Bernard ten Brinke: “zwaardere en moeilijkere duinen”

Bernard ten Brinke: “zwaardere en moeilijkere duinen”

In hun Toyota Hilux reden Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul een groot deel van de achtste Dakar etappe samen met de snelste 4 coureurs van het autoklassement. Hoewel onderweg geplaagd door kleine problemen, finishte de Toyota-equipe de special over 477 km op een goede zevende plaats, op 10min19 van dagwinnaar Mathieu Serradori. “We zijn tevreden met P7. Dit was vandaag het maximaal haalbare.”

Uit respect voor de verongelukte motorcoureur Paulo Gonçalves kwamen de motoren en de quads vandaag niet aan de start. Voor de auto’s bleek het ‘rondje’ met als start- en finishplaats Wadi Al-Dawasir nogal pittig gekruid, zo merkten Bernhard en Tom. “Net als gisteren ging het op sommige stukken weer heel hard, maar vandaag moesten we een ander type duinen door. Zwaardere en moeilijkere duinen”, vertelt Bernhard ten Brinke. “Dit was een lange en zware etappe. Ook omdat de sporen van de motorrijders ontbraken.”

De Nederlands/Belgische Toyota-equipe vertrok vanmorgen als vierde en haalde na 200 kilometer de top 4 van het autoklassement bij: leider Carlos Sainz, Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Nasser Al-Attiyah, Stéphane Peterhansel en Yazeed Al Rajhi (Toyota). “De laatste 150 kilometer hebben we met zijn vijven opgereden, waarbij we afwisselend de kop namen. Dit betekende meteen dat we geen betere tijd konden rijden, dan we gedaan hebben.”

In het eerste deel moest de Toyota-equipe nog wel even improviseren toen het scharnier van Bernards deur afbrak. “We waren 50 km onderweg toen mijn deur ineens van boven ging openstaan. Tyraps brachten uitkomst. Tijdens het rijden heb ik de deur aan de rolkooi vastgetrokken, zodat we er geen last meer van hadden. De noodreparatie heeft wel iets tijd gekost, maar niet veel.”

Aan de finish bleek een steen een olieleiding te hebben geraakt, waardoor de auto olie verloor. Bernhard ten Brinke: “Om geen enkel risico te lopen, heeft Giniel (De Villiers, teamgenoot, red.) ons naar het bivak gesleept. Het kenmerkt de teamspirit bij Toyota Gazoo Racing.” In het algemeen klassement is Bernhard ten Brinke gepasseerd door dagwinnaar Mathieu Serradori (Century). De Nederlandse Toyota-coureur staat achtste op 4 min. 18 van Serradori. “Morgen gaan we er weer voor”, besluit Bernhard ten Brinke strijdlustig.

Gerelateerd nieuws

27-01-2020, 14:12

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen” Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

Pablo Quintanilla: ” Deze Dakar was een nieuw hoofdstuk voor iedereen”

De Chileense motorrijder, Pablo Quintanilla, van het Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-team blikt terug op zijn recente avontuur in Saoedi-Arabië waar hij het beste resultaat ooit voor zichzelf en Husqvarna in Dakar heeft neergezet. Bestaande uit een mengeling van landschappen en terreinen en met een oppervlakte van bijna 8000 km tijdens 12 zware dagen in […]

Lees meer

24-01-2020, 10:30

Dakar-rijder Edwin Straver overleden Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Dakar-rijder Edwin Straver overleden

Motorrijder Edwin Straver is vannacht in het bijzijn van zijn geliefden overleden aan de gevolgen van de verwondingen die hij opliep in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. Edwin Straver is 48 jaar geworden. De motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de elfde etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten […]

Lees meer

22-01-2020, 13:11

Edwin Straver naar Nederland overgebracht Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Edwin Straver naar Nederland overgebracht

Motorrijder Edwin Straver wordt vandaag (woensdag) vanuit Saudi-Arabië overgebracht naar Nederland. In de toestand van Straver is geen verandering: die is onverminderd kritiek. De 48-jarige motorrijder uit het Brabantse Rijswijk kwam vorige week donderdag tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally ongelukkig ten val. Daarbij brak hij een van de bovenste nekwervels en had […]

Lees meer

18-01-2020, 12:29

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Leerzame Dakar voor Nani Roma en Borgward

Borgward Rally Team-coureur Nani Roma (301) heeft opnieuw een Dakar Rally uit weten te rijden als 27ste in het algemeen klassement. De Spaanse coureur moest tijdens de race vooral lastige situaties als lekke banden en navigatieproblemen overwinnen, om de laatste etappe op de twaalfde plaats te kunnen eindigen. Roma had niet verwacht dat de race […]

Lees meer

Rallyraid video's