast, maar de GPS niet. Dit is dan ook pas mijn eerste rally, normaal doe ik het Rally Race kampioenschap. Daar is navigeren heel eenvoudig, met pijlen langs de weg en simpele navigatie, dus daar gaat het veel meer om pure snelheid. Ik vind deze manier van rijden wel enorm gaaf, dus ben van plan hierna eens te kijken hoe ik hiermee verder kan. Misschien eens kijken naar de Morocco Desert Challenge, zoiets lijkt me wel wat.” Erwin Gorrens uit België is officieel uit de rally, maar rijdt buiten competitie nog mee. Vandaag had hij een prima dag. “Het ging vandaag echt héél hard. Ik heb nu een volledige GPS-route omdat ik eruit lig, dus gaat het makkelijk harder. Ik kwam alleen een stuk staaldraad tegen, dat kwam helemaal in mijn motor te zitten. Ik heb met een tang alles in losse stukken moeten knippen om het eruit te krijgen, daarna ging het weer lekker. Ik heb nog een andere motorrijder geholpen om zijn motor uit een soort ravijn te halen, maar verder geen bijzonderheden, dit was gewoon een hele mooie rallydag!” Auto’s  De Brits-Grieks/Nederlandse combinatie van Phillon Parpottas en Bowy Odink gaat onverstoorbaar door in de Can Am Maverick SxS, met een derde plaats in de daguitslag. Toch zat het, zoals altijd in een rally, mee èn tegen. Odink: “we kwamen met een voorsprong van 11 minuten bij de tankstop, omdat we als enige correct hadden genavigeerd. Maar daarna raakten we toch weer de weg kwijt”. Parpottas vult aan: “ik dacht echt even dat we deze stage konden winnen, maar helaas, morgen nog maar eens proberen dan”. Guido Slaats had het gisteren lastig doordat hij ziek was, maar vanmorgen ging het al veel beter met hem, zodat T4F Rallyteam gewoon van start kon gaan. Het eerste deel van de dag ging het eigenlijk prima, maar toen kwamen er andere problemen. Die werden uiteindelijk toch veroorzaakt door de ziekte van Guido, want daardoor was het niet gelukt de wijzigingen in het roadbook door te voeren. Dit zorgde ervoor dat ze niet wisten dat een bepaald waypoint eruit was gehaald, omdat er de afgelopen week een nieuw wildhek voor was gezet. Gerard van Lieshout: “we hebben enorm om moeten rijden om tòch dat waypoint te pakken, wat echt niet meeviel door die hekken. Toen we uiteindelijk binnenkwamen bij Race Control vonden ze het dan ook heel bijzonder dat wij als enige dat waypoint hadden, al hadden we er wel 40 kilometer voor om moeten rijden.” N NATIONALITY GAP 1 GWEN BACKX 450 101 ZAF  00:26:25 3 JORIS VAN DYCK 450 5 ZAF  00:27:41 5 THOMAS EICH 450 847 ZAF  01:04:53 7 HAMISH HORRELL* ATV 15 BWA  01:24:31 9 STEVEN HENS * IRON MAN 13 ZAF  02:16:11 11 MARK JOHNSTON* OPEN 72 BWA  02:31:07 13 CRAIG LLOYD OPEN 282 ZAF  02:58:22 15 JOHAN VAN DER VELDE *** IRON MAN 70 BEL  10:58:22 17 CHRISTINE STEINKRAUSS **** IRON MAN 50+       POS DRIVER(S) CLASS 318 DEU ZAF  00:00:00 2 JOHAN VAN STADEN / SEAN VAN STADEN AUTO FIA 310 GBR GBR  00:21:44 4 HENNIE DE KLERK / JOHANN SMALBERGER * AUTO FIA 305 NLD NLD  03:51:52 6 WERNER MOSTERT / LEON MOSTERT AUTO SXS
Lees verder
Kalahari Rally 2019 Dag 4: dalen en pieken

Kalahari Rally 2019 Dag 4: dalen en pieken

