Sebastian Halpern stapt over naar een MINI JCW Buggy

Gepubliceerd op: 28-05-2021 13:52

De Argentijnse rijder Sebastian Halpern stapt over naar een MINI JCW Buggy. Zijn doel is om in 2022 te starten in de Dakar Rally in de auto die is ontwikkeld en gebouwd door X-raid. Om zich daarop voor te bereiden en de buggy beter te leren kennen, zal hij vooraf een aantal cross country rally’s rijden. Halpern maakt zijn debuut in de MINI JCW Buggy tijdens de Rally Kazachstan (7 tot 13 juni 2021). Zijn navigator is de Argentijnse Ronnie Graue.

De Argentijn is geen onbekende voor het team van X-raid: in 2015 nam hij deel aan de Desafío Ruta 40 in Argentinië – als bijrijder van Lucio Alvarez – in een MINI ALL4 Racing. Halpern is al vele jaren succesvol in de cross country rally en in de Dakar. In 2011 eindigde hij als tweede bij de quads in de Dakar en in 2018 werd hij negende bij de auto’s. Hij heeft ook meerdere overwinningen behaald in de Desafío Ruta 40 in Argentinië.

Ronnie Graue maakt al jaren deel uit van het X-raid team, hij won in 2019 de Bajas Cross Country World Cup. In 2020 finishte de ervaren bijrijder de Dakar Rally als zesde.

De Rally Kazachstan is het tweede evenement in de FIA ​​World Cup for Cross-Country Rally’s. De rally bestaat uit vijf etappes en vindt plaats rond de stad Aktau aan de Kaspische Zee. X-raid won in de rally in 2019.

Sebastian Halpern: “Ik ben er trots op deel uit te maken van het X-raid-team. De MINI JCW Buggy is momenteel de beste auto als je succesvol wilt zijn in de Dakar. Mijn grote doel is de Rally Dakar in 2022. Om ervoor te zorgen dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben, zal ik samen met X-raid een aantal cross country rally’s meedoen. Momenteel zijn er rally’s gepland in Kazachstan, Marokko en de Hail Rally in Saoedi-Arabië. Naast deze rally’s zal ik ook deelnemen aan enkele nationale rally’s. Ik heb de komende maanden veel werk voor de boeg om met een goede set-up en in goede vorm naar de Dakar te kunnen reizen, zowel fysiek als mentaal.”

Vorige bericht

Silk Way Rally 2021: Route van vriendschap tussen Rusland en Mongolië

Op 19 mei is de definitieve route van de 11e editie van de International Silk Way Rally 2021 officieel onthuld tijdens een presentatie in Moskou. Met iets meer dan een maand te gaan voor dit belangrijke evenement op de Cross Country kalender, zijn de voorbereidingen in hun laatste fase beland. De onthulling van de Silk Way Rally-route is een van de meest langverwachte. Het is al een traditie om elke nieuwe editie anders te maken dan de vorige, dus de route is altijd van groot belang voor de deelnemers. De SWR debuteert dit jaar in de FIA ​​World Cup for Cross-Country Rallies voor auto’s en het FIM Cross-Country Rallies World Championship voor motoren en quads. De start van de rally is in Omsk, Rusland, een stad gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Irtysh en de Om, en de startceremonie van de Silk Way-rally 2021 zal plaatsvinden op 1 juli 2021. Na 10 dagen van dit onvergelijkbare avontuur door spectaculaire landschappen; bossen, steppen, woestijnen, zandpaden en wadi-oversteekplaatsen, bereikt de rally Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land van de blauwe lucht. De finish en de podiumceremonie van deze 11e editie zullen plaatsvinden op 11 juli in de Mongoolse hoofdstad, op hun nationale feestdag die het begin markeert van de beroemde Nadaam-festiviteiten. De route van deze Silk Way Rally 2021, die bijzonder veeleisend belooft te worden, zal ongeveer 5.500 kilometer beslaan, waarvan meer dan 3.500 kilometer op snelheid. En terwijl de eerste etappes in Rusland vooral dienen als warming-up, met een totaal van 329 getimede kilometers, zal de aankomst op Mongoolse bodem het begin zijn van etappes met dagelijks tussen de 340 en 540 kilometer aan competitie. Een andere noviteit van deze nieuwe route is een radicale verkorting van verbindingsroutes. In 2021 zal de totale lengte van de liaisons slechts 37% uitmaken van de totale raceafstand, wat een recordcijfer vertegenwoordigt in de geschiedenis van de transcontinentale Silk Way Rally. Het rallyschema bevat nog steeds de meest veeleisende etappe van de race: de marathonetappe. Op deze etappe moeten de deelnemers hun auto’s, motoren en quads zelf repareren, waarbij het voor andere teamleden ten strengste verboden is om bij de voertuigen te komen. De dag van de marathonetappe zal een soort vrije dag zijn voor de technische ondersteuningsteams – ze zullen in een ander bivak zitten en die dag uit de race blijven. Tijdens deze presentatie in Moskou werd een gedetailleerde route van de 11e editie van de 2021 International Silk Way Rally gepresenteerd.
 
Lees verder