Ronald van Loon profiteert van heftige dag in MDC

Ronald van Loon profiteert van heftige dag in MDC

De vierde etappe van de Morocco Desert Challenge was een sloper. Tal van motoren, auto’s en trucks kwamen niet ongeschonden door de 390 kilometer tussen Assa en Foum Zguid. Ronald van Loon zag van alles staan, liggen en hangen onderweg, maar hield zelf de glimmende kant van de Nissan boven en maakte daarmee een flinke sprong in het klassement.

“Het was een heftig dagje”, vertelde Van Loon na afloop van de etappe. “De Porsche 911 hing op zijn zij tegen een rotsblok, heel onhandig. Twee buggy’s waren in een gat gecrasht. Overal stonden er met kapotte banden of de ophanging er onderuit. Het was een compleet slagveld. We hebben een paar keer tegen elkaar gezegd: ‘Dat moeten wij niet hebben’ en misschien zijn we juist daardoor net een tikje voorzichtiger geweest.”

Ook de strook van 50 kilometer kamelengras – harde zandbulten met grote pollen stug woestijngras – aan het slot van de etappe ging prima. “We hadden nog niet met de Nissan door het kamelengras gereden, maar we fietsten er zo doorheen. Ik moest wel zorgen dat ik de auto hoog in de toeren hield, anders kakt ie een beetje in en wordt het moeilijker.”

De etappe ging Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen goed af. Ze haalden keurig alle waypoints, liepen geen straftijd op en maakten geen brokken. “We zouden vandaag dus wel gestegen moeten zijn in het klassement”, dacht hij. Dat vermoeden was terecht: Van Loon eindigde keurig als twaalfde en neemt die plaats (voorlopig) ook in het klassement in. De top 10 komt dus inderdaad dichterbij. Dan moeten ze wel morgen en overmorgen zorgen dat ze goed door de duinen komen. “Als je vast komt te zitten, ben je zo een half uur kwijt met graven”, weet Van Loon. “Het is even kijken hoe de Nissan het doet, maar het plan is dat we het gaan aanvliegen zoals we het ook met de Wildcat deden: niet te hard, maar wel constant.”

 

Gerelateerd nieuws

30-04-2019, 11:02

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC 4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

Met een 11e plaats algemeen voor Ronald Schoolderman/Marcel Blankestijn en een 15e plaats voor Lieven de Brabant /Donald de Smet scoorde het team van 4x4 Centrum Ermelo twee mooie uitslagen. Daarnaast finishte Martijn van den Broek knap als 12e algemeen en Teun Stam als 14e, beiden met een door 4x4 Centrum Ermelo gebouwde 'Rallycruiser'. 

Lees meer

25-04-2019, 08:46

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019 Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Afgelopen week is de jaarlijkse Morocco Desert Challenge (MDC) weer verreden. Deze offroad woestijn rally is de op één na grootste ter wereld en brengt de deelnemers in 2800 kilometer verdeeld over 8 etappes dwars door het afwisselende terrein van Marokko. Wendy Broomans (31) en haar vader Ronald Broomans (62) deden dit jaar voor de derde keer mee aan deze zware rally en niet zonder succes: Wendy is de beste vrouw geworden in de auto categorie.

Lees meer

21-04-2019, 13:09

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

De laatste etappe is altijd een speciaal moment en rijk aan emoties, zowel voor de deelnemers als voor de hele organisatie. De laatste 185 kilometers zouden in elke categorie een winnaar aanduiden, voor het hele circus terugging naar kuststad Saïdia voor een laatste gala-avond met prijsuitreiking.

Lees meer

19-04-2019, 20:20

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Ton van Genugten heeft vrijdag de zevende en voorlaatste etappe in de Morocco Desert Challenge op zijn naam geschreven. Na een teleurstellend eind van de zesde etappe haalde de coureur van Petronas Iveco Team de Rooy zijn gram in een listige proef van Merzouga naar Bouarfa.

Lees meer

Rallyraid video's