Ervaring afgewisseld met talent bij de SSV’s

Gepubliceerd op: 27-12-2021 17:57

De SSV’s zijn verdeeld in twee categorieën: Light Prototype (T3) en SSV (T4). Het grootste verschil tussen deze categorieën is dat de T3-voertuigen speciaal zijn ontworpen en gebouwd voor de Cross Country en de T4’s zijn productie-voertuigen die met de noodzakelijke veiligheidsaanpassingen geschikt zijn gemaakt voor Cross Country. Gedurende het World Cup seizoen was het erg spannend in beide categorieën en zijn de verschillen klein. Tijdens Dakar 2021 hebben we veel verschillende dagwinnaars gezien.

Een van de opvallende constateringen vorig jaar, was dat de T4’s regelmatig sneller zijn dan de T3’s. De T3’s hadden veel technische problemen en dat kwam mede doordat zij flink hebben ontwikkeld en er daardoor een groter risico is op problemen. In de World Cup dit jaar waren er aanzienlijk minder problemen en lijken de meeste kinderziektes te zijn verdwenen. De World Cup for Cross Country Rallies in de T3-categorie werd gewonnen door Cristina Gutierrez Herrero, de T4-categorie door Austin Jones. In het Baja kampioenschap ging de winst voor de T3’s naar Dania Saud Akeel en bij de T4’s naar Alexandre Re.

De light prototypes (T3)

Tijdens de Dakar van 2021 werd Josef Machacek de winnaar bij de T3’s en de winst bij de T4’s ging naar ex-motorrijder Francisco Lopez Contardo. Lopez Contardo maakt de overstap naar de T3’s waar een goed gevuld deelnemersveld aan de start staat. Machacek krijgt concurrentie van de wereldkampioenen Guttierez Herrero en Akeel, maar dus ook door de T4-winnaar van vorig jaar Lopez Contardo. Daarnaast staan er een aantal jonge talenten aan de start: Seth Quintero, Mitchell Guthrie, Sebastian Eriksson (met de Nederlandse navigator Wouter Rosegaar naast hem) en Guillaume de Mevius (genavigeerd door Tom Colsoul). Daarnaast staan er ook ervaren deelnemers als Jean-Luc Pisson, Fernando Alvarez, Camelia Liparoti, Pavel Lebedev en Boris Gadasin aan de start. Het lijkt dus een hele spannende strijd te gaan worden in de T3-categorie.

Er staan twee Nederlanders aan de start in de T3-categorie. Michiel Becx, startnummer 339, en Hans Weijs, startnummer 350, hebben samen een nieuwe buggy ontwikkeld: de Arcane. Deze T3 weegt 900 kilogram en wordt aangedreven door een Yamaha 1 liter turbo motor die 240 PK levert, de versnellingsbak is sequentieel. Alle vier de wielen zijn aangedreven van deze dichte buggy. De vering komt van Reiger Suspension. Becx is geen onbekende in Dakar en reed al eerder met een Iveco van De Rooy en zijn MitJet. Voor Weijs wordt het zijn eerste Dakar, maar Weijs brengt veel ervaring met zich mee. Zo reed en streed hij mee in het Junior WRC, waar hij tijdens de laatste rally net de wereldtitel misgreep. Hij reed voor het officiële team van Volkswagen in het WRC en was testrijder voor het Duitse team.

Naast twee Nederlandse rijders staat er ook een Nederlandse navigator bij een jong talent aan de start. Wouter Rosegaar navigeert bij Sebastian Eriksson in de Can-Am van EKS South Racing. Eriksson, 28 jaar, debuteert in de Dakar Rally, maar heeft zijn strepen verdiend in de Rallycross, waar hij in diverse klasses races won. Daar maakte hij deel uit van het team van Matthias Ekström, die met Audi deelneemt in het autoklassement.