Ook op de vierde rallydag van de Kalahari Rally 2019 werd de route ingekort, maar er bleven toch meer dan 700 kilometer over, met als begin een verbindingsroute van meer dan 400 kilometer aan zandwegen. Voor veel rijders betekende dat alweer een vroeg begin van de dag, rond een uur of vijf vertrokken de eerste voertuigen immers al uit het schitterende bivak in Van Zijlsrus. Voor bijna alle deelnemers verliep de dag daarna prima, met kort stuurwerk in de proef en lange verbindingsstukken over mooie zandwegen. Maar, niet iedereen had geluk… Voor de Belg Johan van der Velde duurde het pas tot een of drie vanmorgen, voor hij terug was uit de duinetappe van gisteren. In eerste instantie was het probleem nog klein: een los draadje. Maar omdat dit draadje de elektriciteit voor de koelfan moest verzorgen, werd het probleem al snel groter: een oververhitte motor en daarna een koppakking die het opgaf. Johan bouwde met takken een tentje rondom zijn motor en wachtte zo in de bloedhitte op de recovery die hem uiteindelijk uit het zand wist te halen. Er werd nog geprobeerd een nieuwe koppakking voor hem te vinden, maar voor een Honda bleek die niet te vinden, zelfs niet bij de dealer in Johannesburg, waarop het avontuur er nu op zit voor Van der Velde. “Jammer dat ik er nu uit lig, maar ik kan mijn kameraad Steven nog steeds helpen, dus dat ga ik dan ook zeker en vast doen”. Unstoppable: Robert Gibbon En toch was Van der Velde niet de man met de grootste problemen. Ook Zuid-Afrikaan Robert Gibbon zag zijn motorblok ermee ophouden, wat net zo goed onomkeerbaar bleek. Dat leek dus einde verhaal, maar Gibbon toonde de afgelopen dagen al aan het nooit op te geven, wat hij ook nu weer in de praktijk bracht. In eerste instantie kon hij al aan een ander motorblok voor zijn KTM 690 komen, die van iemands reservemotor mocht overkomen. Helaas, bleek dat overbodig want vervolgens brak het frame van zijn KTM tijdens het transport naar het bivak. Dit gebeurde vermoedelijk doordat de zijstandaard nog uitgeklapt was op de servicetrailer, waarop die bij elke hobbel een klap aan het frame gaf. Nog steeds gaf Gibbon niet op, nu wist hij uitvaller Koos Jordaan (borstletsel) ervan te overtuigen hem zijn motor uit te lenen. Klein puntje van zorg: die motorfiets was al wel naar Kuruman getransporteerd. Ook dit bleek door Gibbon te overwinnen; hij kreeg een lift van de monteurs van quadrijder Hamish Horrell, haalde de motor terug bij de transporteur en reed terug, waardoor de onstopbare Zuid-Afrikaan alsnog naar de start kon rijden en door mocht. Hij haalde het bivak. Slaats ziek Net zomin ging het makkelijk bij Gerard van Lieshout en Guido Slaats. Die laatste was al tijdens de liaison niet helemaal lekker, maar dat ging voor de start van de special nog verder mis, toen Slaats steeds zieker werd. Hij liet zich niet kennen, reed gewoon de “geweldig mooie” special uit, maar was er daarna duidelijk klaar mee en werd alsnog echt ziek. Daarbij had hij dan wel het geluk dat ook vandaag de tweede special werd afgelast, zodat direct hard doorgereden kon worden naar Mahikeng, waar nu het bivak weer werd opgebouwd. Hopelijk is de navigator na een nachtje slapen weer de oude. Prikkeldraad Nog een pechvogel dan: Rolf Basler. De Zuid-Afrikaanse veteraan lette even iets te veel op zijn