Straver dansend door de duinen

Gepubliceerd op: 09-01-2020 13:34

De vijfde etappe van de Dakar 2020 begon wat stroef voor Edwin Straver. Het eerste deel van de 353 km tussen Al-‘Ula en Ha’il bestond nog uit stenen en stof. Wat Straver betreft begon het feest bij km 155: zand en duinen.

Dat feest duurde 200 km en dat beviel Straver uitstekend. “Minder stenen, meer zand: helemaal goed. Door het zand rijden gaat gewoon goed. Het was mooi, lekker dansen door de duinen. Je hoefde niet veel te navigeren, je kon gewoon de sporen volgen. Wat wel opviel was dat het eigenlijk heel weinig omhoog ging, maar wel steil naar beneden.”

De 48ste tijd aan de finish had iets beter kunnen zijn, dacht Straver bij aankomst in Ha’il. “Ik begin te langzaam”, analyseerde hij. “Ik rijd de hele dag hetzelfde tempo. Het maakt niet uit of ik 10 minuten rijd of 5 uur: het tempo is constant. Anderen beginnen sneller – die kom ik dan meestal halverwege wel weer tegen – maar als ik iets harder rijd aan het begin, moet ik dat ook wel vol kunnen houden.”

Tegen het einde van de etappe nam Straver overigens wel iets gas terug. Niet omdat hij het tempo niet vol kon houden, maar omdat hij bang was zonder benzine te komen. “Ik bedacht me ook wel dat die toprijders nog een stuk harder rijden, dus meer verbruiken en daarmee ook aan de finish komen, maar ik wilde toch het risico niet nemen.”

Nu ook de vijfde dag is afgevinkt, begint de rustdag in zicht te komen. Die is overmorgen. Voor Straver had het niet per se gehoeven. “Het is leuk, maar het mag ook doorgaan. Ik zit goed in een ritme.” Ook in het klassement gaat Straver steeds beter. In het kistklassement steeg hij naar de zevende plaats. “Maar daar hou ik me niet mee bezig”, zei hij. “De kans dat ik weer ga winnen is klein. Met top 5 ben ik meer dan tevreden. Finishen is het allerbelangrijkste.”

Vorige bericht

Stam na nachtje doorhalen weer aan de start

“Het was een hartstikke leuke dag en een geweldige proef. We zijn fluitend aan de finish gekomen.” Dat waren de verrassende openingswoorden van Teun Stam in het bivak in Al-‘Ula vanochtend vroeg. Om half vier ’s nachts waren Stam en navigator René Bargeman daar gearriveerd na de vierde etappe, die voor hen bijna 20 uur duurde. Op 60 km in de wedstrijdproef (van 453 km) kwam de Toyota van Schijf Rally stil te staan, middenin de woestijn. Turbo kapot. Dat was rond de middag. “We werden opgevangen door de politie, die een bivakje bouwden, compleet met Perzisch tapijt. We kregen koffie, thee, bananen, sinaasappels, koekjes. Alles prima verzorgd.” Ondertussen was Stam ‘achter een paar rotsen’ een nieuwe turbo tegengekomen. Die werd er ter plaatse in gemonteerd. Net toen het donker begon te worden, tegen zes uur ’s avonds, konden Stam en Bargeman hun weg vervolgen, met 390 km voor de boeg. In een etappe die door Dakar-winnaar Carlos Sainz werd omschreven als een van de moeilijkste in zijn carrière was dat geen sinecure. “Een geweldige proef, met een hoop troep erin”, vond Stam, die ook al vier Dakars met de truck op zijn cv heeft staan. “Een van de bruutste die ik ooit gereden heb, op het extreme af. Het voordeel van ’s nachts rijden is dat je geen stof hebt en dat je iets langzamer rijdt. Navigeren is lastiger natuurlijk, maar René heeft het vrijwel foutloos gedaan. Complimenten! We zijn fluitend aan de finish gekomen.” Vanaf daar was het nog een kleine 100 km naar het bivak, waar de monteurs een uur of vier de tijd hadden om de Toyota weer in orde te maken en Stam en Bargeman een paar uur de ogen dicht konden doen. “Van slapen is niet veel gekomen”, vertelde Stam bij een snel ontbijt. “We staan bij de ingang van het bivak en toen wij gingen liggen, moesten de eerste motoren alweer vertrekken. Staan er honderd van die brommers naast je gas te geven: henggg henggg. Geeft niet, die slaap halen we nog wel een keer in. Nu gaan we weer vertrekken naar de start van de vijfde etappe. Ik heb er zin in.” De vijfde etappe is een rit van 564 km, met 353 km tegen de klok. In het eerste deel zitten nog veel stenen, maar vanaf km 155 is het alleen nog zand en duinen.
 
Lees verder