Voor motorrijder Thomas de Bois is zijn deelname aan de TransAnatolia Rally een ‘no brainer’. Het rallyavontuur in Turkije is met geen enkele andere rallyraid te vergelijken, weet hij uit ervaring. “Het is een heel vrolijke wedstrijd.”
Ja, hij weet het heus wel, Turkije is niet het eerste land waar je als liefhebber aan denkt voor rallyraids. “Maar Turkije is eigenlijk een rallyland bij uitstek. Het heeft alles, behalve zandduinen”, zegt hij. “De natuur, de ruimte… Het is er werkelijk adembenemend mooi, met waanzinnige bossen vlaktes, bergen. Tot aan skipistes toe. Alles zit erin. De variatie is enorm en dat geldt ook voor de gastvrijheid.”
Op 31 augustus staat De Bois voor de ‘tiende of elfde keer’ aan de start. “Ik weet het niet meer precies. Ik ben de tel kwijt.” Wat hij wel precies weet, is hoezeer hij elk jaar opnieuw geniet van de rally. “Ik verbaas me elke keer weer over de vele soorten lichtinval in de bergen. Dan kijk je naar beneden, naar de valleien, en dan is het alsof je elke keer door een andere lens kijkt. Niet te beschrijven.”
Steeds veel afwisseling
Daarnaast roemt De Bois de variatie van de etappes. “In de Dakar heb je duinendagen, graveldagen. In de TransAnatolia Rally heb je steeds veel afwisseling. De organisatie combineert de diversiteit van het landschap ongelooflijk goed. En je kunt er uren rijden zonder dat je iemand tegenkomt. Je bent gewoon in een compleet andere wereld. Het is altijd een belevenis.”
Zelf doet hij dit jaar weer mee op 450cc KTM. Maar als je het hem vraagt zijn het vooral de SSV’s die uitermate geschikt zijn voor deze vanuit Europa uitstekend bereikbare rally. “Ze zijn heel wendbaar en kunt er heel goed mee door de bergen en de bossen van deze rally. Misschien dat ik volgend zelf in een SSV ga meedoen.”
Welk voertuig je ook kiest, volgens De Bois kunnen deelnemers rekenen op een professionele organisatie. Hij roemt vooral het roadbook. “Oud-fabrieksrijder Jordi Arcarons maakt die. De kwaliteit ervan is vergelijkbaar met de Dakar. En op iedere kruising staat politie en overal zijn er medici.”
Historische plaatsen
Wat De Bois ook bijzonder vindt aan de TransAnatolia Rally is dat die vele historische plaatsen aandoet. “Je komt op plaatsen die gecreëerd zijn door de Romeinen. Je ziet dingen uit de tijd van het Ottomaanse rijk. Daarnaast is de opbouw van de rally mooi. Dan weer heb je een bivak, dan weer slaap je in een hotel. Bergen in, bergen uit.”
Het doet hem terugdenken aan een bijzonder moment tijdens één van zijn deelnames. “Ik stond ergens stil omdat ik een probleem had met het roadbook. Ik was aan het pielen om hem weer aan de praat te krijgen, komt er man een pad af gelopen met appels. Hij gaf me een appel vroeg me of ik met hem thee wilde drinken.” Zo ver kwam het niet, hij was tenslotte bezig aan een wedstrijd. Maar:
“Je voelt aan alles dat mensen trots zijn op hun land en de historie.”
Geen spijt
De Bois zou het Nederlanders rallyraid-rijders gunnen de TransAnatolia een keer te ervaren. Want de laatste jaren is hij één van de weinig Nederlanders. Wie meedoet, zal er geen spijt van krijgen, verzekert hij. “Ik heb twaalf Dakar Rally’s gereden. Ik weet wat spannend is. De TransAnatolia Rally is dat ook. Het is ook een heel volwassen rally, vergelijkbaar met de Morocco Desert Challenge, alleen met een kleiner deelnemersveld. Het heeft componenten van de grote rally’s met heel lange proeven. Maar uiteindelijk doe ik altijd mee omdat ik van de sport wil gewoon genieten en dat doe ik nergens zoveel als in de TransAnatolia Rally.”
De TransAnatolia Rally duurt dit jaar van 31 augustus tot en met 7 september. De start vindt plaats in de Zuid-Turkse stad Mersin en finisht acht dagen later in het uiterste oosten van Turkije, in de stad Van.
Ben je geïnteresseerd in deelname en wil je meer informatie? Neem contact op met Rallymaniacs!