navigatie en iets te weinig op de route zelf, waarop hij over zijn motor in het prikkeldraad terecht kwam. De medics waren snel ter plaatse, waarop Basler een fikse rij hechtingen kreeg, waarna hij alsnog toch weer doorging. Gwen Backx snel Bij Gwen Backx ging het daarentegen prima. Na de liasion waren er wat problemen met de start van de special, waarop de Belg naast zijn motor nog even wat slaap kon pakken. Eenmaal weer klaar voor de start, vertrok hij als tweede achter de winnaar van gisteren. Eerste starter was de winnaar van gisteren, Keegan Eich, maar die besloot al snel op zijn vader te wachten, die pas later van start ging. Hierdoor reed Backx opeens vooraan. Iets wat eigenlijk best goed ging, tot hij na zo 80 kilometer achter een auto vast kwam te zitten, die met ingeklapte spiegels door de smalle tracks reed en dus niet opzij ging. Daardoor sloot al snel de snelle man uit Botswana, John Kelly, zich aan, waarop Backx en Kelly samen naar de finish opreden. Daarbij hielp het niet dat de GPS en ERTF (Cap/kompas) van de Belg het niet goed deden, maar uiteindelijk kwam Backx toch voor de tweede keer op rij als tweede, nu achter Kelly, over de finish. Snelste bij de auto’s waren Johan en Sean Kelly (foto). Daguitslag Kalahari Rally Dag 4 N NATIONALITY GAP 1 JOHN KELLY 450 10 BEL  00:09:05 3 JORIS VAN DYCK 450 5 ZAF  00:19:53 5 JOHAN VAN STADEN / SEAN VAN STADEN AUTO FIA 315 ZAF ZAF  00:26:45 7 THOMAS EICH 450 101 ZAF  00:37:51 9 HAMISH HORRELL* ATV 847 ZAF  00:39:38 11 PHILON PARPOTTAS / BOWY ODINK AUTO SXS 318 DEU ZAF  00:49:06 13 WILLEM AVENANT 450 325 ZAF ZAF  00:57:25 15 STEVEN HENS * IRON MAN 72 BWA  01:04:58 17 MARK JOHNSTON OPEN 60 ZAF  01:32:17 19 GERARD VAN LIESHOUT / GUIDO SLAATS ** AUTO T2 12 ZAF  05:38:01 21 ROBERT GIBBON* IRON MAN 62 BEL  09:38:01 23 ERWIN GORRENS ** 450 75 DEU  09:38:01 25 KOOS JORDAAN** OPEN
Lees verder
Kalahari Rally 2019 Dag 3: "Dakar-waardig"

Kalahari Rally 2019 Dag 3: "Dakar-waardig"

Volgens de meeste deelnemers was Dag 3 van de Kalahari Rally 2019 de mooiste tot nu. Na een flinke liaison van 209 kilometer volgde een stuk door de rode zandduinen van Klein Mier, een schitterend gebied voor de liefhebbers van het echt zware zandwerk. Daarna was er weer de liaison terug, met de ingekorte tweede special, vlak bij het bivak, als mooi toetje.  Auto’s Gerard van Lieshout was aan het einde van de dag dan ook enorm enthousiast. “Het ging vandaag gewoon perfect allemaal. De auto ging super, na de problemen die we hebben gehad is het enorm fijn als je merkt dat het ècht opgelost is. Vooral omdat het een zware proef was vandaag, die 160 kilometer door de duinen waren serieus Dakar-waardig. We hebben toch maar twee keer vastgezeten, één keer moesten we de rijplaten gebruiken, de andere keer lukte het met het leeg laten lopen van de banden, dus eigenlijk ging dat best goed. We hebben dan ook genoten van de dag, vooral omdat de omgeving zo mooi was, hier vlak bij de grens van Botswana en Namibië. De navigatie ging bijna perfect, we hebben heus wel eens even terug gemoeten, maar dat was steeds goed op te lossen. Complimenten ook voor de organisatie qua veiligheid; bij een gevaarlijke afdaling hadden ze dat niet alleen duidelijk aangegeven in het roadbook, maar er ook nog eens iemand bij gezet om ons te waarschuwen. Aan het eind hebben we even een side-by-sides gesleept, zoveel energie hadden we nog over na de duinen. Ja, echt een topdag.