De SSV’s (T4)

Waar in de T3-categorie het talent en de ervaring zich afwisselen, is dat bij de T4’s niet minder. Een aantal snelle rookies met de nodige ervaring uit andere klasses gaan de strijd aan met ervaren deelnemers. Teamgenoten Austin Jones en Aron Domzala zullen willen laten zien wat ze waard zijn. Jones won de World Cup en kreeg daarin stevige concurrentie van Eugenio Amos,Sergei Kariakin en de gebroeder Goczal. De Australische Molly Taylor maakt haar debuut in de Dakar maar brengt wel veel ervaring met haar mee. Zo werd ze Australisch rallykampioen tussen hele sterke mannen, maar ze stond ook haar mannetje in de Extreme-E dit jaar, waar ze kampioen werd met Johan Kristoffersson en het team van Nico Rosberg. Ook in de T4 lijkt het dus spannend te gaan worden.

In totaal staan er vijf Nederlanders aan de start met een T4. De eerste is Paul Spierings, hij maakt de overstap van twee wielen naar vier wielen en gaat met een Can-Am de Saoedische woestijn trotseren. Spierings rijdt samen met navigator Jan-Pieter van der Stelt en rijdt met nummer 426. Gert-Jan van der Valk is de volgende Nederlander op de lijst en gaat met nummer 454 van start op zijn South Racing Can-Am. André Thewessen is de derde Nederlander, hij debuteert in de zwaarste rally ter wereld en doet dat met nummer 459. Met startnummer 461 rijdt Jan de Wit, hij debuteert en wordt bijgestaan door de ervaren navigator Serge Bruynkens. Jeffrey Otten is de laatste Nederlander op de startlijst, ook hij maakt zijn debuut en rijdt met nummer 469.

Binnen de T3-categorie wordt het een strijd tussen de OT3’s, gebouwd door Overdrive Racing, de Zephyr van PH-Sport, Can-Am’s, van onder andere South Racing, en Yamaha’s van het Duitse X-Raid. Bij de T4’s staan erg veel Can-Am’s aan de start, het grootste deel komt van South Racing vandaan. Een aantal Polarissen en twee BRP-buggy’s uit Rusland.

Vorige bericht

De Villiers lijkt Dakar te gaan missen, Meeke opgeroepen als vervanger

Giniel de Villiers, een van de vier fabrieksrijders van het Zuid-Afrikaanse Toyota Gazoo Racing, heeft een positieve coronatest ontvangen. Daardoor lijkt de winnaar van Dakar 2009 de editie van 2022 te gaan missen. Volgens het Spaanse Marca hoopt het team van Gazoo Racing dat De Villiers nog negatief test voor corona, maar heeft geanticipeerd door de Brit Kris Meeke op te roepen. De Villiers behoort tot de groep met favorieten voor de eindzege. Tijdens de eerste editie in Zuid-Amerika in 2009 wist hij de Dakar te winnen door zeer consistent te rijden en geen fouten te maken. Hij werd vier keer tweede en drie keer derde, de Zuid-Afrikaan heeft 18 keer deelgenomen aan de zwaarste rally ter wereld, in zijn laatste dertien deelnames finishte hij in de top tien. Sinds 2012 rijdt hij met Toyota. Naast de overstap van een T1 naar een T1+, zou De Villiers ook met een nieuwe navigator gaan rijden. Na twee Dakars met Alex Haro stapt dit jaar Dennis Murphy in bij De Villiers. In het Zuid-Afrikaans kampioenschap hebben zij samen al veel ervaring en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Voor Meeke zal het zijn tweede Dakar worden na zijn debuut in 2021. In zijn eerste jaar kende de Brit een bewogen rally. In de PH-Sport Zephyr wisselde succes en pech zich af. Samen met de Nederlander Wouter Rosegaar greep hij een aantal dagzeges, maar door veel technische problemen kon Meeke nooit echt zijn potentie laten zien. Direct na de finish gingen de geruchten dat de ex-WRC-rijder aan deze editie met een T1 (auto) zou gaan deelnemen, maar hij ontbrak op de deelnemerslijst. Meeke is inmiddels onderweg naar Saoedi-Arabië waar vanaf 30 december de keuringen plaatsvinden en op 1 januari de start is van Dakar 2022.
 
Lees verder