“De eerste dag van de marathonetappe is goed verlopen. De eerste navigatieproef was een lastige door duinachtig gebied. Maar over het algemeen verliep de navigatie probleemloos en we kwamen al snel uit de proef”, blikte Van Limpt terug, die met Stacey overigens geen vlekkeloze rit had. “Met het zoeken in de duinen naar een waypoint in de duinen zijn we vastgereden, maar gelukkig werden we snel door een andere deelnemer losgetrokken. Op de laatste proef kregen we nog een lekke band.”
Geen reserve
Ook raakten ze een steen waardoor de linker aandrijfas brak. “Omdat in de vorige etappe onze snelle-assistentie-truck gestrand is, hebben we geen reserve. We zouden kunnen kiezen om met tweewielaandrijving de volgende proeven te rijden, maar het is nog ver en we komen waarschijnlijk niet door de hele losse duinpartijen. Daarom hebben we gekozen om de auto te sparen en naar het bivak terug te keren.”
Een pluspunt was dat de samenwerking in de cabine goed is, concludeerde Van Limpt. “En we beginnen beiden het spelletje beter te snappen.” Want voor beiden is het de eerste keer dat ze aan de Dakar Classic meedoen, een regulariteitswedstrijd in plaats van een race om de snelste tijd.
Ouderwets in tentjes
Hoewel de wedstrijd voor hen dus totaal anders is dan wat ze in hun carrière in de rallysport gewend zijn komt het duo van de Dutch Quattro Legends tegelijkertijd elke dag de meeste van de elementen die Dakar zo mooi en bijzonder maken weer tegen.
Uitdagende proeven, duinen, onwaarschijnlijke landschappen, de sfeer in het bivak. Stacey en Van Limpt genieten genieten er ouderwets veel van. “En ‘s nachts een overnachting in het remote-bivak en sliepen we weer ouderwets in tentjes.” Al was er wel een minpuntje: “Met de koude nachten hier is dat wel even een uitdaging.”
Het tweede deel van de marathonetappe van de Dakar Rally voert donderdag van Alula naar Hail over 492 kilometer met een special van 428 kilometer. Vrijdag is het rustdag in de Dakar Rally.