Het karretje van Stam op sleeptouw over de finish

Het karretje van Stam op sleeptouw over de finish

Het moet een bijzonder zicht geweest zijn: eerst de truck van Ed Wigman, dan de truck van Martin van den Brink en dan het karretje van Teun Stam als derde op sleeptouw. Het was niet hoe Stam de negende etappe had willen afsluiten, maar het was de realiteit om in het bivak van Haradh aan te komen. Daar bleek binnen vijf minuten dat een los gerammeld contactje de schuldige was.

Bijna 400 km ging het prima bij Teun Stam en René Bargeman. Geen centje pijn, het karretje deed het voorbeeldig. “Het was een superdag”, vond Stam. “We schoven lekker op naar voren en hadden de gang er goed in. Maar 20 km voor de finish in de duintjes kreeg ik een paar keer het gevoel dat het gas niet goed reageerde. Maar het was slap zand, dus ik begon aan mezelf te twijfelen of ik het wel goed voelde.”

Zolang de Toyota bleef rollen was er niks aan de hand, maar 10 km voor de finish van de proef van Wadi Al-Dawasir naar Haradh hield de auto ermee op. “In een bocht. Ik gaf gas maar er gebeurde niks. De auto sloeg af.” Stam en Bargeman gingen kijken, zoeken, nog eens proberen te starten. Niks.

“Ik stond al klaar met een sleeptouw voor Martin van den Brink, die eraan kwam, toen de auto toch weer begon te pruttelen, dus zijn we maar weer gaan rijden”, vertelt Stam. “Maar 1 km voor de finish hield ie er weer mee op en was ik er klaar mee. Het begon donker te worden, ik wilde uit de proef. We hebben een kabeltje uitgegooid en Ed Wigman heeft ons over de finish gesleept. Voor twee sigaretten wilde hij ons ook nog wel 100 km naar het bivak slepen.”

Onderweg kwamen ze Martin van den Brink weer tegen, die zonder diesel stond. Die werd dus tussengevoegd in de sleep. “Zo zijn we met zijn drieën in een treintje doorgereden: Edje, Martin en wij er achteraan. Het ging nog best hard hoor: 100, 110. Zo waren we netjes op tijd binnen én in het bivak.”

Daar werd het probleem meteen verholpen. Het euvel bleek veroorzaakt door een los contactje. “Dat hadden wij ook wel kunnen vinden, maar het werd donker, dus we hadden weinig behoefte om de auto binnenstebuiten te keren. Je gaat toch eerst kijken naar cruciale onderdelen, zoals de brandstofpomp. Het karretje is betrouwbaar en ik kan me nog zo netjes gedragen, maar zulke kleine dingen kunnen een lelijke streep door de rekening zetten.”

Gerelateerd nieuws

27-01-2020, 14:12

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen” Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

De Chileense motorrijder, Pablo Quintanilla, van het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-team blikt terug op zijn recente avontuur in Saoedi-Arabië waar hij het beste resultaat ooit voor zichzelf en Husqvarna in Dakar heeft neergezet. Bestaande uit een mengeling van landschappen en terreinen en met een oppervlakte van bijna 8000 km tijdens 12 zware dagen in […]

Lees meer

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

Rallyraid video's