“ In die side-by-side zaten Nederlander Bowy Odink en zijn Brits/Griekse bestuurder Philon Parpottas. Bowy over hun avonturen: “we gaan nog eens kijken hoe groot onze brandstoftanks nou precies zijn, want we vielen stil doordat we zonder benzine kwamen te staan. Daarvoor hadden we al wel andere problemen gehad met de auto, die liep steeds warm waardoor we moesten stoppen om hem af te laten koelen. Dan kon je horen dat het koelwater echt kookte, dus daar moeten we vanavond naar kijken. Oorzaak kan zijn dat er nogal wat grotere pollen in de radiateur waaiden, waardoor die dicht kwam te zitten ondanks het extra gaas dat we ervoor hadden gemaakt. Maar, afgezien daarvan ging het eigenlijk best goed, qua rijden en navigeren liep het echt lekker.” Eerste man aan de streep was vandaag de Duitser Jurgen Schröder in zijn Nissan Navarra, maar vader en zoon Van Staden kwam met hun Renault Duster, onderhuids een Nissan Navarra, al kort daarna het bivak binnenrijden. Doel voor de Van Stadens is gezamenlijke Dakar-deelname in 2021. In die tijd kan zoon Sean zich verder bekwamen in het navigeren, naast zijn vader die al twee keer de Dakar deed. Johan van Staden: “het is echt wel wennen voor Sean, maar het gaat steeds beter, vandaag liep het al prima. Verschil met de navigatie in de Dakar is dat je geen “piep” hoort als je op de route terugkomt, dus wat dat betreft is het niet helemaal hetzelfde. Maar verder is dit de ideale rally om je op de Dakar voor te bereiden, absoluut een aanrader.” De gebroeders Mostert komen, net als meer deelnemers, uit het SACCS, het Zuid-Afrikaanse rallykampioenschap. Met een Can-Am Maverick maakten ze gisteren al een mooi avontuur mee toen ze zonder benzine kwamen te staan. Werner Mostert: “We kwamen zonder benzine te staan op de liaison, maar konden van een passeren auto wel wat benzine overnemen. We hadden alleen geen hevelslang bij ons, dus hebben we maar een ontluchtingsbuis van de tank losgehaald en die gebruikt om wat benzine uit de tank van die auto in een fles over te ‘zuigen”, waarop we weer door konden. Mooi als je zo je problemen kunt oplossen in een rally!” Motoren Bij de motorrijders waren het weer Joris van Dyck en Gwen Backx die voorin meededen, maar ze moesten hun meerdere erkennen in de lokaal bekende Keegan Eich. De Zuid-Afrikaan was dan ook zeker tevreden, al kwam hij hinkend van de motor af doordat hij eerder deze week zijn knie verdraaide. Toch was hij tevreden met het verloop van de dag. “op een gegeven moment kwam ik samen met mijn vader Thomas en die twee Belgen (Van Dyck & Backx, red.) te rijden, dat ging heel mooi. Ik rij alleen op een KTM 690 Enduro en zij allemaal op een 450, dus dat scheelt nogal wat. Maar met de 690 bleek het echt erg goed te doen, als je je maar instelt op het gewicht en de meer agressief inkomende power. Ik gebruik zelfs de standaard quickshifter nog, dat is echt gaaf om mee te rijden. En zo zie je maar dat je ook met een 690 door de duinen kan