Riwald Dakar met grote ambities in Saoedi Arabië

Gepubliceerd op: 29-12-2022 17:52

De laatste test voor de Dakar Rally 2023 zaterdagochtend van start gaat, toverde een grote glimlach op de gezichten van Gert Huzink en Pascal de Baar. De beide Riwald-trucks hadden zich uitstekend gehouden in de shakedown bij het Sea Camp aan de Rode Zee in Saoedi Arabië. “Het is lekker als het dan ook hier allemaal goed gaat.”

Na de tegenvallende Dakar van vorig jaar werden zowel de hybride truck van Huzink als de conventionele Renault van De Baar stevig onder handen genomen. Veel veranderingen vragen ook om veel testwerk. Dat gebeurde in Polen en Marokko. “Daar hebben we ook tijd voor gemaakt”, vertelde Huzink. “Testen én zien dat je stappen maakt, is belangrijk als je de truck wilt verbeteren. Het is mooi dat nu, zo kort voor de Dakar 2023, blijkt dat alles goed is, dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Ik ben blij dat we zoveel hebben getest en dat het tot nu toe goed uitpakt.”

Dat moet je altijd maar afwachten, weet ook Pascal de Baar. “Een truck beter maken is niet gemakkelijk. Je begint met tekenen, gaat spullen bestellen en bouwen en dan is het altijd weer spannend of je wel de goede kant op bouwt. Dat merk je pas als je gaat testen. Bij de eerste test hebben we een auto precies zo gelaten als tijdens de vorige Dakar, zodat we de verschillen goed konden zien. We zien nu, ook in deze laatste test in Saoedi Arabië dat we ook ten opzichte van de concurrentie de vooruitgang lijken te hebben geboekt die we wilden.”

In het huidige veld was dat ook wel noodzakelijk, menen De Baar en Huzink. Nu Kamaz en Maz er niet bij zijn, ligt de wedstrijd bij de trucks volledig open. “Ik vind het veel eerlijker geworden”, zegt De Baar. “Iedereen is aan elkaar gewaagd. Een als je wat wilt doen, moet je het nu doen en dan moet je er staan.”

Dat was voor Huzink, als vanouds geflankeerd door navigator Rob Buursen en monteur Martin Roesink, de reden om toch mee te doen aan de editie 2023, terwijl dat eigenlijk niet het plan was. “Hoe vaak krijg je de kans om Dakar te rijden zonder Kamaz? We waren altijd tevreden als we tussen de Russen konden rijden. Nu ze er niet zijn, moeten we zorgen dat we vooraan rijden. Nu we weten dat de auto goed is, kunnen we op onszelf focussen. Ik denk dat er voorin veel strijd komt, dat het een tactisch spel wordt en dan moeten wij ook zorgen dat we erbij zijn en de kop niet gek laten maken.”

Pascal de Baar, met Stefan Slootjes en Marcin Krüger in de cabine, beaamt de stelling van zijn teamgenoot dat het zaak is er vanaf het begin goed bij te staan. Hij hoopt dat het in elk geval in de tweede week niet meer om secondes gaat, maar dat er grotere verschillen gemaakt kunnen worden. In de tweede week staan er volop duinen op het programma. “Dan gaat het om stuurmanskunst”, weet De Baar. “Ik zeg niet dat ik beter ben of meer ervaring heb, maar in de duinen moet je het verschil maken. De afgelopen jaren was dat er te weinig. Het kon gebeuren dat je zomaar drie plaatsen verloor als je een keer niet meteen van de eerste keer een duin op kwam. Laat het maar weer gaan om een kwartier, een half uur of nog meer.”

In de proloog zal dat nog niet het geval zijn, maar in de 11 kilometer lus bij het Sea Camp kan er toch al van alles gebeuren. Gert Huzink wil een poging wagen meteen al richting de top 10 te knallen. “Dat is een risico, maar als je op de max wilt rijden, moet je dat risico nemen. Met nummer 520 starten we zaterdag als twintigste truck. Als het lukt om in de proloog in de top 10 te rijden, zijn we er meteen bij en kan vanaf 1 januari het rechterpootje naar beneden.”

 

Vorige bericht

Rainbow heeft maar één doel in Dakar 2023: finishen

De MAN werd fors onder handen genomen, er werd uitvoerig getest in de Breslau Rally in Polen en de Rally du Maroc. In theorie staat niets het Rainbow Truck Team in de weg om een succesvolle Dakar 2023 te rijden. “We gaan onszelf geen druk opleggen”, stelt teammanager Simon Koetsier aan de vooravond van de 45ste Dakar Rally, die zaterdagochtend begint vanuit het Sea Camp aan de Rode Zee in Saoedi Arabië. Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel maakten de eerste kilometers in het Saoedische zand op een speciaal daarvoor uitgezet parcours in de buurt van het startbivak. Daar konden zijzelf weer even wennen aan de woestijn en de truck nog een keer aan de tand voelen voor de proloog op zaterdagochtend. In de afgelopen Dakar waren er wat problemen geweest met de ophanging en de aandrijflijnen, vertelt teammanager Simon Koetsier. “Daarom hebben we de truck onder handen genomen, deels in eigen beheer, deels in samenwerking met Veka, deels in samenwerking met Reiger. Met een nieuwe aandrijfas en ophanglager hopen we de problemen te hebben getackeld. Grote ambities hebben wij niet. Ons enige doel is finishen, liefst zonder al te veel problemen.” Wat verder in de voorbereiding tijd en aandacht opeiste, waren de nieuwe regels die gelden nu de Dakar Rally onderdeel is van het wereldkampioenschap van de wereldautosportfederatie FIA. Dat betekent dat de rallyvoertuigen nu onder het FIA-reglement vallen en dat luistert hier en daar nogal nauw. “Veiligheid is altijd een lastig issue”, weet Koetsier, die zelf een aantal Dakars in de truck zat als navigator. “Als het nodig is, ben je dolblij met die strengere regels, maar het kan ook zo pietluttig lijken. We moesten bijvoorbeeld al onze kleding nieuw kopen. Dat zijn forse kosten. Het was pas drie jaar oud. Ik zou niet weten wat daar onveilig aan is.” Helemaal in het nieuw gestoken staat Rainbow dus zaterdagochtend aan de start van de proloog van 11 kilometer, die de startvolgorde bepaalt voor de etappe van 1 januari. Er wordt in de eerste week al veel gevraagd van deelnemers. “Het zijn toch dagen van gemiddeld 425 kilometer special. Dat is behoorlijk”, vindt Koetsier. “In de tweede week krijgen we vijf dagen duinen. Dat zijn kortere specials, maar de gemiddelde snelheid zal flink dalen en dagen zullen er zeker niet korter op worden. Ik vind dat wel mooi. Zeker als ze elke dag weer binnen komen, liefst voor het donker.”
 
Lees verder