Peentjes zweten voor Bastiaan Nijen Twilhaar

Gepubliceerd op: 03-01-2017 21:30

Dinsdag 3 januari – Ruim 800 km waarvan 275 km getimed stond er vandaag voor de Dakar deelnemers op het programma. Aankomst was in San Miguel de Tucuman, een plaats in Argentinië waar de Dakar karavaan eerder ook al eens neerstreek. Met temperaturen tussen de 35 en de 40 graden is het nog steeds bloedheet in het gebied waar de deelnemers zich bevinden. Dat zal over een paar dagen wel anders worden als de rally in Bolivia neerstrijkt. Maar zover is het nog niet.

Voor Bastiaan werd het nog warmer dan voor sommige andere deelnemers. Dat kwam omdat het er tot twee keer toe op leek dat hij de start van de tweede etappe niet ging halen. Bastiaan: “Alvorens we aan de proef konden beginnen moest er een verbinding van bijna 500 km worden gereden. Na ongeveer 300 km hield de quad er ineens mee op. Toen ik stil langs de weg stond rook ik benzine. Een benzineslang bleek gescheurd, hoe is het mogelijk. Er is een extra tankje op de quad gebouwd, misschien dat het daar mee te maken heeft. Ik heb een andere brandstofslang in kunnen korten en had toen genoeg slang over om de andere te repareren. Pffff, ik kreeg het even heel erg warm. Maar nog geen half uur later hield de quad er weer mee op. En andere slang, die ik niet zomaar kon vervangen, was over de lengte opengescheurd. Ik weet niet wat die Argentijnen voor benzineslangen gebruiken maar goed zijn ze in ieder geval niet. Ik zag even geen oplossing om dit probleem te verhelpen maar gelukkig stopte er een Argentijn die me vertelde dat hij thuis wel goede slangen had liggen. Dat ‘thuis’ was gelukkig maar een paar minuten rijden. Binnen tien minuten was hij terug met de juiste slangen en kon ik een en ander repareren. Net op tijd was ik bij de start van de proef. Kees Koolen had ’s morgens ook al problemen gehad, de iritrack werkte bij hem niet goed. Je kunt beter beginnen.”

Eenmaal in de proef was het rijden voor Bastiaan geen probleem. Wat brede paden, niet zo heel bijzonder. Bastiaan: “Maar opeens hoorde ik een raar geluid bij de motor. Ik ben zo goed en zo kwaad als het kon een stuk van de piste gereden om een schaduwplekje te vinden. Sleutelen bij 40 graden aan een warme quad is niet bepaald een pretje. Het geluid bleek uit de ruimte te komen waar zich een aandrijfriem en een koelvin bevinden. Daar zit een beschermkap omheen. Toen ik die verwijderde viel er wat rommel, steentjes, uit. Gelukkig was de aandrijfriem niet beschadigd, alleen de kap was wat kapot. Waarschijnlijk is er een steen doorheen geslagen. Nadat ik de zaak weer in elkaar had gezet en een stukje had gereden waren er geen bijgeluiden meer. Maar echt vertrouwen deed ik het niet meer. Dat is de reden waarom ik in ‘veilige modus’ naar de finish ben gereden. De monteurs moeten vanavond maar eens goed kijken wat er precies aan de hand is geweest. En alle benzineslangen vervangen”.

Vorige bericht

Van Loon houdt zich stevig staande in top 10

Met een negende tijd, op 9 minuten van dagwinnaar Sébastien Loeb, heeft Erik van Loon zich stevig staande gehouden in de top van de Dakar. De tweede etappe (275 kilometer tegen de klok) was snel en bij vlagen gevaarlijk. Van Loon haalde met de Toyota topsnelheden van 197 kilometer, maar beleefde op de modderige paden ook een paar hachelijke momenten. De etappe van Resistencia naar Tucuman in de Chaco-regio in Argentinië was zo snel, dat de eerste twintig auto’s sneller waren dan de winnaar bij de motoren. Het was een compleet nieuwe route, die op veel geheimen bleek te herbergen. Door de vele regen van de afgelopen weken waren de paden modderig en glad. “En daarmee ook gevaarlijk”, vertelde Van Loon bij aankomst in het bivak. “Het is best eng als je met dik 180 aan komt rijden en die grote plas een diep gat met modder blijkt te zijn. Ik heb een paar keer gas terug genomen, want ik hoef niet zo nodig de held uit te hangen.” Het ging ook lang niet bij iedereen goed. Xavier Pons, als tweede gestart, moest de strijd staken wegens een afgebroken wiel. Vooral in het tweede deel van de proef, in een bosachtig gebied met veel modder, was het soms link. De Toyota kwam een paar keer dwars op het pad te staan. “Eén keer was ik de auto bijna kwijt, toen de achterkant begon te glijden”, vertelde Van Loon. “Het scheelde een haar of ik had tegen een boom gezeten.” Concurrentie op achterstand Juist in dat deel maakte Van Loon tijd goed op een aantal concurrenten (Romain Dumas, Cyril Despres) die aanvankelijk sneller waren. Op het tweede checkpoint had Van Loon de twaalfde tijd staan, bij het derde checkpoint was hij tiende. In het slotstuk verloor hij wat tijd, dacht hij. “Daar kwamen we achter de langzamere motoren en quads te zitten in een soort van zandstorm. Vooral de quads hielden ons ontzettend op en gingen niet aan de kant. Ik snap dat het niet fijn is om ingehaald te worden, maar ik geloof niet dat die jongens begrijpen in wat voor levensgevaarlijke situatie ze zichzelf brengen. Zij rijden 110, wij 190. Dan ben je dom bezig als je in het stof midden op het pad blijft rijden.” Uiteindelijk bleek het met het tijdverlies wel mee te vallen. Van Loon reed exact dezelfde tijd als Dumas, maar met startnummer 310 werd hij als negende geklasseerd en de Fransman met 318 als tiende. In het klassement bezetten Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar na twee etappes de negende plaats, tot grote tevredenheid van Van Loon. “We doen goed mee in een extreem sterk veld. We hebben ook vandaag weer een paar grote jongens achter ons gehouden. Gisteren al Stéphane Peterhansel, vandaag onder anderen Cyril Despres. Dat is een goed gevoel, vooral ook omdat we er niet overdreven veel moeite voor moeten doen. Ik rijd niet boven mijn kunnen. Het rijden ging super. Met deze auto is het sowieso een feest.” 
 
Lees verder