Igor Bouwens vast in de modder: “Ik moest niet uit de truck springen, ik kon eruit stappen”

Gepubliceerd op: 10-01-2023 19:45

Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom hebben dinsdag een heroïsch avontuur beleefd dat ze later aan hun kleinkinderen kunnen navertellen. Helaas was het naakte resultaat minder goed. Ze zaten ruim twee uur vast in het slijk en vielen uit de top-tien.

De tiende rit van de Dakar 2023 zullen alle truckers zich nog lang heugen. Ook toppers als Martin van den Brink en Martin Macik reden zich hopeloos vast toen ze een weg moesten vinden door een rivier, die door het vele water van de laatste dagen ver buiten haar oevers was getreden. De auto’s en lichte buggy’s ketsten nog over de plassen, maar de zware vrachtwagens zakten in het slijk en werden daar vastgezogen. Menigeen zag het water en de modder stijgen tot de deurklink. Er kwamen rijplaten en schoppen aan te pas, maar de enige manier om weer los te geraken, was met de hulp van andere vrachtwagens. De onderlinge collegialiteit was groot en Igor Bouwens kreeg opnieuw een helpende hand van het Nederlandse DDW. Maar helaas tikte de klok onverbiddelijk verder. De Belgen zaten meer dan twee uur vast, hun rechtstreeks concurrenten in het klassement kwamen goedkoper weg. Het resultaat: een 25ste chrono op 3u18’ van ritwinnaar Janus van Kasteren (Iveco) en een tuimeling van tien naar dertien in het klassement. Daarin staat de Tsjech Ales Loprais (Praga) op kop.

Igor en Ulrich stapten met natte schoenen, slijkerige broek en ijskoude benen uit hun de Iveco T-Way. Syndiely had haar schoenen onderweg zelfs al uit gedaan en repte zich naar de douche.

Igor Bouwens: “We zijn heel nat geworden en hebben veel kou geleden. We hebben twee of misschien wel drie uur vastgezeten in de modder. Op een plaats waar er een stuk of tien vast staken. Het was een heel mooie proef vandaag, maar een stuk van goed honderd meter was heel slecht. Dat stuk heeft onze dag verpest. We zaten echt diep in het slijk, ik hoefde niet uit de vrachtwagen te springen, ik kon eruit stappen. De banden zaten helemaal onder het water. Op de duur zijn we los geraakt, maar dertig meter verder zaten we weer vast. Weer uit de cabine, weer rijplaten eruit, weer loswerken. Op de koop toe ging er nog een band stuk. Zo’n modder had ik nog nooit meegemaakt. Dan zit ik liever vast in de duinen, want modder schept zich niet weg. Uiteindelijk moet je blijven proberen en zijn we er ook uit geraakt.”

Vanaf dan ging het vlotjes naar de finish, maar de schade was aangericht: Bouwens tuimelde uit de fel begeerde top tien en staat nu dertiende. “Er gaat iets moeten gebeuren, en er kan ook nog van alles gebeuren. Ik blijf hopen in de top tien te eindigen.”

Woensdag trekt de karavaan naar het Empty Quarter, de gevreesde zandwoestijn in het zuiden van Saoedi-Arabië. Het wordt een rit van 623 kilometer naar Shaybah, maar slechts 114 van die kilometers zijn tegen de chrono.

Vorige bericht

Klaassen met een grote glimlach door de negende etappe

Dave Klaassen en Tessa Rooth stonden een keer te graven in de duinen, moesten een band verwisselen, maar kwamen voor het donker werd aan de finish van de proef. En dus heerst er tevredenheid bij het duo van Daklapack Rallysport. “We hadden voor het eerst echt de hele dag een grote glimlach op ons gezicht”, zegt Klaassen. De negende etappe ging over 359 kilometer en bevatte zo’n beetje alle ingrediënten. Het begon met een portie duinen die door de regen aardig hard waren. “We waren daarom met redelijk hoge bandenspanning begonnen, maar we reden ons vast op een duintop. Na een kleine tien minuten konden we weer door. Daarna werd het snel, het was heel mooi en daar komt onze auto goed tot zijn recht.” Na 136 kilometer was er door de regenval een soort meer ontstaan op het parcours. “Het eerste gedeelte ging nog, rechts en links zag ik al auto’s en trucks stilstaan. We kwamen op een eiland waar we een waypoint moesten halen. Toen hebben we ‘m goed aangehaald en we kwamen er goed doorheen. Op zo’n moment heb je de keuze om er vol doorheen te gaan of tot je knieën in het water terecht te komen, gelukkig haalden we het.” Het ging behoorlijk hard, merkte Klaassen. Zo hard dat hij op een gegeven moment zelfs door de begrenzer reed. “Tessa zei op een gegeven moment dat ze me niet kon bijhouden, het ging echt hard”, aldus Klaassen. “De Red-Lined Nissan zou begrensd moeten zijn op 170 kilometer per uur. “Maar op een gegeven moment gingen we erdoor, hij liep toch door de begrenzer heen. Dat zal nog een kwartiertje kosten, maar dat maakt voor onze totaaltijd niet uit. Twintig kilometer voor het eind hadden we nog een lekke band, die hebben we gewisseld en toen zijn we zonder problemen naar de finish gereden.” Woensdag staat er 114 kilometer special stage op het programma, 90 procent daarvan is duinen. “Daar moeten we door”, erkent Klaassen. “We zijn geen specialist in de duinen, misschien na deze Dakar wel iets meer. Het schijnt zacht te zijn, je hoort er allemaal verschillende verhalen over. Je kunt pech en geluk hebben, ik weet echt niet wat ik ervan moet verwachten.”
 
Lees verder