Hans Stacey overleeft twee helse dagen in Dakar Classic en aast op revanche in achtste etappe van maandag

Gepubliceerd op: 12-01-2025 20:49

AL DUWADIMI  – Hij mag dan niet in de officiële wedstrijd meedoen aan de 47ste Dakar Rally, maar ook in de Dakar Classic is het soms afzien geblazen. Dat weet Hans Stacey inmiddels uit ervaring. De coureur van de Dutch Quattro Legends heeft twee pittige dagen op rij gehad, waarvan hij de etappe van zondag kwalificeerde als een ‘helse dag’ en waarin hij als vierde eindigde in de H4-klasse.   

“Gisteren (zaterdag, red.) hadden we motormanagementproblemen; hij liep op noodloop. Hij haperde en deed in de duinen. Je hebt dan geen vermogen. Dat was best wel vervelend”, zei Stacey eufemistisch over zijn ervaringen in de Saoedische woestijn. “We hebben nog wel een teammaat die vastzat losgetrokken. En vandaag trouwens ook. Het zijn wel flinke duinen, hoor, waar ze de Classics dooreen sturen. Er zaten zoveel auto’s vast.”

Redelijk zware duinenproef
Na de ellende van zaterdag begon de zondag nog zo mooi voor Racey Stacey en zijn navigator Anton van Limpt. “De eerste proef ging helemaal super, een regularity-proef. De tweede proef was een redelijk zware duinenproef en die ging in eerste instantie ook fantastisch.” Totdat hij een teammaat uit het zand had getrokken en zijn weg vanuit stilstand weer wilde vervolgen.

“In een duinpan moest ik fors op de toeren en vol op de koppeling, anders kwamen we niet weg. Op een gegeven moment lag de koppeling eraf. Het was op de laatste duin. Dat is dan de wet van Murphy.” De assistentie van The Bull-truck van Janus van Kasteren senior bracht redding. “Hij heeft ons eruit getrokken.”

Alle stroom weg
Nog was het niet over met de pech. Stacey: “Al onze stroom was weg. Het ergste is dat je kunt niet toeteren en knipperen, want je hebt geen stroom meer. We hadden geen verlichting en de motor deed ook niks meer. We hebben nog alle relais proberen te vervangen, maar dat ging niet.”

Het bleek nóg erger te kunnen. “Het regende en omdat we geen stroom hadden, deden de ruitenwissers het niet. We zagen niks. Het was een heftig dagje. Soms zit het mee en soms zit het niet mee. Ik zie het liever anders. Het was een paar uur echt heel heftig.”

Achteraf gezien moet het koelingsprobleem van zaterdag een rol gespeeld hebben in de ellende van zondag. “Daardoor ging de auto op noodloop en dan heb je nog maar tien procent van het vermogen. Zaterdagavond hadden we de koppeling niet vernieuwd. Daar heb ik niet bij stilgestaan. Maar achteraf telt niet. We hebben startnummer 713. Daar zal het wel niet aan liggen maar het is wel typisch.”         

Goed, Stacey zit in ieder geval nog in de rally en opgeven doet hij niet. “Morgen wordt het revanchedag. Dan gaan we vol frisse energie er weer tegenaan. Dan gaat de turbodruk op 10 bar!”

 

Vorige bericht

Maik Willems kent probleemloze zevende etappe Dakar Rally

AL DUWADIMI  – Tuurlijk was het niet gemakkelijk, en tuurlijk zat hij een hele dag in de auto in de hete woestijn van Saoedi-Arabië. Maar om nu te zeggen dat hij geleden had tijdens de zevende etappe van de Dakar Rally? Nee dat niet. Maik Willems reed de rit in een lus rond Al Duwadimi zondag probleemloos uit en noteerde de 38stetijd in de T1+ klasse.   “Het was een lange etappe. Vanochtend hadden we een lange verbinding, daarna dik vierhonderd kilometer proef en weer een lange verbinding naar het bivak. De organisatie houdt van lange ritten op dit moment. Morgen ook weer”, zei een zoals altijd goedgemutste Willems. De imposante etappe van zondag bestond uit twee delen. Waarvan deel één gekenmerkt werd door ‘pittige duinen’. Willems: “Behoorlijke joekels. In de etappebespreking is het woord duinen zaterdagvond niet gevallen. Dat is wel weer bijzonder.” Makkie “Het tweede stuk was een goedmakertje. Dat was relatief een makkie. We kregen heel mooie, lange paden, geweldig mooie vlaktes tussen de bergen waar je tien, twintig kilometer aan een stuk kon rijden. Het was gewoon hartstikke mooi qua natuurschoon.” Uiteindelijk finishten Willems en zijn navigator Marcel Snijders midden op de dag de etappe. En was het nieuwe licht op de auto niet eens aan geweest. “We hebben gisteravond nieuw licht op de auto gezet, na de ervaringen tijdens de etappe, want we zagen geen moer in het donker.” “We gaan maar kijken of we het überhaupt nog nodig hebben deze Dakar, want morgenochtend starten we heel vroeg. Vanaf nu starten de motoren en de auto’s gescheiden. Dat wil zeggen dat we een paar uur langer in het licht kunnen rijden. We starten op de oude tijd van de motoren. Dat is het comfort voor de komende dagen, dat je veel minder kans hebt om in het donker te rijden.” Weinig zorgen Over de etappe van maandag maakte Willems zich niet al te grote zorgen, ondanks de lengte van 737 kilometer die de Dakarkaravaan naar Riyad brengt. “Ik denk dat het niet zo’n heel moeilijke dag wordt als je allemaal mag geloven wat de organisatie ons vertelt. Maar ik weet ook dat je er niet te veel van moet geloven. Het eerste stuk is stenig, met steenplateaus en daarna krijgen we wat gemakkelijkere duinen.” Met 487 kilometer wacht de deelnemers in ieder geval een heel lange proef. Willems: “Hij zal dus wel snel zijn. Anders wordt het wel een heel lange dag.”
 
Lees verder