komen, volgens mij was ik nog de snelste van de dag ook!” Voor de andere Belgen verliep de dag wat lastiger, zo moest Johan van der Velde met technische problemen van de special gehaald worden, er schijnt iets mis te zijn met een waterslang. Erwin Gorrens kwam gisteren al in de problemen, vermoedelijk doordat er vuil in zijn benzinetank zat. Gorrens gebruikte vandaag om het brandstofsysteem schoon te maken, vuil in het brandstoffilter lijkt de oorzaak te bevestigen, maar morgen wordt pas echt duidelijk of hiermee het probleem is opgelost. Bij Steven Hens verliep de dag prima, hij reed een prima proef en was net voor het donker terug in het bivak.  N NATIONALITY GAP 1 KEEGAN EICH OPEN 10 BEL  00:04:23 3 THOMAS EICH 450 11 BEL  00:15:29 5 JOHN KELLY 450 5 ZAF  00:56:27 7 STEVEN HENS * IRON MAN 60 ZAF  03:12:22 9 WILLEM AVENANT 450 72 BWA  05:51:51 11 MARK JOHNSTON OPEN 12 ZAF  13:33:19 13 ROBERT GIBBON IRON MAN 22 ZAF  18:05:36 15 JOHAN VAN DER VELDE * IRON MAN 70 BEL  22:05:36 17 CHRISTINE STEINKRAUSS ** IRON MAN 50+ 77 ZAF  22:05:36 19 GERT VAN DEN BERG OPEN       POS DRIVER(S) CLASS 300 ZAF ZAF  00:00:00 2 JURGEN SCHRODER /  YAN BLAND AUTO FIA 325 ZAF ZAF  00:32:07 4 HENNIE DE KLERK / JOHANN SMALBERGER * AUTO FIA 305 NLD NLD  01:24:52 6 PHILON PARPOTTAS / BOWY ODINK AUTO SXS
Lees verder
Kalahari Rally 2019 Dag 1: navigatie, navigatie en navigatie

Kalahari Rally 2019 Dag 1: navigatie, navigatie en navigatie

Vandaag was het in de eerste echte rallydag van de Kalahari Rally 2019 gelijk al een slagveld voor de deelnemers, met als grootste uitdaging de navigatie. Iedereen reed meerdere malen verkeerd, waarbij het vooral erg moeilijk bleek een gemaakte fout te herstellen. Er was steeds maar één mogelijkheid: terugrijden naar de plaats waarvan je zeker was dat het klopte, dan vanaf daar blijven proberen hoe je het volgende punt in het roadbook moest aanpakken, net zolang tot het klopte. Doordat bijna iedereen wel ergens in de problemen kwam, moest Stage 1 zelfs ingekort worden om zo alle deelnemers de kans te geven op een normale tijd binnen te komen. Dat lukte niet bij het Nederlandse team van Gerard van Lieshout en Guido Slaats, ze kregen technische problemen met de Toyota Landcruiser 200 en komen vermoedelijk pas erg laat binnen. Ze waren echt niet de enigen, nogal wat motorrijders kwamen pas laat in de avond het bivak binnen, ondanks de ingekorte special. Een erg stil bivak overigens, want in deze marathonstage mag er geen ondersteuning vanuit de teams gegeven worden. Gisteren was Bowy Odink als navigator van een Side-by-Side in de kwalificatie-Superspecial nog de held van het veld door enorm precieze navigatie, maar op de eerste rallydag waren hij en zijn bestuurder Phillon Parpottas op één plek al tweeënhalf uur aan het zoeken naar de juiste route. Odink: “gisteren wist ik nog niet hoe de GPS werkte, maar nadat we daar zo lan g aan het klloien waren kwam ik erachter dat die GPS ons naar het volgende waypoint kon helpen, dus ik heb weer wat bijgeleerd. Maar zo lekker als het gisteren ging, zo moeizaam was het vandaag”. Bij de motorrijders stond Robbert Gibbon al na 6 kilometer stil met een defecte koppeling. Na veel sleutelen en advies van