Pascal de Baar ‘te mooi’ door zevende etappe

Gepubliceerd op: 07-01-2023 17:34

Niks mis met de zesde tijd in de zevende etappe van de Dakar Rally 2023, maar achteraf had Pascal de Baar toch het idee dat hij wat had laten liggen. “Het had iets harder gekund”, meende De Baar. “In het eerste stuk van de proef heb ik misschien te mooi gereden. Ik weet niet waarom.”

Aan de finish van de 333 kilometer lange zevende etappe, van Riyadh naar Al Duwadimi, bleek dat de Riwald-coureur 26 minuten meer nodig had gehad dan etappewinnaar Janus van Kasteren. “Eigenlijk dacht ik dat we wel goed gingen, maar bij de verplichte pauze op kilometer 196 zag ik dat Kees Koolen 6 minuten had gepakt op ons. Dat vond ik niet kunnen, dus we zijn er even goed voor gaan zitten en hebben een tandje bijgeschakeld.” Bij de finish was De Baar 20 minuten sneller dan Koolen, dus die opzet was geslaagd.

De zevende etappe was een harde, oordeelde De Baar. “Hij deed pijn. Stenen, gaten die je niet zag aankomen, dat soort geintjes. Er kon veel fout gaan en dat bleek ook wel. Vlak voor de finish zagen we Tim en Tom Coronel op drie wielen. Die hebben we vanaf de finish op sleeptouw genomen naar het servicepark. Het is niet voor het eerst dat die jongens erachter hangen bij mij, dus dit kon er ook wel bij.”

In het servicepark mocht er twee uur gewerkt worden aan de Renault. Daarna moesten de monteurs terug naar Riyadh en De Baar en zijn bemanning naar Al Duwadimi, waar de truck in het parc ferme moet. De achtste etappe, terug naar Riyadh, is in totaal 824 kilometer waarvan 346 kilometer tegen de klok.

Vorige bericht

Etappe vol kleine problemen voor Klaassen en Rooth

De Red-Lined Nissan Navarra is wel toe aan een goede onderhoudsbeurt, merkt Dave Klaassen. De zevende etappe van de Dakar Rally stond voor Klaassen en zijn navigatrice Tessa Rooth bol van kleine probleempjes, maar toch is er weer een etappe afgevinkt en kan het duo richting het marathonbivak. “We mogen niet zeuren, maar al die onzin was wel kenmerkend voor onze dag”, zegt Klaassen. Een klapband, de airco, een snaar, de versnellingsbak. Het materiaal krijgt in de eerste week van de Dakar Rally aardig op zijn donder. Klaassen merkt dat ook aan zijn wagen. “Uiteindelijk zijn we zonder al te grote problemen binnengekomen, dat is gewoon een goede dag”, zegt Klaassen. “Al op de verbinding reden we verkeerd. Voor de start zette ik de auto uit en stapte ik uit om een sanitaire stop te maken, toen deed de auto het niet meer. We hebben nu drie startmotors geprobeerd, maar we denken dat het in de accu zit. Tien seconden voor de start begon er achterin iets gigantisch te blazen, dat was de duikfles. Die hebben we dichtgedraaid en toen konden we door. Dan ben je al uit je ritme voordat je echt gestart bent.” Dat was voor Klaassen ook een signaal. Anderen gingen in de fout, de coureur van Daklapack Rallysport besloot om geen grote risico’s te lopen. “Ik wil de auto dan niet ook nog afschrijven, dus ik ben kalm gebleven”, gaat hij verder. “Aan het begin kregen we veel stenen en heb ik echt rustig gereden, vervolgens kwamen we in de duinen en daar hebben we de banden verder afgelaten omdat ik al zag dat sommige mensen de aanloop moesten afbreken. Dat ging prima. De auto sloeg nog een keer af toen we de banden aan het aflaten waren. Toen moesten we tien minuten geduld hebben om de auto weer aan te krijgen. Daarna kwamen we nog een Nederlander tegen die zijn buggy niet meer aan de praat kreeg, daar zat het springtouw aan waardoor mijn auto weer afsloeg en we weer moesten wachten.” Op 300 meter voor de finish volgde er nog een klapband nadat het laatste deel van de proef bestond uit een ‘karrenspoor met verborgen stenen’. In het zicht van de haven werd er nog een band gewisseld. “Als je dat niet doet, kan zo’n kapotte band ook heel je bodywork ruïneren. Die paar minuten maken ons niet uit, dus we hebben net voor de finish nog even gewisseld. Er is best wel veel gebeurd, we hebben prima gereden en mogen niet zeuren. Maar het was een dag vol geneuzel.”
 
Lees verder