Ronald van Loon zweet peentjes in derde etappe Dakar Rally maar komt ongehavend aan de finish

Gepubliceerd op: 07-01-2025 23:53

AL HENAKIYAH  – Weer fit denderde Ronald van Loon dinsdag van Bisha naar Al Henakiyah tijdens de derde etappe van de Dakar Rally. En dat deed hij beter dan hij zelf verwacht had. De coureur uit Son en Breugel had voorzichtig aan moeten doen vanwege twee lekke banden, maar slaagde er toch in om als 38ste te finishen in de T1+ categorie.  

Etappe drie was ingekort door hevige regenval een dag eerder en dat kwam Van Loon wel goed uit, bekende hij dinsdagavond in het bivak in Al Henakiyah. “Het was sowieso een lange dag. Vanochtend ging om 6.30 uur de wekker. We zijn nu een uurtje hier en het is al donker, dus we hebben een lange dag in de auto gezeten. De verbinding was ook fors, 300 zoveel kilometer.”

Hij was allang blij dat hij weer fit in de auto kon zitten, zei hij. “Gisteren en eergisteren voelde ik me niet fit en vandaag weer wel. Ik had geen last meer van mijn maag.” Dat was maar goed ook, want de etappe vergde alle mogelijke concentratie om zo goed mogelijk te kunnen rijden. En dat had vooral te maken met twee vroege lekke banden.

Ellende
“We hadden na 97 kilometer een lekke band en welgeteld drie kilometer later nog één, dus daarna was het wel even peentjes zweten. De rest van de stage hebben we redelijk rustig aan gedaan op de stenenstukken. Dus dan verlies je wel serieus tijd. Toen we binnenkwamen, was ik verrast dat we het best goed hadden gedaan. Ik ben niet de enige, denk ik, die wat ellende heeft gehad vandaag.”

Behalve ellende was er ook heel veel om van te genieten geweest, zei Van Loon. “Veel stenen, maar wel leuk om te rijden. Ik vond hem best wel mooi om te rijden.” Daarbij wordt hij geholpen door een topauto, want dat is zijn Red-Lined REVO+, wist de coureur.

“Elke dag is de auto helemaal top. Vandaag is het vooral de auto nakijken. En de benzinepomp moet worden vervangen. De monteurs zien aan de data dat die af en toe een storing oplevert. Volgens mij heb ik hem verder best goed gespaard. De monteurs hebben wel wat werk, maar geen nachtwerk.”

Iets makkelijker
En dan volgt woensdag deel één van de marathon-etappe. Die is 588 kilometer lang en bevat 415 kilometer special. “Ik vind het wel leuk”, doelde de Brabander op het rijden van een marathonetappe. “Dan is het toch ook iets makkelijker voor ons als amateurs.”

“De topteams zijn normaal gesproken veel meer luxe gewend. Die hebben assistentie achter zich aan rijden. Maar bij de marathon is dat vaak niet zo omdat de assistentie niet in die gebieden kan komen, dus moeten ze problemen zelf oplossen. Ik laat het op me afkomen. In een tentje slapen is prima, als ik mezelf maar fit voel. Laat maar komen!”