Rainbow fungeert als bezemwagen in marathonetappe

Gepubliceerd op: 15-01-2018 18:04

Op een paar uur achterstand kwam de Rainbow-truck over de finish van de achtste etappe van de Dakar Rally. Niet omdat ze zelf problemen hadden gehad – integendeel zelfs – maar omdat ze als bezemwagen fungeerden voor trucks die vast waren komen te zitten in het zware zand tussen Uyuni en Tupiza.

Vanochtend vroeg (maandagochtend 6.00 uur lokale tijd) kwamen Gerrit Zuurmond, Jasper Riezebos en Klaas Kwakkel aan in Salta, waar de Dakar-deelnemers heen moesten na het afgelasten van de negende etappe. Na aankomst moest er uiteraard eerst een paar uur geslapen worden. Bijna 1000 kilometer in 24 uur, waarvan zo’n 400 kilometer special stage, gaat niet in de kouwe kleren zitten.

“Op zich is het prima verlopen”, vertelt Gerrit Zuurmond, weer uitgeslapen en fris. “We hebben geen stukken gehad en konden mooi aanpikken bij de rest van het veld. Omdat we ver achterin moesten starten, hebben we als bezemwagen gefungeerd. Er zaten wat trucks vast die we los hebben getrokken, onder meer die van Janus van Kasteren en Gert Huzink en van onze Belgische vriend Dave Ingels. Dat heeft wat tijd gekost, maar dat is niet erg.”

Dat ze zelf niet vast kwamen te zitten, was te danken aan slim rijden. “Wij hebben een agrarische achtergrond hè”, grinnikt Zuurmond. “Wij weten dat je op zulk terrein met zand en modder gewoon even de bandenspanning wat lager moet zetten en moet blijven rollen. Niks aan de hand.”

De komende dagen moet dat de Rainbow-mannen ook kunnen helpen. Na de ongeplande extra rustdag in Salta, wegens het afgelasten van de negende etappe, gaat de Dakar morgen weer verder. Er staan de deelnemers nog een paar zware dagen te wachten, met onder meer de gevreesde duinen van Fiambalá. “Het worden lange dagen, met duinen en andere perikelen”, weet Zuurmond. “We gaan de truck en onszelf daarop voorbereiden. Als we gewoon kunnen blijven rollen, moeten we Cordoba zonder problemen kunnen halen.”

Vorige bericht

Willems moet hard werken in het zware zand

De achtste etappe van de Dakar Rally leek op het eerste gezicht helemaal niet zo moeilijk, maar de praktijk was anders. In het zachte, maar zware zand op de Altiplano van Bolivia was het zwoegen geblazen. Het verlies aan vermogen op meer dan 4000 meter maakte het er niet gemakkelijker op, ondervond Maik Willems. Ten opzichte van de vorige jaren was de etappe van Uyuni naar Tupiza ‘super’, vond Maik Willems. “Toen was ie compleet verregend. Nu was het tijdens de etappe best prima weer. Maar als je gaat vergelijken met de afgelopen dagen, was het een redelijk normale dag, met opnieuw veel variatie en veel zand. We hebben nog geen dag gehad waar geen zand en duinen in zaten.” De bijna 500 kilometer lange special was verraderlijk. Gras onttrok grote kuilen aan het zicht, plassen water op de snelle gravelpaden waren soms dieper dan het leek en het zand en de duintjes waren een stuk zwaarder dan ze leken. “Als je kijkt, denk je ‘dat lukt wel’, maar dan moest je toch vol aan de bak om er doorheen te komen”, vertelde Willems. “Op zacht zand hebben ze hier patent. Door de regen van de afgelopen dagen was het wel alleen maar zwaarder geworden. Op deze hoogte, boven de 4000 meter, verlies je ongeveer een derde van het vermogen van de auto. Als je al een auto hebt met minder vermogen, kom je er niet doorheen. Gelukkig hebben wij een krachtige auto, maar ook daarmee was het al werken. Uiteindelijk is het me geweldig meegevallen. Tevreden ben ik nooit zo snel. Dat is een gebrek aan ambitie. Maar het had een stuk slechter gekund.” Regen is de reden dat de negende etappe niet doorgaat. In de omgeving van Tupiza en op de route naar Salta plensde het de afgelopen dagen. Omdat vorig jaar hevige regenval voor landverschuivingen en modderstromen zorgde in dit gebied, besloot de organisatie het zekere voor het onzekere te nemen en iedereen meteen door te sturen naar Salta. Blijven overnachten in Tupiza, waar geen bivak was en waar de teams langs de kant van de weg zelf een soort noodbivakje inrichtten om even service te geven, werd afgeraden. Het Bastion-team besloot daarom ook maar om het kampement weer op te breken en de 500 kilometer naar Salta af te leggen. Willems ging nog wel even informeren of de Toyota misschien op de trailer mocht, maar dat mocht niet. “En ze zeiden er ook bij dat het niet is toegestaan dat iemand anders rijdt. Dat is jammer.”
 
Lees verder