de Zuid-Afrikaanse rallylegende Darryll Curtis, ging hij terug naar de start, accepteerde de tijdstraf maar kon daar wel zelf zijn motor repareren en daardoor toch doorrijden in de marathonstage. Gibbon traint voor de Dakar 2020, dus dit was zeker geen slechte test van zijn doorzettingsvermogen. Gwen Backx De Belg Gwen Backx deed het vandaag zeker niet slecht; na een kilometer of 40 was hij zijn teamgenoot Joris van Dyck tegengekomen, waarna ze samen waren opgereden. Ook voor hen was het een zware dag, die al héél snel na de start begon. Backx: “de rivierbedding in het begin van de dag was gelijk zwaar, met diep, fijn zand en grote losse stenen. Daar komt bij dat die rivierbedding laag ligt, dus daar is het ook totaal windstil en dus bloedheet. Daarna zijn we ook aan het zoeken geslagen, ik denk dat we wel op tien punten rond bleven rijden om de juiste track weer te vinden. Qua rijden vond ik het vandaag dan ook niks meevallen, doordat het navigeren zo ingewikkeld was had ik weinig lol in het rijden. De Zuid-Afrikanen hebben daar een spreekwoord voor: dit was geen jagen maar zoeken naar klein wild”. Backx heeft een aantal jaren geen rally’s meer gereden, zijn gezin kreeg even voorrang. “Maar, het begon toch te kriebelen en Joris is mijn zwager en die bleef wel rally’s doen, en hij kent organisator Garth Roberts van de Kalahari Rally, dus zo kwamen we hier weer terecht. Maar heel eerlijk: ik had sinds de Africa Eco Race in 2014 niet meer genavigeerd. Dat is vandaag dus aardig ingehaald. Nu graag weer een dag gewoon lekker rijden morgen!” Drie Musketiers De Belgen Johan van der Velde en Steven Hens kwamen samen naar de rally, waar ze landgenoot Erwin Gorrens tegenkwamen. Vandaag reden de “Drie Musketiers” samen op, om steeds weer opnieuw naar de route te moeten zoeken. Net op het moment dat ze het op dachten te geven, werden ze door een marshall naar de tankstop gebracht, vanaf welk punt de special net met zo’n 100 kilometer was ingekort. Morgen loopt de marathonstage door tot na de eerste special van de dag. Dan pas mag er op de liaisonroute service vanuit de teams verleend worden, al is er wel een vastgestelde tijd om aan de tweede special stage van de dag te beginnen.  N NATIONALITY GAP 1 JOHN KELLY 450 10 BEL  00:19:05 3 JOHAN VAN WYK OPEN 11 BEL  00:33:59 5 HAMISH HORRELL ATV 282 ZAF  01:23:51 7 GERT VAN DEN BERG OPEN 300 ZAF ZAF  01:55:45 9 CRAIG LLOYD OPEN 56 ZAF  02:12:38 11 MARK JOHNSTON OPEN 101 ZAF  02:15:42 13 JAMES ALEXANDER 450 30 FRA  02:29:54 15 KOOS JORDAAN OPEN 325 ZAF ZAF  03:14:41 17 PHILON PARPOTTAS / BOWY ODINK AUTO SXS 318 DEU ZAF  04:16:29 19 ROBERT GIBBON IRON MAN 12 ZAF  05:57:53 21 JOHAN VAN DER VELDE * IRON MAN 65 BEL  09:57:53 23 ERWIN GORRENS * 450 75 DEU  09:57:53 25 GERARD VAN LIESHOUT / GUIDO SLAATS * AUTO T2 315 ZAF ZAF  09:57:53
Lees verder
Kalahari Rally SuperSpecial: navigatie blijkt lastig

Kalahari Rally SuperSpecial: navigatie blijkt lastig

