Eurol in Dakar: flat out

Eurol in Dakar: flat out

In hun Toyota Hilux reden Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul een groot deel van de achtste Dakar etappe samen met de snelste vier coureurs van het autoklassement. Hoewel onderweg geplaagd door kleine problemen, finishte de Toyota-equipe de special over 477 km op een goede zevende plaats, op 10 min. 19 van de dagwinnaar.  “Net als gisteren ging het op sommige stukken weer heel hard, maar vandaag moesten we een ander type duinen door. Zwaardere en moeilijkere duinen”, aldus Bernhard ten Brinke. Aan de finish bleek een steen een olieleiding te hebben geraakt, waardoor de fabrieks-Totota haar kostbare Eurol-motorolie verloor. Bernhard ten Brinke: “Om geen enkel risico te lopen, heeft Giniel De Villiers ons naar het bivak gesleept. Het kenmerkt de teamspirit bij Toyota Gazoo Racing.”

Binnen het Gazoo Team waren de rollen vooraan vandaag omgedraaid. Nu was het juist Fernando Alonso die zijn eerste podiumplaats in een Dakar-etappe scoorde, terwijl De Villiers vierde werd. Nasser Al-Attiyah had het wat lastiger met een elfde plaats, als liep hij ruim drie minuten in op de leider van het algemeen klassement, de eerste plaats is nu nog maar 6 minuten en 40 seconden verwijderd van de tweede plek van de Qatari.

Bij de trucks was Riwald’s Pascal de Baar weer de snelste Nederlander, maar vandaag was dat wel buiten de Top 10. Een uitslag die nog maar eens even aangeeft hoe ongelooflijk hard er in deze klasse wordt gereden. Gert Huzink en navigator Rob Buursen reden samen de etappe weer netjes uit, met het ontbreken van een monteur in de cabine blijft dat vooral een kwestie van voorzichtig zijn. Bij Martin van den Brink was het een lastige dag, na een paar prima resultaten in de afgelopen dagen, werd de stijgende lijn ruw afgebroken door een technisch probleem in de aandrijflijn. Op het moment van schrijven staan ze nog in de duinen, maar er word hard gewerkt om te proberen de truck weer aan de gang te krijgen.

Kees Koolen kwam vandaag als achtste aan, een fantastische ranking op maar 19 minuten van etappewinnaar Varela. Veel harder gaan wordt lastig, omdat de SuperB Can Am zo zijn beperkingen kent. Koolen gisteren daarover: “Op de rechte stukken rijden we zo hard als de belt (aandrijfriem van de variomatic) het toelaat, tot 110-111 graden. Vanaf 113 gaat deze stuk. Dat betekent dat we grote delen op 40-50% van de gas stand rijden”.

Peter van Merksteijn beleefde een topdag op een geweldige twaalfde plek, zijn beste resultaat tot nu toe. Bij Tom & Tom Coronel was er wéér een finish ruim voor het donker. Prima nieuws zou je denken, maar gisteren liet de tweeling nog weten dergelijk dagen wat saai te vinden, al raceten ze met The Beast “flat out” over de snelle stukken.

Gerelateerd nieuws

27-01-2020, 14:12

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen” Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

De Chileense motorrijder, Pablo Quintanilla, van het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-team blikt terug op zijn recente avontuur in Saoedi-Arabië waar hij het beste resultaat ooit voor zichzelf en Husqvarna in Dakar heeft neergezet. Bestaande uit een mengeling van landschappen en terreinen en met een oppervlakte van bijna 8000 km tijdens 12 zware dagen in […]

Lees meer

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

Rallyraid video's