Klaassen en Rooth strepen stevige Dakardag af

Gepubliceerd op: 12-01-2023 17:39

De Red-Lined Nissan van Daklapack Rallysport stond zo diep vast dat er met de krik geen stevigheid gevonden kon worden en navigator Tessa Rooth niet uit de auto kon komen. Maar ruim voor het vallen van de avond kwamen Rooth en haar coureur Dave Klaassen aan de finish van een echte Dakardag.

“Het was een stevige dag, vooral na de middag stond de zon heel hoog en werd het heel moeilijk om alles goed te zien”, vertelt Klaassen. Zo’n 40 procent van de 275 kilometer lange proef bestond uit duinen, door velen omschreven als de moeilijkste tot nu toe. “Het zand werd ook zachter, we hadden wel de goede bandenspanning. We gingen er vrij goed doorheen, al aan het begin zaten een aantal moeilijke stukken.”

Na verloop van tijd waren veel andere deelnemers aan het worstelen en daardoor verloor ook Klaassen heel even de strijd van het zachte zand. “We kwamen op een gegeven moment op een stuk, daar stonden zoveel te martelen. We moesten een stuk naar boven. We gingen net te zacht over een transitie, het motortje hing al naar beneden maar we stonden hartstikke vast. We deden de jack [de krik waarmee de auto opgetild kan worden] naar beneden, maar die zakte compleet weg in het zand.” Rooth moest blijven zitten terwijl Klaassen de schep ter hand nam “Ook wel fijn”, lacht ze. “Ik kon niet eens uit de auto, zo diep stonden we. Het was enorm zacht. Maar ik ben blij dat we voor het donker binnengekomen zijn, we hebben nog een lange avond. Dat is niet verkeerd.”

De auto heeft zich ondanks twee flinke afstappen in het zachte zand ook goed gehouden. “Twee keer kregen we een aardige impact, maar gelukkig was de snelheid niet heel erg hoog”, zegt de coureur. Klaassen en Rooth brengen de nacht door in het marathonbivak waar geen toegang is tot internet. “Maar via deze weg kunnen we het thuisfront toch laten weten dat we gefinisht zijn.”

Vorige bericht

Hoondert geconcentreerd door marathonetappe

De elfde etappe stond vooraf al te boek als een van de zwaarste van de Dakar Rally 2023. Dat klopte. Behalve zwaar was dit eerste deel van de marathonetappe toch vooral ook heel erg mooi, vonden Adwin Hoondert, Jasper Riezebos en Erwin de Vos. Met de elfde tijd kwamen ze aan de finish, foutloos en net voor het donker werd. De etappe was “een mooie, zware Dakardag die 100 punten krijgt” volgens Jasper Riezebos. De navigator aan boord van de Renault moest zeker in het begin van de 275 kilometer lange wedstrijdproef een weg zoeken tussen de talloze sporen die er al stonden. “Het waren er zoveel. Maar we hebben de juiste koers gevonden en we zaten al best snel bij Gerrit Zuurmond, Egbert Wingens en Mathias Behringer, die een half uur vóór ons waren gestart.” Het overgrote deel van de etappe bestond uit duinen, die af en toe werden afgewisseld met een chott, een opgedroogde zoutvlakte. “Het waren mooie duinen, maar met enorme afdalingen aan de achterkant”, vertelt Riezebos. “Zo steil dat we in de gordels hingen, met de neus omlaag en alleen het chott in beeld. Dan moet je zorgen dat je goed neerkomt en dan kun je ‘poink’, weer verder.” De chotts waren welkome afwisselingen tussen de duinen. Op deze vlakke stukken konden de mannen even een paar minuten op adem komen, een slokje water drinken en elkaar even bemoedigend toespreken. “En dan hup, weer steil omhoog, tegen een duin op. In de duinen zijn we alle drie supergeconcentreerd. Je wilt geen foutje maken en weer met de wielen omhoog liggen of vast staan in een duinpan. Adwin doet dat heel erg goed. De auto is ook magnifiek. Het scheelt zoveel of je een krachtige motor hebt en een automatische versnellingsbak. Met een handgeschakelde ben je altijd net te laat. Met deze kunnen we gewoon doortrekken.” Met het eerste deel achter zich, brengt de équipe de nacht door in het afgelegen marathonbivak vlakbij de grens met Oman. Het onderhoud aan de truck moeten ze zelf doen. “Maar veel is er niet te doen”, verwachtte Riezebos. Het tweede deel is een rit van 374 kilometer terug naar Shaybah. 185 kilometer hiervan is wedstrijdproef, met opnieuw veel duinen en grote stukken chott.  
 
Lees verder