In de Dakar rally is alles groot. Zo ook het bivak. Het is een combinatie van grote witte tenten waarin noodzakelijke voorzieningen gehuisvest zijn, netjes opgestelde service trucks rondom rallyvoertuigen, campers en veel veelal dezelfde kleine tentjes in rijtjes of clusters. De grootste tent is enorm en gereserveerd als eetzaal. Een centrale plek waar de inwendige mens 24/7 kan worden voorzien van vocht en voedsel. Sommige teams hebben eigen catering mee, maar het is ook zonder vrijwel onmogelijk te bezwijken van honger en dorst.
De kleinste tenten zijn gereserveerd voor de armzaligen die zich geen camper of slaaptruck kunnen veroorloven. Met uitzondering van de enkelen die zich uit principe niet willen onderdompelen in luxe en juist gaan voor het primitieve en daarmee zoeken naar de oer-Dakar ervaring.
De pers heeft een eigen tent ter beschikking waar plekjes worden opgeëist door er zo snel mogelijk je spullen te deponeren. Een beetje “badlakens leggen” voor gevorderden, als u begrijpt wat ik bedoel. Zo heeft iedere tentvesting in het bivakdorp een eigen functie en dynamiek. Dwars door het tijdelijke dorp genaamd bivak loopt een breed pad waarover continu voertuigen af- en aanrijden. Daar zie je de meest mooie en bijzondere rallyvoertuigen voorbijkomen. Van de meest moderne, vers ontwikkelde en geconstrueerde voertuigen tot klassiekers uit de Dakar Classic. Opvallend is ook dat er zo nu en dan een elektrisch voertuig voorbij komt. Wat dat betreft zie je langs dat middenpad heden, verleden en toekomst voorbijkomen.
Om te grote stofvorming tegen te gaan rijden er trucks met watertanks rond die de belangrijkste paden nathouden. Mooi te zien dat dit gebeurt met oude trucks die je op onze wegen niet of nauwelijks nog tegenkomt. Stuk voor stuk museale voertuigen die hier nog volop in bedrijf zijn. Het bivak is eigenlijk een groot mierennest waar continu activiteit is. Mensen van allerlei nationaliteiten en pluimage lopen kriskras door elkaar met allemaal hun eigen taak. Erg indrukwekkend.
Ondanks verschil in nationaliteit en pluimage zijn er in de basis zaken die iedereen hier tot een gelijke maakt. Naast eten en drinken is dat het wegbrengen van de restproductie. Er is gelukkig geen gebrek aan toiletwagens die continu worden schoongehouden. Het is meteen een oefening in fysieke navigatie en behendigheid om soepeltjes je plek op de pot te vinden. De deur gaat lastig open omdat een prullenbak blokkerend werkt. Zo ligt in het bivak sanitair letterlijk de uitdaging om de hoek. Ok, we spoelen dit onderwerp even door.
Het is geen nieuws dat, in de vaart der volkeren, het virus van de commercie vat heeft gekregen op de Dakar rally. Zo primitief en toegankelijk de rally ooit was, is het allang niet meer. De mediawaarde vanuit het sportevenement is enorm en daarmee ook de naam en het logo. Duur betaalde TV- en sponsorcontracten, stevige inschrijfgelden en natuurlijk ook een uitgebreid assortiment aan merchandise; het hoort allemaal bij de moderne versie van wat ooit Parijs-Dakar heette.
Op het centrale “plein” vind je een heuse officiële Dakar shop en ter voorkoming van verveling is er een gamehal. Wie zich verveelt weet ik niet, wij in ieder geval niet. Het geheel is met hekken afgeschermd en het is lastig, zo niet onmogelijk om zonder accreditatie het bivak op te komen. Net buiten het bivak staan overigens een twintigtal helikopters en een mobiel tankstation. Het bivak is zo groot en vol activiteit dat je bijna vergeet het prachtige omliggende landschap te aanschouwen. Bijna….