Martien Jimmink maakt zijn droom waar

Martien Jimmink maakt zijn droom waar

Al 35 jaar droomde hij ervan: de Dakar Rally. Die droom maakte Martien Jimmink waar. En niet alleen dat: hij haalde de finish, als 58-jarige debutant. Daarmee is hij meteen de oudste Nederlandse motorrijder die de Dakar uitreed en de tweede Jimmink die de geschiedenisboeken haalde. Broer Gerard staat daar nog steeds in als de best geklasseerde Nederlander, met de vierde plaats die hij in 1996 behaalde.

“Ik ben heel blij dat ik het waargemaakt, maar ik voel me geen topper”, zei Martien Jimmink aan de finish van de laatste etappe. “Het was zwaarder dan ik had gedacht. Misschien heb ik het toch een beetje onderschat.”

Zelfs de laatste dag, met een proef van 112 km, was nog een echte Dakardag, waarop deelnemers uitvielen en favorieten bijna letterlijk van het podium af donderden (Pablo Quintanilla verspeelde de mogelijke winst, de tweede én de derde plaats in het motorklassement door een zware crash in de slotetappe). Ook Jimmink had het niet gemakkelijk. “Er was één duintje waar ik niet tegenop kwam. Ik heb het twee keer geprobeerd en ben er toen maar omheen gereden. Het is wel mooi voor het eerst dat ik alle waypoints heb gehaald. Die steek ik in mijn zak.”

Alle andere dagen lukte dat niet, maar het kon Jimmink niet schelen. Lachend incasseerde hij de straftijden, die zodoende opliepen tot ruim zeventien uur. “Rijden gaat prima”, zei hij. “Maar navigeren is niet mijn sterkste kant. Ik volg de sporen of rijd achter iemand aan en ondertussen check ik het wel in het roadbook, maar als ik daardoor hier en daar eens een waypointje mis, dan zal het wel. Die straftijden interesseren me niks. Ik heb er geen kilometer minder om gereden, alleen maar méér.”

De medaille, dat was het enige wat de loonwerker uit Kolhorn boeide. Want die krijg je pas aan de eindstreep, op het podium in Lima. Daar nam hij de plak donderdagavond laat in ontvangst, na 2,5 jaar voorbereiding en elf dagen zwoegen. “Die voorbereidingstijd heb je gewoon nodig. Met minder gaat het echt niet. Je moet andere wedstrijden rijden, zorgen dat je fit bent, alles goed uitdokteren en zorgen dat alles in orde is. En zelfs dan is het geen garantie.”

Een paar mindere dagen en één heel slechte dag had Jimmink in de Dakar. Gekweld door diarree en koorts, met ontvelde billen als gevolg van een nare val, zat hij er helemaal doorheen en dacht hij zelfs aan opgeven. “Maar de dagen erna ging het gaandeweg steeds beter en nu ben ik dolblij dat ik heb weten door te zetten. Het was een ervaring om nooit te vergeten.”

 

Gerelateerd nieuws

10-12-2019, 12:50

TACITA met elektrische motor naar Dakar TACITA met elektrische motor naar Dakar

TACITA met elektrische motor naar Dakar

Trouw aan de spirit van het ontdekken van nieuwe landen, die mobiliteit diep verbindt met avontuur en technologisch experimenteren, zal de Dakar Rally 2020 die in januari een nieuw continent zal verkennen. De Dakar Rally staat open voor de toekomst van mobiliteit en TACITA is de uitdaging aangegaan. A.S.O, de organisator van de Dakar Rally, […]

Lees meer

15-03-2019, 20:13

Honda wint protest, Dakar Rally draait tijdstraf Benavides terug Honda wint protest, Dakar Rally draait tijdstraf Benavides terug

Honda wint protest, Dakar Rally draait tijdstraf Benavides terug

De forse tijdstraf van Kevin Benavides tijdens de voorbije Dakar Rally is na na uitspraak van de protestcommissie van de FIM kwijtgescholden. Dat heeft zijn team HRC Honda in een verklaring laten weten.

Lees meer

07-03-2019, 18:24

Formule 1 Jaarspel 2019: Minimaal 6.000 Euro aan prijzen! Formule 1 Jaarspel 2019: Minimaal 6.000 Euro aan prijzen!

Formule 1 Jaarspel 2019: Minimaal 6.000 Euro aan prijzen!

Half maart nadert en dus mogen de Formule 1-motoren weer gestart worden. In Australië vindt de eerste Grand Prix van dit jaar plaats en de voortekenen zijn veelbelovend voor wie van spanning houdt. Het lijkt erop dat Lewis Hamilton een zware opgave gaat krijgen om zijn zesde wereldtitel binnen te halen. Ferrari oogde sterk tijdens de testdagen en ook de door Honda aangedreven Red Bull lijkt een stuk dichterbij te staan dan een jaar geleden.

Lees meer

08-02-2019, 12:58

Dakarfeest Paul Spierings 15 maart a.s. Dakarfeest Paul Spierings 15 maart a.s.

Dakarfeest Paul Spierings 15 maart a.s.

Kom ook naar het Dakarfeest van Paul Spierings! Niet alleen Otto Lagerfett is aanwezig, we hebben nog veel meer. Dit mag je niet missen...

Lees meer

Rallyraid video's