Terugblik SSV’s: de jeugd aan kop

Gepubliceerd op: 09-01-2023 12:33

Bij zowel de T3’s als T4’s staat er een interessante mix van rijders op de deelnemerslijst. Van jong tot oud en met verschillende technieken. Zo is er een hybride T3, zijn de Red Bull rijders naar South Racing Can-Am’s, is er een ambitieus project van X-raid met Yamaha en is er een snelle Belg in een OT3. Voorafgaand aan de start zijn er een aantal absolute favorieten, maar op de rustdag ziet dat lijstje er anders uit.

T3-klassement

Na 8 etappes leidt Guillaume de Mevius het T3-klassement. In een OT3 heeft hij slechts 3 minuten voorsprong op Austin Jones. Het Amerikaanse talent Seth Quintero volgt op iets meer dan een uur op de derde positie. In de dagzeges zijn er meerdere rijders die een succes hebben. Het meest opvallende daar zijn de drie dagzeges voor Mitchell Guthrie. Guthrie rijdt met een T3M, een nieuw project met een hybride auto.

Naast het succes van De Mevius, Jones en Quintero zijn er ook pechvogels. Zo viel de Nederlandse debutant Roger Grouwels uit, maar rijdt hij buiten het klassement nog wel mee en doet hij veel ervaring op. Dania Akeel, de dame uit Saoedi-Arabië kende een goed seizoen, maar viel helaas ook uit. Ze doet nog wel mee om de dagprijzen en daarin rijdt ze consistent in de top 15. Guthrie verloor in een etappe zoveel tijd dat hij niet meer geklasseerd is, voor hem heel erg jammer, want een podium had er zeker ingezeten. De overstap van de OT3 naar de Can-Am lijkt nog niet het gewenste effect te hebben voor Cristiano Guttièrez Herrero, de snelle Spaanse staat slechts vijfde op bijna 3 uur achterstand.

Hans Weijs is de snelste Nederlander op de 9e plaats, in zijn Arcane heeft hij een wisselvallige Dakar waarin top drie tijden afgewisseld worden met dagen vol tijdsverlies. De potentie is er zeker en als Weijs blijft rijden, is er wellicht nog het een en ander mogelijk. Anja van Loon staat 12e en dat is beter dan zij vooraf had verwacht. Bij haar debuut wilde ze in de bovenste helft terecht komen, maar de top 15 leek buiten bereik. Van Loon blijft vooral uit de problemen en dat werpt zijn vruchten af.

T4-klassement

Met drie rookies in de top tien kent het T4-klassement diverse verrassingen. De leider is de jonge Litouwer Rokas Baciuska. Hij won het Wereldkampioenschap en hoopte zijn potentie te kunnen laten zien, hij droomt van het winnen van de Dakar, maar ziet vooral in de ervaren rijders zijn grootste concurrenten.

Met Marek Goczal op een kleine 4 minuten lijkt dat wel te kloppen, maar zijn zoon en debutant Eryk Goczal maakt ook indruk. Hij staat 3e op 5 minuten. De vierde plaats is voor Gerard Farres Guell op 6 minuten. Jeremias Ferioli staat vijfde op 42 minuten, hij debuteert in de buggy maar reed al enkele Dakars op een quad.

De Nederlanders hebben allemaal al wat meegemaakt en tijd verloren, maar ze zijn alle drie nog in competitie. Gert-Jan van der Valk is de snelste Nederlander op de 20e positie, Paul Spierings volgt op de 21e positie. Het verschil tussen hen is slechts 16 minuten, dat belooft dus een spannende tweede week te worden. Jeffrey Otten rijdt nog, maar doet dat buiten het klassement na veel tijdsverlies. Hij staat 25e.

Vorige bericht

Klaassen vinkt weer een dag af en haalt de rustdag

Het hele Dakar-avontuur is volgens Dave Klaassen opgedeeld in een paar stukken: “De voorbereiding is 33 procent, tot de rustdag is 66 procent en op de finish hebben we 100 procent.” Na de achtste etappe van zondag is ook het tweede deel afgevinkt voor het duo van Daklapack Rallysport. “Er is ontzettend veel gebeurd, waar moet je beginnen”, zegt Klaassen over de eerste Dakar-week. De achtste etappe bracht Klaassen en zijn navigatrice Tessa Rooth terug naar Riyadh, waar ze vrijdag ook al waren toen de rit naar Al Duwadimi aangepast werd. “We wilden heel thuiskomen en dat is gelukt. Veel mooie tracks, mooie duinen, het ging fantastisch. We begonnen met stenen paden en daar komen we bodemvrijheid tekort waardoor we naast de track moeten rijden.” Er zijn bij de andere auto’s van Red-Lined al verschillende achterassen gesneuveld. Klaassen neemt daarom bewust minder risico, maar dat heeft een keerzijde: “Dan gaat de snelheid eruit. We zijn weer heel binnen en tot nu toe hebben we laten zien dat je ver kunt komen als je aan de veilige kant gaat zitten.” In de daguitslag eindigde het duo op de 51ste plek, in het klassement zijn ze inmiddels opgeklommen naar een nette 42ste plek. Zaterdag stond de etappe in het teken van allemaal kleine probleempjes. Zondag was dat niet anders: “Dat is allemaal niet erg, gelukkig hebben we het probleem met de startmotor opgelost. Als je weet dat de auto niet start, geeft dat niet veel vertrouwen. Vandaag sloeg hij in één keer aan, dat is heel mooi. In de duinen ging het super, echt mooi.” Ondanks dat Klaassen in de tunnel van de Dakar Rally zit, probeert hij wel wat mee te krijgen van de buitenwereld. Zo ook de berichten die dagelijks via de verschillende kanalen binnenkomen. “Tessa leest er dagelijks een paar voor op de verbinding, dan blijf ik wakker”, gaat Klaassen verder. “Ik kreeg dus een bericht van een oud-collega uit de Luchtmobiele Brigade, waar ik heb gediend in lichting 94-8. Die hele periode ben ik bijna vergeten, maar dat hield me deze week wel bezig. Toen gingen we echt door het stof, het was afzien. Ik heb gezegd, dit nooit meer en dit begint er toch wel op te lijken en ik moet er nog voor betalen ook. Dat is wel een apart iets, maar je merkt gewoon dat het pittig is.” Het is buffelen en sjouwen, tijd om te genieten is er niet. “We hebben stickers in de auto met ‘Vergeet niet te genieten.’ Maar daar heb je helemaal geen tijd voor, elke minuut die je stilstaat moet je weer knokken om terug te komen. Je slaapt of je staat stijf gespannen, die spanningsboog voor zo’n wedstrijd is enorm. Je staat op scherp, je bent de hele dag aan het turen naar de steen waar je naam op staat en waar je je auto op afschrijft. We hebben vandaag twaalf uur gereden, waarvan zes uur in volle concentratie.”
 
Lees verder