Hans Stacey haalt net als alle andere Dutch Quattro Legends de finish van Dakar Classic en kent leuke slotetappe

Gepubliceerd op: 18-01-2025 10:15

SHUBAYTAH  –  Wat startte als een experiment met zijn oude Audi Quattro groeide uit tot een heus team met vier van die auto’s. En die finishten vrijdag alle vier de Dakar Classic. Hans Stacey zag het met verbazing en blijdschap aan. Zo waren de Dutch Quattro Legends zowaar haast nog echte legends geworden ook. Hijzelf finishte als derde in de H4-klasse, samen met zijn navigator Anton van Limpt.  

“Alle vier zijn we gefinisht. Dat hadden we nooit verwacht”, zei Stacey met verbazing in zijn stem. “De laatste dag was heel leuk. We zijn met vier Quattro’s naast elkaar gestart. Het was dan wel de kunst om niet op vol te gaan.”

“We hebben op de laatste proeven als een treintje achter elkaar aan gereden. Vooral de laatste was heel mooi met een paar steile afstappers. Eigenlijk is het voortreffelijk gegaan. De sfeer in het team is nog steeds top en dat is wel belangrijk.”

Terugkeer in het bivak
Voor Stacey betekende zijn deelname aan Dakar Classic zijn terugkeer in het bivak van ’s werelds meest prestigieuze rally. Maar of hij daar nou onverdeeld blij mee was? “Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Het regularity-rijden is zeker niet mijn ding en ook niet van Anton. Maar er zaten ook proeven in waar je echt heel leuk kon rijden.”

“Het is ook een heel fijne auto om mee te rijden, behalve in het losse zand. Daar is-ie niet voor gemaakt. We hebben alleemal vastgezeten. Zelfs vanmorgen reed er nog eentje vast in het klapzand op de verbindingsroute. Het hoort erbij, hè.”

Van Limpt concludeerde dat hun rally zijn ups en downs heeft gehad. “En daar is het ook Dakar voor”, wist hij. “Het zou geen Dakar zijn als het niet zwaar was. Tegenvallers hebben we ook gehad. We hebben enorm gegraven in de duinen, stukken gehad, kapotte bak. Alles wat een Dakar in zich heeft, hebben wij mogen ervaren. Het is altijd iets. Op het moment dat je denkt het gaat goed, gebeurt er iets en dan moet je Dakar style zien te overleven.”

Mooiste momenten
Maar juist pech zorgde voor de mooiste momenten. Stacey: “We hadden een lekke band en toen lagen we vijfenhalve minuut achter op onze normtijd. Toen vroeg Anton aan mij: zullen we de snelheden aanhouden en ik zei: nee, we gaan er even voor zitten.”

“Voor mij was dat echt ultiem. Dat je in vijfenhalve minuut even terug kan rijden. Dan heb je toch weer de kick om de auto voor een bocht in de overstuur te knallen en dan volgas door een bocht te rijden. Dat blijft een prikkel.” Van Limpt: “Het echte rallyrijden kwam terug. Dat hebben we op een paar momenten gehad. Dat je echt even volgas rally kon rijden en dat Hans zijn kwaliteiten als rallyrijder kon tonen.”

Goed, het is nu klaar. Inpakken en wegwezen. Terug naar Nederland. “Ik denk dat we een biertje gaan drinken, maar we moeten morgen alweer naar huis en we moeten nog inpakken”, zei Racey Stacey. “Dus ik denk dat we niet veel bier hoeven drinken. Aa twee blikjes hebben we wel genoeg…”

Vorige bericht

Roger Grouwels finisht Dakar Rally met razendknappe achtste plaats in de eindstand!

SHUBAYTAH  – Drie keer is scheepsrecht, concludeerde Roger Grouwels na afloop van de slotetappe van de Dakar Rally. Want de coureur van Team RaceArt haalde vrijdag tijdens zijn derde poging voor het eerst de finish. Maar waar voor de meeste deelnemers de rally uitrijden al heel wat is, had Grouwels ook nog eens zijn eigen sportieve missie volbracht in de SSV-klasse. Hij had aangegeven dat hij in de top vijftien wilde finishen. Dat is ruimschoots gelukt: hij werd achtste! “We hebben ons super geamuseerd”, blikte Grouwels terug. “We kijken uit naar de volgende samenwerking. Mooi toch?” In die laatste opmerking zat alles van zijn derde Dakar samengevat. Want de Limburgse coureur had voorafgaand aan de wedstrijd in Saoedi-Arabië nog geen wedstrijdmeter gereden met navigator Rudolf Meijer. Het was nog afwachten of de samenwerking zou werken. Het antwoord was dus een volmondig ‘ja’! Geen waypoint gemist “We hebben geen waypoint gemist en eigenlijk geen stap verkeerd gezet. Dan kom je langzaam naar voren”, duidde Meijer hun knappe eindklassering. Al moesten ze daarvoor nog wel even knokken tijdens de slechts 61 kilometer lange special rond Shubaytah.   Grouwels: “Ja, het was nog even spannend. De laatste proef was geen cadeautje om lekker volgas naar de finish te rijden. Er zaten alle levels duinen tussen, wasborden, afstapjes en noem maar op. We hebben lekker getrapt, dus gingen we toch voor een mooi plekje.”  “Helaas zat er een duveltje op mijn schouder en hebben we een kapotte band gereden. Het hoort erbij. We hadden speling naar achter toe. We konden niet echt meer een plek verliezen in het klassement, behalve als we op ons dak gegaan zouden zijn.” Mooie plannen Zover kwam het gelukkig niet. En dus was de achtste plek in de eindstand een feit. Het was de eerste en de laatste keer dat Grouwels in de SSV-klasse meedeed. “We hebben mooie plannen met een heel dikke auto, een Century T1+”, legde hij uit. “We willen graag met de grote jongens meedoen. We zijn nu in de top tien geraakt, maar dat zal dadelijk echt niet gaan lukken. Het is wel mooi om zo’n stoere auto te kunnen beteugelen. Dus daar gaan we aan werken.” Meijer: “Ik heb er ook wel zin in. Het is weer wat anders. Het zal wel wat sneller gaan. Nu hebben we een maximumsnelheid van 125 en dan van 170, afhankelijk van de rally, natuurlijk. Ik hoor van iedereen in het bivak die in die auto rijdt, dat-ie fantastisch is. Er zitten een paar kleine kinderziektes in en die zijn zij er nu aan het uithalen.” Grouwels: “We gaan een eigen team formeren en met drie auto’s de Morocco Desert Challenge rijden. Dat wordt de shakedown van de auto voor het team.” Mooi, maar dat is voor later. Eerst nog even feest vieren, toch? “Ja, met een biertje!”
 
Lees verder