De eerste dag van de Kalahari Rally 2019 begint met de bekende technische controles en administratieve zaken, waarna de 37 deelnemers in 19 teams van start gaan vanuit Mafikeng, in het noorden van Zuid-Afrika. Om er er een beetje in te komen geldt deze korte eerste SuperSpecial als een soort kwalificatietraining: de uitslag is alleen belangrijk voor de volgorde van starten in Stage 1 morgenochtend. Dat betekent niet dat deze opwarmer niet moeilijk is: erg veel deelnemers komen qua navigatie al snel in de problemen, waardoor de oorspronkelijke 94 kilometer er makkelijk veel meer worden. Johan van der Velde komt daar ook al snel achter, maar weet toch voor zijn maatje Steven Hens aan te komen. Johan is dan ook best tevreden, al ging het niet allemaal even lekker. De Belg over zijn dag: ”ik viel eraf omdat ik te druk was met navigeren, daarin heb ik gewoon nog te weinig ervaring. Maar, niks aan de hand, al moet je best oppassen hier want het gras zit vol keiharde stekels, aan de finish kon ik er nog een paar uit mijn hand trekken. Morgen wil ik mijn concentratie wat beter verdelen tussen navigeren en rijden, want je moet toch oppassen met zulke kleine valpartijtjes. Ook Gwen Backx is niet ontevreden, al is ook hij de route flink kwijtgeraakt, waarna hij maar met zijn teamgenoot Joris van Dyck is opgereden. Gwen: “Vanaf kilometer 87 begon ik wat rond te dolen, wat flink tijd kostte. Ook deed de linkerkant van de bediening van mijn routerol het niet, dus daar heb ik nog wat werk aan zo.” Ook de lokale rijders hebben het lastig, veelal hebben ze veel ervaring met het populaire Rally Racing, maar daarbij is navigeren helemaal geen factor. Vandaag is dat anders, waardoor de ervaring met snelheid ze eerder in de weg zit dan helpt. Zelfs de Zuid-Afrikaanse Dakar-rijder Hennie de Klerk heeft het lastig in zijn gloednieuwe Nissan Navara Nismo VK56, die afgelopen dinsdag pas afgeleverd werd. Zijn navigator Johann Smalberger had moeite met de navigatie, maar het bleek ook dat de nieuwe GPS niet correct was ingesteld, waardoor deze dag met recht als “shakedown” voor de nieuwe Dakar-auto werd gebruikt.  Snelste van de dag De snelste vierwieler is, ondanks de korte afstand, bijna een uur sneller dan de nummer twee. De nog weinig ervaren gelegenheidscombinatie van de Brit Philon Parpottas met de Nederlandse navigator Bowy Odink, doet gewoon niks fout en rijdt dan ook in één streep naar de finish. Odink daarover: “ik weet niet eens hoe de GPS werkt, dus heb alleen het roadbook, tripmeter en kompas gebruikt, maar dat ging blijkbaar erg goed! Ik had geen enkel idee of we te snel of te langzaam waren, maar nu blijkt dat het prima ging. Nu maar eens kijken hoe die GPS werkt…” Morgen gaat de rally over 329 kilometer naar Kraaipan, waar gelijk een marathonbivak zonder support is.    N NATIONALITY GAP 1 JOHAN VAN WYK OPEN 282 ZAF  00:09:25 3 JORIS VAN DYCK 450 60 ZAF  00:30:41 5 KEEGAN EICH OPEN 56 ZAF  00:34:07 7 GERT VAN DEN BERG OPEN 10 BEL  00:41:35 9 KOOS JORDAAN OPEN 35 ZAF  00:44:12 11 JOHAN VAN DER VELDE IRON MAN 13 ZAF  01:22:14 13 JOHN KELLY 450 72 GBR  01:25:50 15 STEVEN HENS IRON MAN 22 ZAF  01:35:36 17 ERWIN GORRENS 450 75 DEU  01:45:52 19 ROLF BASLER IRON MAN 60+ 30 FRA  04:25:51       N NATIONALITY GAP 1 PHILON PARPOTTAS /  BOWY ODINK AUTO SXS 315 ZAF ZAF  00:51:21 3 JOHAN VAN STADEN / SEAN VAN STADEN AUTO FIA 305 NLD NLD  01:07:39 5 WERNER MOSTERT / LEON MOSTERT AUTO SXS 318 DEU ZAF  01:19:29
Lees verder