Rainbow heeft maar één doel in Dakar 2023: finishen

Gepubliceerd op: 29-12-2022 17:46

De MAN werd fors onder handen genomen, er werd uitvoerig getest in de Breslau Rally in Polen en de Rally du Maroc. In theorie staat niets het Rainbow Truck Team in de weg om een succesvolle Dakar 2023 te rijden. “We gaan onszelf geen druk opleggen”, stelt teammanager Simon Koetsier aan de vooravond van de 45ste Dakar Rally, die zaterdagochtend begint vanuit het Sea Camp aan de Rode Zee in Saoedi Arabië.

Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel maakten de eerste kilometers in het Saoedische zand op een speciaal daarvoor uitgezet parcours in de buurt van het startbivak. Daar konden zijzelf weer even wennen aan de woestijn en de truck nog een keer aan de tand voelen voor de proloog op zaterdagochtend.

In de afgelopen Dakar waren er wat problemen geweest met de ophanging en de aandrijflijnen, vertelt teammanager Simon Koetsier. “Daarom hebben we de truck onder handen genomen, deels in eigen beheer, deels in samenwerking met Veka, deels in samenwerking met Reiger. Met een nieuwe aandrijfas en ophanglager hopen we de problemen te hebben getackeld. Grote ambities hebben wij niet. Ons enige doel is finishen, liefst zonder al te veel problemen.”

Wat verder in de voorbereiding tijd en aandacht opeiste, waren de nieuwe regels die gelden nu de Dakar Rally onderdeel is van het wereldkampioenschap van de wereldautosportfederatie FIA. Dat betekent dat de rallyvoertuigen nu onder het FIA-reglement vallen en dat luistert hier en daar nogal nauw. “Veiligheid is altijd een lastig issue”, weet Koetsier, die zelf een aantal Dakars in de truck zat als navigator. “Als het nodig is, ben je dolblij met die strengere regels, maar het kan ook zo pietluttig lijken. We moesten bijvoorbeeld al onze kleding nieuw kopen. Dat zijn forse kosten. Het was pas drie jaar oud. Ik zou niet weten wat daar onveilig aan is.”

Helemaal in het nieuw gestoken staat Rainbow dus zaterdagochtend aan de start van de proloog van 11 kilometer, die de startvolgorde bepaalt voor de etappe van 1 januari. Er wordt in de eerste week al veel gevraagd van deelnemers. “Het zijn toch dagen van gemiddeld 425 kilometer special. Dat is behoorlijk”, vindt Koetsier. “In de tweede week krijgen we vijf dagen duinen. Dat zijn kortere specials, maar de gemiddelde snelheid zal flink dalen en dagen zullen er zeker niet korter op worden. Ik vind dat wel mooi. Zeker als ze elke dag weer binnen komen, liefst voor het donker.”

Vorige bericht

Tim en Tom Coronel pakken de Dakar-draad weer op

In januari 2022 moesten Tim en Tom Coronel op de achtste dag van de Dakar Rally besluiten om de handdoek in de ring te gooien wegens een rugblessure bij Tim. Aan de vooravond van de Dakar 2023 hebben de broers de draad weer opgepakt. In de twee testrondes die ze reden in de buurt van het Sea Camp aan de Rode Zee, hadden ze de smaak al snel te pakken. Voorafgaand aan de shakedown in Saoedi Arabië hadden Tim en Tom al afgesproken dat ze meteen op tempo zouden beginnen. “Gewoonlijk moet Tim er even inkomen”, vertelt Tom, “maar hij was nu meteen bij de les en ging vol op het gas.” Het parcours dat door de organisatie was uitgezet om de deelnemers aan de 45ste Dakar Rally te laten testen, was best technisch. Er zat van alles in waardoor het een serieuze testbaan was. “Ook qua navigatie”, merkte Tom. “Ik moest weer even wennen aan het tablet. De markeringen waren goed, tussen bomen door en om een heuvel heen, maar er zaten ook wat sneaky dingetjes in, zodat ook de navigatieskills meteen werden opgefrist.” In de test probeerden de broers ook de veranderingen aan de Century nog een keer uit. “We hebben niet veel getest, want er zijn geen grote veranderingen aan de auto, maar wel de laatste nieuwe specs van Century, een andere wielophanging, andere schokbrekers. Noem het finetunen”, zegt Tom. “We willen meteen verder waar we vorig jaar zijn gestopt. We zijn wat kritischer geworden om niet teveel weg te geven van wat de auto in huis heeft aan performance. Dat we dat kunnen, hebben we vorig jaar gezien.” Dat betekent bijvoorbeeld dat voor de proloog van zaterdagochtend, een lusje van 11 kilometer bij het Sea Camp, de twee reservewielen eraf gaan. “Dat scheelt 100 kilo”, zegt Tom. “Mochten we onverhoopt lek rijden, dan halen we de finish wel op de velg. Een band wisselen kost meer tijd. Gaan we niet doen. We willen bij de eerste dertig aan de eerste etappe beginnen. Dat is een ander uitgangspunt en vraagt een andere attitude van ons. Minder auto’s voor je, dus minder stof en een hoger tempo. We gaan niet rustig beginnen, maar meteen vol erop.”
 
Lees verder