Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Gepubliceerd op: 25-04-2019 08:46

Afgelopen week is de jaarlijkse Morocco Desert Challenge (MDC) weer verreden. Deze offroad woestijn rally is de op één na grootste ter wereld en brengt de deelnemers in 2800 kilometer verdeeld over 8 etappes dwars door het afwisselende terrein van Marokko. Wendy Broomans (31) en haar vader Ronald Broomans (62) deden dit jaar voor de derde keer mee aan deze zware rally en niet zonder succes: Wendy is de beste vrouw geworden in de auto categorie.

Het uitrijden van een rally als deze is al een hele prestatie, maar om dan ook nog eens de beste vrouw te zijn is iets waar ik heel trots op ben” vertelt de Alkmaarse. Wendy neemt inde auto de taak van navigator op zich en Ronald zit achter het stuur. “Het is geweldig om zo’n avontuur met je vader te kunnen beleven en ik denk ook dat daar onze kracht ligt: we hebben aan een half woord genoeg en zelfs na urenlang zwoegen in de auto blijven we aardig en respectvol naar elkaar. Dat is bij andere teams weleens anders, maar door onze familie band begrijpen we elkaars beslissingen en bedoeling waardoor er van irritaties geen sprake is.”

Mannenwereld

In de MDC stonden dit jaar 80 auto’s aan de start en onder de 160 inzittenden waren 11 vrouwen. Wendy lacht en zegt: “dat lijkt misschien weinig, maar in een offroad rally is dit best veel. In de acht rally’s die we tot nu toe gedaan hebben was ik vaak de enige vrouw. Dus om nu tegen elf vrouwen van vijf verschillende nationaliteiten te strijden was een mooie uitdaging!”

Al deze vrouwen fungeerden als navigator en dat vindt Wendy niet gek: “navigeren kan een tricky puzzeltje zijn. Iedereen krijgt hetzelfde roadbook en hierin staat informatie over gevaarlijke situaties op de route, bijvoorbeeld diepe gaten of afgronden en dat is een kwestie van het op tijd aangeven aan de bestuurder. Maar er zitten ook lastige afslagen in waar je echt goed moet kijken om de informatie in je roadbook correct te vertalen naar het offroad terrein. Dan staat er in je roadbook bijvoorbeeld een plaatje met een Y-splitsing met een pad links en rechts, maar in de werkelijkheid lopen er dan soms wel vijf andere paden en als je dan de verkeerde kiest kan je zo tientallen kilometers verkeerd rijden. Dit vergt dus precisie, je verplaatsen in de roadbook maker en helder kunnen nadenken onder tijdsstress en ik denk dat vrouwen hier zeker geschikt voor zijn.”

Dakar vs Morocco Desert Challenge

“We zijn 5 jaar geleden begonnen met een kleine amateur rally. Mijn vader had een paar woestijn vakanties in Tunesië gedaan met zijn inmiddels bijna 20 jaar oude Toyota Landcruiser en we waren beide fan van de Dakar Rally, dus toen hebben we onsingeschreven voor een ‘instap’ rally. Deze hebben we een aantal keer gereden en veel ervaring opgedaan, dus het was tijd voor een stap verder. De Dakar is officieel nog de grootste rally, maar de Morocco Desert Challenge was dit jaar bijna even groot quadeelnemersveld. Ondanks de bekendheid van de Dakar, was de keuze om naar de MDC tegaan snel gemaakt. “In de MDC rij je van bivak naar bivak enkel wedstrijdkilometers. In de Dakar moet je voor de start en na de finish nog honderden kilometers over de weg rijden  naar het bivak en dat is natuurlijk niet waar je voor komt. Daarbij is de MDC georganiseerd door Gert Duson, een bourgondische Vlaming, dus goed eten en gezelligheid tijdens de rally staat daar heel hoog in het vaandel. Daar is bij de Dakar geen aandacht en, door de velekilometers over de weg, ook geen tijd voor.”

Teamwork

Waar het Broomans Rally Team in de twee voorgaande edities van de MDC nog uitviel vanwege mechanische pech, klopte bij deze rally alles. “We hebben alle ondervindingen van de vorige edities meegenomen en de zwakke punten verbeterd. We rijden nog steeds met dezelfde Landcruiser en deze passen we na elke rally weer een beetje meer aan. Het is nog steeds een van de zwaarste en meest standaard auto’s die tussen alle zwaar professioneel geprepareerde en puur voor rally ontworpen auto’s staat, maar de kosten van die auto’s liggen zo tussen de vier en zeven ton. Dat is voor een team als ons niet weggelegd, maar gelukkig zijn er bij een offroad rally ook heel veel andere factoren van belang, zoals de auto heel houden, goed navigeren en de auto in het bivak goed onderhouden. Onze auto is perfect verzorgd door onze monteurs André en Kees, zij konden tijdens de service in het bivak meerdere mechanische zwaktes repareren waardoor deze ons tijdens de race niet nekte. Daarbij zijn mijn vader en ik als sinds de zomer aan het sporten om een goede conditie te hebben. We rijden zo’n 400 kilometer per dag en alles is offroad, dus daar doen we tussen de zes en negen uur over, met alleen op het midden van de etappe een pauze van 30 minuten. Dan moet je dus fysiek goed voorbereid zijn om al die uren scherp te blijven, anders kan het heel snel heel gevaarlijk worden.”

Broomans Rally Team sloot de MDC 2019 af met een mooie 12e plek overall bij de 4×4 auto’s en 18e overall bij de 4×4/buggy categorie.
Voor meer informatie, foto’s en video’s van Broomans Rally Team kijk op www.facebook.com/broomansrallyteam.