De ingekorte 10e etappe van de Africa Eco Race

Gepubliceerd op: 17-01-2020 23:38

Vrijdag 17 januari ging de 10e etappe van de Africa Eco Race® tussen Tidjikja en Idini over 499 kilometer deze 12e editie. Helaas werd de organisatie gedwongen om het resterende deel van de etappe na de tankstop te neutraliseren. Dit omdat er drie motorrijders gewond waren geraakt in het eerste deel van de etappe, en daarom twee van de drie helikopters van de organisatie in gebruik waren. Het was daarom onmogelijk om optimale veiligheid te garanderen en een dergelijke beslissing was essentieel. De deelnemers namen kwamen aan de finish op ongeveer twintig kilometer van het bivak na de laatste 250 kilometer die relatief rollend en gemakkelijk was.

De dagen gaan voorbij en zien er hetzelfde uit met de Italiaanse rijders die aanwezig zijn in de AFRICA ECO RACE®. Ook vandaag gaast de overwinning weer naar een van hen. Ditmaal Giovanni GRITTI op HONDA die met 00:01:51 aan voorsprong over de finish kwam voor de KTM van het Noorse Pal Anders ULLEVALSETER, en 00:03:55 op de YAMAHA van zijn landgenoot Alessandro BOTTURI. De Italiaanse Paolo LUCCI op de HUSQVARNA en de Pool Jacek CZACHOR op de KTM maken de top 5 van de dag compleet. In de 450cc+ categorie eindigde de Italiaanse Gabriele MINELLI als 1e door als 13e te eindigen in het algemeen klassement. Amaury BARATIN won in de MOTUL XTREME RIDER categorie na een zeer goede prestatie tijdens deze 10e etappe. De Fransman maakte van de gelegenheid gebruik om de leiding te nemen in het Malles Moto klassement.
Aan de vooravond van de laatste etappe die het klassement van deze 12e editie van de AFRICA ECO RACE® zal bezegelen is Alessandro BOTTURI nog steeds leider met 00:02:04 voorsprong op Pal Anders ULLEVALSETER. BOTTURI beweert dat het een vrij kleine voorsprong is, en ULLEVALSETER zegt dat het lastig is om op een etappe van 187 km nog het verschil te maken. Wie heeft ongelijk, wie heeft gelijk? Het oordeel valt morgen.

In tegenstelling tot de motoren, werd er in 249 kilometer van de etappe wel door sommigen het verschil gemaakt. Bij de auto’s lieten Yves en Jean FROMONT de MERCEDES Buggy in het stof bijten in deze technische etappe. De Fransen lopen voor op hun Team MMO-teamgenoten Patrick en Lucas MARTIN die 5e werden in de special. Achter het stuur van hun Tarek MERCEDES Buggy reden de vader en de zoon veilig. De 3e auto behaalt de 8e tijd van de dag en dit is de BOWLER van Alain COQUELLE en Grégory LECOMTE die voor het eerst in de top 10 komt. Achter de Fransen neemt de FORD Raptor van de Russen Alexey TITOV en Dmitry PAVLOV de 10e plaats in het klassement van deze 10e etappe en de 1e in de T2-categorie waar ze nog steeds aan de leiding gaan.
Wat betreft de SSV XTREME RACE categorie vinden we op de 2e tot en met de 4e plaats de drie CAN AM’s van Patrice ETIENNE en Jean-Pierre SAINT MARTIN, Benoit FRETIN en Cédric DUPLÉ en Loïc FREBOURG en Franck BOULAY. Helaas verliet de Belgische Geoffroy NOEL DE BURLIN die voor het podium in deze categorie vocht de etappe op kilometer 20. Hij is ongedeerd en kan Lac Rose zien als hij erin slaagt de POLARIS repareren, maar hij verliest veel plaatsen in het klassement.
Bij de truck behaalden wederom de SCANIA van Karoly FAZEKAS, Albert HORN en Peter CSAKANY de 1e plaats door de 6e tijd van de dag te behalen. De Hongaren zijn heel fit in deze tweede week en lopen tien minuten voor op de Tsjechische TATRA van Tomas TOMECEK en de Belgische MAN van Noel ESSERS, Marc LAUWERS en Tijs VRANKEN. Miklos KOVACS, Laszlo ACS en Peter CZEGLEDI, de leiders bij de trucks, hadden een klein probleem met hun SCANIA waardoor zij slechts 12e werden op 01:04:25 van de winnaar. Dit is de eerste misstap voor de Hongaren die niet veel te vrezen hebben wat betreft het vrachtwagen klassement.

Morgen, zaterdag 18 januari, arriveert de Africa Eco Race in Saint-Louis, Senegal. Vlak daarvoor zijn de deelnemers van start gegaan aan de laatste etappe van 187 kilometer tussen Idini en Teverit, nog steeds in Mauritanië. Op het programma: navigatie, zandpaden en nog een paar duinen. De laatste kans om tijd te verspillen, of te winnen. Het zal daarom nodig zijn om tot het einde gefocust te blijven om de Africa Eco Race tot en succesvol einde te brengen.