Ronald van Loon finisht met kortere auto

Gepubliceerd op: 11-01-2023 21:11

Ronald van Loon wilde in de tiende etappe een gestrande collega met een SSV helpen, maar dat kwam hem duur te staan. Zo’n beetje alles brak af aan de achterkant van de wagen. “De auto was een meter korter toen we in het bivak kwamen.”

Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen waren goed onderweg. Ze lagen op koers om binnen een uur van dagwinnaar Sébastien Loeb te eindigen toen ze op twee kilometer van de finish behulpzaam wilden zijn. “Op twee kilometer van de finish stond een buggy vast op een vlak stuk, het was heel lullig”, doet Van Loon zijn verhaal. “Ze stonden al klaar met een lintje, dus die trokken we even los. Dat hoort er ook bij. Dus ik rijd weg, hoor een klap en de complete achterkant ligt eraf. Alles. De bedrading, de wielen, het rek weg, de schep weg, krik weg, alles weg. De auto was gewoon een meter korter.”

Behoorlijk ongelukkig, zeker met een redelijk lichte SSV-wagen zou lostrekken geen enkel bezwaar moeten zijn. “Het was een rukje van niks, dus het zou makkelijk moeten kunnen.” Een duidelijke oorzaak voor het scheuren van de achterkant is er niet. “Misschien is het al gescheurd geweest vanwege het eerdere incident met de achteras, misschien waren de oogjes waarmee het vastzit van het verkeerde staal. Maar het mag eigenlijk niet gebeuren.” Een collega-rijder uit Saudi-Arabië was bereid om het losgekomen materiaal mee te nemen. “We konden het niet houden, dus mijn Saudische vriend heeft alles meegenomen en als het goed is hebben we het zo weer compleet.”

Zo hadden de monteurs woensdagavond na aankomst in het bivak van Shaybah nog flink wat werk. “Die hadden wel zoiets van: ‘Was dat nou nodig?’ Maar ik deed het niet expres, je wilt mensen helpen. We rijden toch wel een beetje mee voor de lol.”

Donderdagochtend staat de auto van Van Loon weer klaar voor de marathonetappe. Het eerste deel brengt de deelnemers naar de grensregio met Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. De proef is 275 kilometer lang.

Vorige bericht

Klaassen slaagt in duinenproef: “We hebben uitstekend gereden”

Dave Klaassen bestempelt zichzelf nog niet als een specialist in de duinen, maar er staat een dikke vette krul achter de tiende etappe van de Dakar Rally. De 114 kilometer lange rit bestond bijna volledig uit het zachte zand en dat ging Klaassen goed af. Het was woensdag een lange zit. Niet zozeer vanwege het aantal wedstrijdkilometers, maar wel vanwege de verbinding van 500 kilometer. Na die lange aanloop werden Klaassen en zijn navigatrice Tessa Rooth beloond met een mooie duinenproef. “Na twintig kilometer zaten we serieus vast omdat we in een transitie iets te weinig snelheid hadden”, vertelt Klaassen over een heikel moment vroeg in de etappe. “We zaten in een pan waar we niet achteruit konden omdat er meer verkeer in kwam. Daar hebben we even staan kloten, maar Tessa had meteen de goede aanwijzing en we zijn er goed uitgekomen.” Kort daarna zag Klaassen de oranje Toyota Hilux van Maik Willems. “Hij had een mooi tempo en dat was voor ons een kans om weer in het ritme te komen”, aldus Klaassen, die daardoor weer aan zijn vertrouwen in de duinen werkte. “Later zijn we hen weer kwijtgeraakt en bij de finish kwamen we met heel veel Nederlanders tegelijk binnen. De tijd was niet heel best, maar we zijn tevreden en zitten er nog in.” Zo zijn er nog vier dagen te gaan in de Dakar Rally, te beginnen met de komende twee etappes die weer als marathon afgewerkt worden. “Als we die dagen goed doorkomen, mogen we langzaam aan de finish denken. Nu denk ik er ook wel eens aan, maar het is nog ver weg.” Dat komt mede door de moeilijkheid die voorspeld wordt in de elfde en twaalfde etappe. “Bij de briefing hebben ze wel gewaarschuwd dat het serieus gaat worden. We willen geen risico lopen. Dat wil niet zeggen dat we met de billen bij elkaar geknepen gaan rijden, maar het is niet zo dat we even door die laatste dagen vliegen en snelle tijden gaan rijden.” Donderdag is de special 275 kilometer lang met finish in het marathonbivak, niet ver van de grens met Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.
 
Lees verder