Mirjam Pol finisht Dakar Rally op derde continent

Gepubliceerd op: 17-01-2020 15:48

Vandaag heeft Mirjam Pol een unieke prestatie neergezet door de Dakar op de drie verschillende continenten uit te rijden. Als enige Nederlandse motorrijder en als enige vrouwelijke coureur ter wereld, heeft Pol de zwaarste rally ter wereld uitgereden in Afrika, Zuid-Amerika én nu dan ook in het Midden-Oosten.

Fysiek zwaar, mentaal heel heftig

De eerste editie van Dakar in Saudi-Arabië is een heftige rally geweest, in meerdere opzichten. Fysiek kreeg Pol het één en ander te verduren. Ze maakte een heftige crash mee in het eerste gedeelte van de Marathon-etappe op woensdag. Nadat de artsen haar hadden onderzocht bleek dat ze, onder andere, een gescheurde spier in haar bovenbeen opliep.

Maar deze editie was vooral mentaal heftig. Paolo Gonçalves, voormalig teamgenoot van Pol kwam om het leven in de zevende etappe. Uit respect voor Gonçalves en ook om de motorrijders de mogelijkheid te geven om te rouwen werd de achtste etappe niet verreden door de deelnemers op de motor en de quad.

Afgelopen donderdag werd Edwin Straver na een hele zware crash met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Riyad. Mirjam Pol was ter plaatse van het ongeval en heeft zoveel mogelijk hulp geboden. De toestand van kistrijder Edwin Straver is nog onveranderd kritiek en verkeert nog steeds in levensgevaar.

41ste Algemeen

Door deze heftige gebeurtenissen is het voor de enige Nederlandse deelnemer op dit moment nog moeilijk om enthousiast en blij te zijn met haar prestaties in deze Dakar. Dat siert haar als mens maar doet haar tekort als sporter. Vandaar dat toch haar prestaties: Mirjam Pol finishte Dakar 2020 (vrijdag 17 januari 2020) als 41ste motorrijder in het Algemeen Klassement, ze werd tweede in het dames-klassement en tevens tweede Nederlander bij de motorrijders.

Vorige bericht

Eurol in Dakar 2020: wat een prestaties!

De cijfers spreken voor zich in de Dakar 2020: de door Eurol ondersteunde teams hebben het fantastisch gedaan. In het eindklassement bij de auto’s bezetten de Eurol-teams 2, 5, 7 en 13, waarmee het smeermiddelenmerk uit Nederland laat zien van topniveau te zijn. Het lukte Nasser Al-Attiyah nèt niet om te winnen, maar na meer dan 43 uur aan racetijd in de geklokte etappes, plus dik 2500 kilometer aan zware verbindingroutes, had de Qatari maar 6 minuten achterstand op winnaar Carlos Sainz. Daarachter was Giniel de Villiers op een vijfde plaats ook zeker niet ontevreden met het resultaat, met de dagoverwinning op Dag 2 als extra bonus. Voor Bernhard ten Brinke was de eerste week nog een lastige, maar daarna ging de Toyota Gazoo fabriekscoureur elke dag harder. Voor Formule 1 coryfee Fernando Alonso stond zijn eerste Dakar in het teken van een extreem snel stijgende leercurve. Het vinden van de juiste balans tussen snelheid en uithoudingsvermogen ging hem steeds beter af, met als resultaat een tweede plaats in Etappe 8 en vooral het halen van de finish op een geweldige plaats 13, iets wat zeker niet elke rookie gegeven is. Tm en Tom Coronel hebben ’s nachts in de Dakar nog nooit zoveel kunnen slapen als dit jaar. Elke dag was de tweeling op tijd binnen, waar ze in voorgaande jaren nog zeer regelmatig in het donker met panne in de duinen stonden. Dit jaar was “The Beast” zo goed als foutloos! In de nog jonge side-by-side klasse lieten Kees Koolen en Jurgen van den Goorbergh de echte Dakar-spirit elke dag opnieuw weer zien. Omdat de CanAm relatief nieuw voor ze was, moest er elke dag geïmproviseerd worden, met als mooi voorbeeld de reparatie van een probleem aan de aandrijfas waarbij een moer van de autokrik bleek te passen. Koolen en “VdG’ wisselden elkaar als bestuurder en navigator af, een combinatie die qua navigatie en snelheid perfect bleek. Bij de trucks begon de rally vooral moeilijk voor de experimentele Hybride truck van Gert Huzink en zijn Riwald Dakar Team. Na verloop van tijd blesseerde ook hun navigator zich, waarop de crew van de enorme truck nog maar uit twee man bestond. Toch scoorde de Renault daarna nog prima resultaten, met elke Top 10-uitslag als een bewijs van hun doorzettingsvermogen. De snelle assistentietruck van Ed Wigman was zelfs zo snel, dat hij twintigste werd in de einduitslag! Ook bij Mammoet Rallysport kreeg het team van Martin van den Brink het niet cadeau. Vooral na een nacht sleutelen in de woestijn lieten ze de juiste teamspirit zien, met een 23ste plaats als officieel bewijs daarvan.
 
Lees verder