Ronald van Loon rijdt in zware eerste deel marathonetappe Dakar Rally naar bemoedigend resultaat: 29ste

Gepubliceerd op: 08-01-2025 21:21

ALULA  – Ronald van Loon kneep hem nog even op het einde van dag één tijdens de marathonetappe in de Dakar Rally. Maar nadat hij en zijn navigator Erik Lemmen de lekke stuurleiding hadden gefikst, rolden ze ’s avonds toch over de finish in Alula. Dat deden ze op een verdienstelijke 29ste plaats. En daarmee waren ze toch maar mooi de tweede Nederlandse equipe in de T1+ klasse.  

 “Het was lange dag. We zijn verder tevreden”, concludeerde Van Loon naar aanleiding van de daguitslag. “Morgen een nieuwe ronde, nieuwe kansen. We zullen de service zelf moeten doen. En dadelijk in een tentje slapen.”

Geen assistentieteams
In het marathonbivak zijn geen assistentieteams welkom. Dus waren Van Loon en Lemmen woensdagavond op zichzelf aangewezen om de nodige reparaties aan de Red-Lined REVO+ uit te voeren. Nu stelde dat binnen hun mogelijkheden in het bivak niet al te veel voor. Bovendien hadden ze het grootste probleem al tijdens de etappe opgelost.   

Van Loon: “Met nog twintig kilometer te gaan hebben we een lekke stuurleiding gehad. Die hebben we gelukkig zelf kunnen maken.” Dat het probleem zich aan het einde van de etappe voordeed, was misschien niet zo heel gek.

“Het was een forse, serieuze proef, niet flauwtjes. De organisatie heeft ons flink laten zweten”, zei de coureur van Oase Motorsport. “We hebben in het begin heel veel stenen gehad. Na 120 kilometer reden we een keer lek. Ons was van tevoren verteld dat de eerste 65 kilometer slecht zouden zijn. Maar de eerste 240 kilometer waren slecht. Daarna hebben we voorzichtig aangedaan omdat het de marathonstage is.”

Verschillen
Morgen moeten Van Loon en Lemmen namelijk nog een special van 428 kilometer rijden in de rit van Alula naar Hail. Tussendoor is de auto dus niet grondig geïnspecteerd en gerepareerd. Qua opzet lijkt de marathonetappe veel op de 48 uurs-etappe. Toch zijn er verschillen, wist Van Loon.

“Tijdens de 48 uurs-etappe moesten we zelf ons eten maken. Dan is er echt niks, zit je in the middle of nowhere. Hier is er wel een soort bivak opgebouwd. Je kunt gewoon naar de wc en daar kon dat niet eens.” Welke van de twee zwaarder is? De 48 uurs chrono, denk ik. Toen hadden we 270 kilometer duinen. Dat was echt pittig en ik was toen ook ziek. Dat hielp ook niet.”

En dan vindt hij de rally ook nog eens zwaarder dan de editie van twee jaar geleden waaraan Van Loon ook meedeed. “De organisatie blijft alles op ons afgooien. Het is echt wel afzien. De etappes zijn langer dit jaar. Bijna elke etappe heeft een special van tussen de vierhonderd en vijfhonderd kilometer.”

Fit
“Ik voel me gewoon fit. Dat is het niet. Lichamelijk is er niks aan het handje. Maar het zijn steeds lange dagen. Dat maakt het mentaal zwaar. Je moet je hoofd ernaar zetten. Vanochtend had ik er wel serieus zin in, maar het varieert een beetje van dag tot dag.”

Voor het tweede deel van de marathonetappe weet hij in ieder geval wat hij moet doen. “We moeten het wat rustiger aan doen, zodat we de rustdag halen. Dan kunnen de monteurs de auto fris maken en halen we hopelijk de finish.”

Vorige bericht

Maik Willems komt gewoon binnen tijdens eerste deel marathon-etappe Dakar Rally na ‘fantastische slooppartij’

ALULA  – De grootste uitdaging kwam voor Maik Willems misschien wel ná de finish van het eerste deel van de marathonetappe van de Dakar Rally. De autocoureur van het Bastion Hotels Dakar Team, kwam woensdag weliswaar ‘gewoon’ als 49ste in de T1+ klasse over de finish, maar had geen reserveband meer over.   En in het marathonbivak in Alula was reglementair geen assistentie aanwezig. Laat Willems nu twee reservebanden hebben meegenomen voor de hele marathonetappe, die donderdag zijn vervolg krijgt, en hij wist dat hij dus een probleem had. Naar banden zoeken “Iedereen hier in het bivak loopt naar banden te zoeken. Want iedereen heeft alles lek gereden. Wij ook. We hadden twee reservebanden bij ons en dus twee banden lek gereden. En in het marathonbivak is officieel niks te krijgen.” “Morgen moeten we weer dik vierhonderd kilometer rijden. Dan is het wel lekker om een paar reservebanden bij je te hebben. Gelukkig heb ik na het halve bivak afgestruind te hebben een paar rijders gevonden die maar één band lek hadden gereden en een bandje over hadden. Dat is allemaal hartstikke grappig.” Het was vooral ‘grappig’ omdat het allemaal gelukt is. Willems en zijn navigator Marcel Snijders kunnen morgen dus vol goede moed aan het tweede deel van de marathon beginnen. Maar voor hetzelfde geld was het een heel ander verhaal geworden. Stenen, stenen, stenen Dat besefte Willems maar al te goed. “Het was vandaag een fantastische slooppartij. We hadden weer stenen, stenen, stenen.” Net zoals dinsdag ging de route door een vulkanisch gebied met talloze scherpe rotsen en keien. Het verklaarde de vele lekke banden bij de Dakar-deelnemers. “Ook was de navigatie vandaag echt heel pittig. Gelukkig kon Marcel alle problemen oplossen. Een aantal mensen kon het waypoint niet vinden. Ik heb op een vierkante kilometer acht auto’s en trucks gezien die rondcirkelden op zoek naar het waypoint.” Daarnaast bestond het slot van de dag uit navigeren in het donker. “Dan is navigatie extra moeilijk. Want als je een keer verkeerd rijdt, ben je reddeloos verloren. Je kunt ook niet zomaar de sporen voor je volgen. Zoals Marcel het zei, ik ben vandaag weer een jaar ouder geworden.” Zijn dagresultaat, de 49ste plek, nam Willems ter kennisgeving aan. “Prima. De tweede week gaat het toch pas echt goed beginnen. Morgen moeten we zien aan te komen en daarna een lekker rustdag hebben. Dan zien we wel weer verder.”
 
Lees verder