Gevarieerde TransAnatolia Rally is ‘altijd een belevenis’

Gepubliceerd op: 20-05-2024 18:41

Voor motorrijder Thomas de Bois is zijn deelname aan de TransAnatolia Rally een ‘no brainer’. Het rallyavontuur in Turkije is met geen enkele andere rallyraid te vergelijken, weet hij uit ervaring. “Het is een heel vrolijke wedstrijd.”

Ja, hij weet het heus wel, Turkije is niet het eerste land waar je als liefhebber aan denkt voor rallyraids. “Maar Turkije is eigenlijk een rallyland bij uitstek. Het heeft alles, behalve zandduinen”, zegt hij. “De natuur, de ruimte… Het is er werkelijk adembenemend mooi, met waanzinnige bossen vlaktes, bergen. Tot aan skipistes toe. Alles zit erin. De variatie is enorm en dat geldt ook voor de gastvrijheid.”

Op 31 augustus staat De Bois voor de ‘tiende of elfde keer’ aan de start. “Ik weet het niet meer precies. Ik ben de tel kwijt.” Wat hij wel precies weet, is hoezeer hij elk jaar opnieuw geniet van de rally. “Ik verbaas me elke keer weer over de vele soorten lichtinval in de bergen. Dan kijk je naar beneden, naar de valleien, en dan is het alsof je elke keer door een andere lens kijkt. Niet te beschrijven.”

Steeds veel afwisseling

Daarnaast roemt De Bois de variatie van de etappes. “In de Dakar heb je duinendagen, graveldagen. In de TransAnatolia Rally heb je steeds veel afwisseling. De organisatie combineert de diversiteit van het landschap ongelooflijk goed. En je kunt er uren rijden zonder dat je iemand tegenkomt. Je bent gewoon in een compleet andere wereld. Het is altijd een belevenis.”

Zelf doet hij dit jaar weer mee op 450cc KTM. Maar als je het hem vraagt zijn het vooral de SSV’s die uitermate geschikt zijn voor deze vanuit Europa uitstekend bereikbare rally. “Ze zijn heel wendbaar en kunt er heel goed mee door de bergen en de bossen van deze rally. Misschien dat ik volgend zelf in een SSV ga meedoen.”

Welk voertuig je ook kiest, volgens De Bois kunnen deelnemers rekenen op een professionele organisatie. Hij roemt vooral het roadbook. “Oud-fabrieksrijder Jordi Arcarons maakt die. De kwaliteit ervan is vergelijkbaar met de Dakar. En op iedere kruising staat politie en overal zijn er medici.”

Historische plaatsen

Wat De Bois ook bijzonder vindt aan de TransAnatolia Rally is dat die vele historische plaatsen aandoet. “Je komt op plaatsen die gecreëerd zijn door de Romeinen. Je ziet dingen uit de tijd van het Ottomaanse rijk. Daarnaast is de opbouw van de rally mooi. Dan weer heb je een bivak, dan weer slaap je in een hotel. Bergen in, bergen uit.”

Het doet hem terugdenken aan een bijzonder moment tijdens één van zijn deelnames. “Ik stond ergens stil omdat ik een probleem had met het roadbook. Ik was aan het pielen om hem weer aan de praat te krijgen, komt er man een pad af gelopen met appels. Hij gaf me een appel vroeg me of ik met hem thee wilde drinken.” Zo ver kwam het niet, hij was tenslotte bezig aan een wedstrijd. Maar:
“Je voelt aan alles dat mensen trots zijn op hun land en de historie.”

Geen spijt
De Bois zou het Nederlanders rallyraid-rijders gunnen de TransAnatolia een keer te ervaren. Want de laatste jaren is hij één van de weinig Nederlanders. Wie meedoet, zal er geen spijt van krijgen, verzekert hij. “Ik heb twaalf Dakar Rally’s gereden. Ik weet wat spannend is. De TransAnatolia Rally is dat ook. Het is ook een heel volwassen rally, vergelijkbaar met de Morocco Desert Challenge, alleen met een kleiner deelnemersveld. Het heeft componenten van de grote rally’s met heel lange proeven. Maar uiteindelijk doe ik altijd mee omdat ik van de sport wil gewoon genieten en dat doe ik nergens zoveel als in de TransAnatolia Rally.”

