Andalucia Rally: Van Loon tevreden met de zevende tijd op eerste dag

Gepubliceerd op: 07-10-2020 19:21

Tijdens de eerste etappe van de Andalusië Rally, waarin smalle paden, gravel en off piste de boventoon voeren, noteren Erik van Loon en Sébastien Delaunay de zevende tijd met de Toyota Hilux. Door drie lekke banden verliezen zij ongeveer tien minuten op Yazeed Al-Rajhi. Van Loon is tevreden met de openingsdag in Spanje.

“Ik ben blij dat we hier zijn,” vertelt Van Loon. “Ik wil graag beginnen met een compliment voor de organisatie. Ze hebben het goed voor elkaar, er zijn maatregelen getroffen en die worden goed nageleefd. Castera en zijn team doen er alles aan om het veilig te laten zijn. Dus ik ben blij dat we hier zijn en dat we kunnen rijden. En we zitten er goed bij! We rijden drie keer lek, dat is eigenlijk teveel, maar over het algemeen hebben we een prima dag gehad.”

De proeven, in totaal 240 kilometer lang, gaan over smalle paden met veel stenen, gravel en off piste. “Eigenlijk van alles wat. Qua rally lijkt het wel een beetje op de Baja van Spanje, maar dan groter.”

Morgen bestaat de dag uit twee proeven van in totaal 270 kilometer, waarvan een gedeelte gelijk is met de etappe van vandaag. Iets na twaalf uur start de eerste auto.

Vorige bericht

Airbags worden getest in Andalucia Rally

Tijdens de Andalucia Rally kunnen de motorrijders voor het eerst kennis maken met protectievesten voorzien van airbag. Nu nog als optie, maar straks in de Dakar voor iedereen verplicht. Vijf verschillende modellen zijn er beschikbaar om uit te proberen, het betreft een doorontwikkeling van de vesten zoals ze ook in de Moto GP gebruikt worden. Discussie De discussie laaide weer op na afgelopen Dakar met het verongelukken van Paolo Goncalves en Edwin Straver. Wat kan er gedaan worden om dit soort ongelukken te voorkomen? Moet de snelheid omlaag? Hoe kan de veiligheid voor motorrijders verbeterd worden? Tijdens het FIM overleg begin maart met de ASO, organisatoren, teams en rijders werd o.a. besloten het gebruik van van een vest met airbag in te voeren en verplicht te stellen. Sinds de introductie van airbags in de wegracerij, hebben ingenieurs altijd gezocht naar manieren gezocht om deze ook geschikt te maken voor gebruik in rally-raids. Een lastig proces gezien de specifieke eisen die er gesteld worden bij off-road racen. Wanneer gaat de airbag aan en hoe weer verder daarna? De man verantwoordelijk is ASO’s technisch expert Thierry Vadot: ,,Hier in Andalusië hebben deelnemers de mogelijkheid de vesten te testen zoals goedgekeurd door de FIM voor de komende Dakar. Deze vesten zijn aangepast voor off-road gebruik waarbij passieve bescherming voor de rug en nek is ingebouwd. Het vest zorgt onvermijdelijk voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Maar dat is nog niet de grootste horde om te nemen. Voor mij is de grootste uitdaging om de parameters vast te stellen wanneer de airbag zich moet ontvouwen in relatie tot de impact en snelheid. De enige manier om daar achter te komen is door de vesten te gaan gebruiken en data te verzamelen waarmee we in de komende maanden weer aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken. Tot we al die data hebben en verwerkt is, kan het gebeuren dat de airbags afgaan wanneer dat niet gewenst is. Maar dat zullen we gewoon moeten accepteren als we vooruitgang willen boeken.” Olaf  Harmsen showt het airbag vest  
 
Lees verder