Roger Grouwels bereikt met 19e tijd opgewekt bivak na eerste etappe Dakar Rally

Gepubliceerd op: 04-01-2025 19:32

BISHA  – Voor Roger Grouwels werd de eerste etappe een uitstekend begin van de 47ste Dakar Rally. De coureur uit Lanaken snelde op de 413 kilometer lange special rond Bisha naar een keurige negentiende tijd in de SSV-klasse en daarmee was hij dik tevreden.   

 “Negentiende is een mooie plek. Daar had ik van tevoren voor getekend”, zei de opgetogen ondernemer vanuit het Saoedische bivak. “Maar ook wij hebben problemen gehad. Zo hadden we een kapotte band en ben ik twee keer uitgestapt om te plassen. Verder hebben we een klein navigatiefoutje gemaakt. Dat heeft ons tien minuten gekost. Maar we mogen helemaal niet mopperen. We hebben een heel mooie dag gehad, ondanks die kleine perikelen.”

Handicap
Grouwels concludeerde dat de etappe ‘heel zwaar’ was en dan met name het laatste stuk. “We hebben de laatste drie kwartier in het donker gereden. Dat was best wel een handicap, want dan gaat de snelheid achteruit. Daarnaast waren er best wel wat stenige stukken en verraderlijke, haakse bochten met mega keien. We hebben een aantal auto’s daarop zien sneuvelen.”

Kortom: de eerste etappe was bepaald geen cadeautje. En dus ook niet voor Grouwels en zijn navigator Rudolf Meijer. “Het was een grote opwarmer voor de rest van de rally. Om te laten zien wat ons nog wat te wachten staat, denk ik.”

Geen service
Zondag is de eerste dag van de 48 uurs-etappe. Dik duizend kilometer lang is-ie, met liefst 967 kilometer special. Maar de grootste uitdaging zit hem vermoedelijk niet zozeer in de lengte, die is immers over twee dagen uitgesmeerd. Nee, die zit hem vooral in het feit dat de deelnemers zondagavond in het bivak hun voertuigen geen service mogen verlenen.

Wat de route betreft: “Morgen hebben we heel veel duinen”, wist de coureur van Team RaceArt. “Dan gaat de snelheid echt omlaag. Met een special van bijna 1000 kilometer gaan we echt niet met honderd kilometer per uur gemiddeld rijden. We hopen zestig kilometer per uur te halen.”

Het plan om de monsteretappe tot een goed einde te brengen? “We bouwen het heel gestaag op en dan geen fouten maken.”

Vorige bericht

Ronald van Loon: “Eerste etappe Dakar Rally was zeker geen inkomertje”

BISHA  – Met de 41ste plaats in het autoklassement (T1+) kende Ronald van Loon zaterdag een tevredenstemmende eerste etappe van de Dakar Rally. De inwoner van Son en Breugel liep weinig averij op en deed monter het woord in het bivak in Bisha,  “We zijn op zich wel tevreden”, zei Van Loon. “We hadden vandaag geen goede startpositie, dus hebben we veel in het stof gereden, maar al met al zijn we best veel plaatsen opgeschoven. Wel hebben we onderweg de benzinepomp moeten omzetten omdat die kapot was gegaan. Dat kostte ons tien minuten. Ook zijn we een keer verkeerd gereden. Dat heeft veel tijd gekost, twintig minuten zeker wel, maar ook veel anderen zijn verkeerd gereden. Veel op dezelfde plek.” Tegen het verkeer in Hoe dat kwam, dat wist de coureur van Oase Motorsport wel. “De track van vandaag ging deels over die van gisteren. Veel mensen draaiden daardoor het pad van gisteren op en dat was natuurlijk fout. Heel veel rijders trapten erin. We moesten tegen het verkeer in terug rijden terwijl er veel auto’s hard aan kwamen. Daarom hebben we het op dat stuk rustig aan gedaan om te voorkomen dat we in botsing kwamen.” Hoewel Van Loon en zijn navigator Erik Lemmen verder zonder noemenswaardige tegenslag de finish hadden gehaald, was het een pittige etappe. “We hebben veel auto’s stil zien staan. Ik denk dat ik wel tien auto’s en buggy’s kapot en op zijn zij heb gezien. Er waren ook best veel stenige stukken.” Hij vervolgde: “Het was wel een echte Dakar-etappe, het was geen inkomertje. Veel snelle halen, maar ook veel technische stukken. Ik hou wel meer van het technische. Dat is beter voor mij weggelegd. Ik heb er in ieder geval van genoten.” Geen service Ook over zijn auto, een Red-Lined REVO+, was hij prima te spreken. “Die doet het goed. We zullen iets moeten sleutelen, maar niet veel.” Een geruststellende gedachte, nu de 48 uurs-etappe aanstaande is. Zondag begint Van Loon aan een etappe van meer dan 1000 kilometer met een special van maar liefst 967 kilometer. Die is dan wel verspreid over twee dagen, maar zondagavond mag de auto geen service krijgen. Hij wist verder niet echt wat hij kon verwachten. “Ik denk dat er een paar heel zware stukken tussen zullen zitten, maar ook snelle, anders rijd je niet dik 900 kilometer in twee dagen. We zien het wel. We gaan ervoor zitten en dan halen we hopelijk weer de finish.”
 
Lees verder