De TransAnatolia Rally duurt dit jaar van 31 augustus tot en met 7 september. De start vindt plaats in de Zuid-Turkse stad Mersin en finisht acht dagen later in het uiterste oosten van Turkije, in de stad Van.

Ben je geïnteresseerd in deelname en wil je meer informatie? Neem contact op met Rallymaniacs!

Vorige bericht

Voor Mitchel van den Brink is de eindzege in de MDC een mooie ‘bijvangst’

Met de eindzege in de SSV-klasse kon Mitchel van den Brink zaterdag voldaan terugkijken op de Morocco Desert Challenge. De 22-jarige coureur van QFF Racing imponeerde door in zijn T4 Can-Am met vier etappezeges aan de haal te gaan en de snellere T3’s (prototypes) te verslaan in het algemeen klassement. “Ik ben zeer tevreden”, was de logische reactie Van den Brink. “We wilden natuurlijk onze klasse winnen. Voor het algemeen klassement bij de SSV’s hadden we geen verwachtingen omdat we niet wisten wat de rest zou doen. Mooi dat het zo is gelopen. We hebben heel constant gereden, qua snelheid, en weinig fouten gemaakt.” Hij had genoten van de competitie. Die bood ‘mooie concurrentie’, zoals de jonge rallycoureur het noemde. De deelnemers waren namelijk goed aan elkaar gewaagd. Maar ook de etappes zelf boden – uiteraard – de nodige uitdaging. “We hebben serieuze duinen gehad. Daar hebben we onze slag geslagen, daar zijn we sterk geweest.” Lagere topsnelheid Dat hadden ze nodig ook, want Van den Brink en  zijn navigator Bart van Heun hadden met hun T4-auto een lagere topsnelheid dan de concurrentie in een T3. “Dat maakte zeker wel veel uit. In de eerste etappe met de start in Plage Blanche hadden we aan het eind van het strand al een minuut achterstand. Verder hebben we twee lekke banden en een motorstoring gehad. Gelukkig hebben we die tijd kunnen goed maken.” Resulterend in de eindzege bij de SSV’s dus. Dat was trouwens vooral een mooie ‘bijvangst’, concludeerde Van den Brink monter. Het feit dat hij een uitstekende samenwerking had ervaren met Van Heun was nog belangrijker. “Het was de eerste keer dat we samen een cross country-wedstrijd hebben gereden. Hij heeft het top gedaan. We hebben scherp gereden. Als je maar blijft rollen, dan gaat het goed.” Toekomst Dat de samenwerking zo goed is bevallen, is een belangrijke indicatie voor de toekomst. Want het is de bedoeling dat Van Heun op termijn de Dakar Rally met Van den Brink gaat rijden. “Daarvoor zijn we hem aan het opleiden. Volgend jaar gaan we de Dakar nog een keer met ‘Moi’ (Moises Torrallardona, red.) rijden. Als Bart daarna op hetzelfde niveau zit, kan hij het stoeltje overnemen. Moi wordt ook ouder”, wist Van den Brink. Dat zou moeten lukken, denk je. Moi leidt Van Heun nota bene mede op. Al was de MDC nog geen Dakar Rally. Van den Brink: “Qua uitdaging niet, maar de rally was wel lang en mooi. We hebben het zeker naar onze zin gehad.” Gesprekken Wat zijn volgende rally wordt, wist Van den Brink niet. “Dat is afhankelijk van gesprekken met sponsoren. Maar we gaan nog wel nog een paar rally’s rijden dit jaar.” Hoewel de MDC erop zit, blijft Van den Brink nog twee weken langer in Marokko. “Voor de Rally Experience, die ik zelf organiseer. Ik heb veel Nederlandse klanten. Ik kan ze hier heel mooi begeleiden en klaarmaken voor de rallysport.”
 
Lees verder