Nederland met 28 rijders vertegenwoordigd in Dakar Rally

Gepubliceerd op: 27-11-2018 11:15

Met twaalf motoren, zes auto’s en tien trucks is Nederland in januari met 28 rijders vertegenwoordigd in de Dakar Rally. Met dat aantal staat Nederland op de derde plaats van in totaal 61 nationaliteiten. In totaal staan er 534 deelnemers en 334 voertuigen op de voorlopige startlijst voor de 41ste editie van de Dakar, die zich in zijn geheel in Peru afspeelt: 167 motoren en quads, 126 auto’s waaronder 30 ssv’s en 41 trucks.

https://www.youtube.com/watch?v=4wLNrklyaeY

Na de start in Lima op 6 januari 2019 en de finish in de Peruaanse hoofdstad op 17 januari staan de deelnemers tien etappes te wachten; 5000 kilometer in totaal met bijna 3000 kilometer tegen de klok. Het is voor het eerst in de Dakargeschiedenis dat de rally in één enkel land wordt gehouden. Ondanks – of misschien wel dankzij – dat is volgens Dakardirecteur Etienne Lavigne is de moeilijkheidsgraad van de Dakar 2019 extreem hoog. “De Dakar 2019 telt weliswaar maar tien etappes, maar vergis je niet in de duur van de rally en de lengte van de route”, hield Lavigne zijn gehoor voor in de ambassade van Peru in Parijs, waar de bijzonderheden van de komende Dakar bekend werden gemaakt. “Je krijgt tien dagen zand voor de kiezen, elke dag duinen. In de duinen is één kilometer gelijk aan twee of zelfs drie kilometer elders. De deelnemers staat een intense uitdaging te wachten, die het uiterste van hen zal vragen wat betreft rijvaardigheid, navigatie en fysiek uithoudingsvermogen.”

10 etappes, 100 procent zand

De 41ste editie van de Dakar kent tal van bijzonderheden. De belangrijkste is dat de zogeheten specials (de wedstrijdproeven) voor 100 procent uit zand bestaan. De marathonetappe, waarin de deelnemers in de wedstrijd geen gebruik kunnen maken van hun assistentie, beslaat de etappes 4 en 5. De serviceteams blijven dan in Arequipa, waar ook de rustdag is op 12 januari.

In de eerste etappe (Lima-Pisco, 7 januari) starten de motoren in omgekeerde volgorde. Dat betekent dat debutant Wesley Pittens met startnummer 132 het spits afbijt namens de Nederlanders. In de tweede etappe (Pisco-San Juan de Marcona) openen de auto’s de route, in plaats van de motoren.

Etappe 8 (San Juan de Marcona-Pisco) staat op papier als de koninginnenrit van de Dakar 2019: de Super Ica. In deze Super Special starten de eerste tien motoren, eerste tien auto’s en eerste vijf trucks van de dag ervoor samen. De rest volgt een uur later pas. Deze etappe heeft met 361 kilometer de langste special van de rally. De etappes 5 en 9 openen met een massastart.

Nieuw is dat deelnemers in de auto- en truckcategorie die in de eerste helft van de Dakar uitvallen, na de rustdag weer kunnen instappen in een apart klassement. Ze rijden dan met een oranje nummer en mogen nooit bij de eerste 25 van hun categorie starten.

De Nederlanders in de Dakar 2019:

·      4 etappewinnaars: Gerard de Rooy (31), Ton van Genugten (4), Martin van den Brink (2) en Bernhard ten Brinke (1)

·      1 Dakarwinnaar: Gerard de Rooy (2012 en 2016)

·      5 motorrijders in de Motul Originals als kistrijder: Edwin Straver, Marcel Snijders, Sjors van Heertum, Guillaume Martens en Mark Tielemans. In totaal zijn er 34 kistrijders.

·      7 debutanten: Gerben Lieverdink, Mark Tielemans, Martien Jimmink, Marcel Piek, Paul Spierings en Wesley Pittens bij de motoren, Michiel Becx bij de auto’s. In totaal zijn er 135 rookies, met 97 voertuigen, waarmee 30 procent van het veld uit nieuwkomers bestaat.

·      1 vrouw: Mirjam Pol, die op de motor meedoet en in 2009 het damesklassement won. In totaal doen er zeventien vrouwen mee aan de Dakar 2019: het hoogste aantal sinds 2009. In de ssv’s doen twee volledige vrouwenteams mee. 

·      1 jongste deelnemer ooit: Mitchel van den Brink had met zijn 16 jaar dispensatie nodig om te mogen meedoen 

·      5 rijders met tien of meer deelnames: Gerard de Rooy (13), Richard de Groot, Tim Coronel en Marcel Snijders (11), Martin van den Brink (10). In totaal zijn er 42 rijders die onder de zogeheten Legends mogen worden geschaard. Erik van Loon en Ed Wigman voegen zich met hun tiende Dakar dit jaar bij die ‘legends’. De meest ervaren deelnemer bij de Nederlanders is overigens Rob van Pelt, de navigator van Maik Willems, die voor de zeventiende keer aan de start staat.