Mirjam Pol gaat in 2018 weer van start in de Dakar

Gepubliceerd op: 16-02-2017 13:06

Na haar laatste deelname in 2011, keert Mirjam Pol in 2018 weer terug in de Dakar op de motor.

In 2006, toen nog maar 22 jaar oud, reed Pol haar eerste Dakar. In 2007 maakte ze al indruk door twee specials als 29e te finishen. Twee jaar later won ze het damesklassement. In 2011 reed Pol voorlopig haar laatste Dakar waarna ze, op één editie na, alle Dakars werkzaam was voor het HT Rally-Raid Team van Henk Hellegers, dat sinds twee jaar met Husqvarna rijdt.

Zelf weer meedoen aan de Dakar is altijd blijven borrelen bij Mirjam Pol. ”Ik heb gekeken naar de 2017 editie, maar die kwam uiteindelijk te vroeg. Ik sta er anders in dan in het verleden. Alleen met een echt goede voorbereiding wil ik meedoen. Toen dat voor 2017 niet haalbaar bleek, heb ik besloten nog een jaar te wachten.”

Mirjam Pol heeft de afgelopen jaren verschillende rally’s gereden met het idee om weer terug te keren in de Dakar. Zoals de rally van Sardinië en de Libya Rally. “Het plan van aanpak is duidelijk. Ik ga het niet alleen doen. Verschillende mensen om me heen helpen me met de randvoorwaarden zoals social media, planning, trainen enz. Er is zoveel te doen. Soms denk ik wel eens; Het is nu al februari, en ik heb nog maar tien maanden. Zoveel staat er nog te komen. Ik ben vorig jaar al begonnen met mensen benaderen, met de vraag of ze me kunnen helpen. In de jaren dat ik Dakar reed heb ik altijd fulltime gewerkt tot aan de start. In alle drukte met presentaties, demonstraties, sponsorverplichtingen enz. schiet trainen en voldoende slapen er als eerste bij in. Dat gaan we nu echt anders doen. Er zal voldoende tijd zijn om goed te blijven trainen, en dat maakt ook dat ik er weer heel veel zin in heb.’’

Veel uren op de motor

Dit jaar zal Pol veel rijden. Inclusief een aantal trainingen in het buitenland. Meer uren dus op de motor, maar ook geregeld met een trainer erbij om weer stappen te maken qua techniek.  Mirjam Pol sluit logischerwijs aan bij HT Rally-Raid. “Afgelopen oktober heb ik voor het eerst met de Husqvarna rallymotor gereden, om een indruk te krijgen. Dat beviel goed. De keuze voor een team en merk was snel gemaakt. In het verleden heb ik altijd gezegd; Ik kies eerst voor het beste team en daarna voor een merk. Een goed team met goede mensen houdt alles draaiend. De begeleiding bij HT Rally-Raid is goed, ik ben daar op m’n plek.” 

Pol vervolgt: “In Sardinië viel het kwartje. Ik heb de rally twee keer gereden. Het eerste jaar onvoorbereid, het tweede jaar wel goed voorbereid. Dat ging heel erg goed. Toen dacht ik bij mezelf; Wat ben ik dom bezig om niet verder te gaan met rally rijden.’’

In de Libya Rally (2015 en 2016) had Mirjam Pol twee keer de winst voor het grijpen, maar ging het door technische problemen mis. “Het belangrijkst was hoe het liep. Dat gaf me veel vertrouwen. Ik moest vaak als eerste van start en dan zijn er geen sporen of stofwolkjes om te volgen. Het navigeren ligt me en kan ik goed.’’

Laia Sanz

De laatste jaren wordt het vrouwenklassement in de Dakar gedomineerd door de Spaanse Laia Sanz. Het wordt moeilijk om haar te verslaan. “Laia is van de buitencategorie. Maar het is en blijft Dakar. Dingen die je niet verwacht gebeuren, en andersom.  Ik kan maar twee dingen doen. Zo goed mogelijk voorbereid aan de start staan en zorgen dat ik er zo kort mogelijk achter zit. Als er dan een foutje gemaakt wordt, zit je er dichtbij. In de Dakar kun je er nooit wat van zeggen. ”

 

 

 

 

Vorige bericht

Robert van Pelt debuteert als navigator bij Arco Rallysport

Na vijf Dakardeelnames op de motor, maakt Robert van Pelt in de komende Morocco Desert Challenge zijn debuut als navigator in een racetruck. Van Pelt sluit aan bij het team van Arco Rallysport, waar Coen den Hartigh achter het stuur zit van een Ginaf.  Hoewel Robert van Pelt zijn vijfde Dakar wel uitreed, behaalde hij niet het resultaat waar hij op ingezet had. Van Pelt moest genoegen nemen met een 39e plaats, waarmee hij wel beste Nederlander was, maar de doelstelling, een plek in de top twintig, zat er niet in.    Het ziet er niet naar uit dat Robert komend jaar nog op de motor gaat rijden. ”M’n prestatie van 2014, toen ik als 27e finishte en het kistklassement won, ga ik niet zomaar verbeteren. En m’n brood ga ik er ook niet mee verdienen. Dan moet je je afvragen waar je het voor doet. Ik ben er dankbaar voor dat ik het heb mogen en kunnen doen. Bij de motoren worden de belangen steeds groter, de top wordt ieder jaar weer breder. Als je het dan echt goed wilt doen, moet je eigenlijk drie WK rally’s per jaar rijden, maar dan heb je zoveel meer budget nodig.’’ Als in april de Morocco Desert Challenge van start gaat, debuteert van Pelt als navigator in de Ginaf van Arco Rallysport. Kort na de Dakar werd het contact gelegd. ”Het team zit vlak bij mij in de buurt, dus dat is makkelijk. Navigeren kan ik, dat kunnen de meeste motorrijders wel. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met de jongens. Een rol zoals mijn vader heeft bij Maik Willems spreekt me wel aan. Dus niet alleen maar navigeren, maar ook nog een beetje coachen. Hoewel ik nooit op een truck gezeten heb, denk ik wel  dat je als motorrijder snel inzicht heb wat er wel en niet kan. Ik ga zeker ook een stuk rijden met de truck om zelf ook het gevoel te krijgen. Coen heeft nog maar twee rally’s gereden en ik hoop hem weer een niveautje hoger te krijgen. Niet dat we ineens gaan winnen ofzo, maar op een goede manier uitrijden is het doel. Deze truck is nog een oude ‘Afrika’  uitvoering, die hoog op z’n poten staat. Coen is niet iemand die onnodige risico’s neemt, dat lijkt me makkelijker dan iemand die misschien te wild is. Ik heb er heel veel zin in om straks met de jongens in Marokko op pad te gaan. Een volgende stap is de Dakar van 2018. Om dan voor Coen te navigeren is een serieuze optie. Ik ben niet zo’n techneut als m’n vader, dus ik zal niet zo snel navigator worden in een auto, maar ik denk dat ik goed geschikt ben om op een truck mee te gaan.’’  ”De timing is goed, het lijkt me leuk om te gaan bouwen met het team. Mensen roepen wel eens ‘het zijn Dakarwaardige proeven’ maar als je zelf geen Dakar gereden hebt, kun je je niet voorstellen hoe het er in een Dakar aan toe gaat. Zeker als er 30 trucks over een pad gereden hebben, dan zijn de sporen zoveel zwaarder om te rijden. ”
 
Lees verder