DDW Rallyteam zet volgende stap met nieuwe krachtbron

Gepubliceerd op: 13-12-2022 21:47

Het DDW Rallyteam verschijnt op oudejaarsdag onder leiding van Egbert Wingens weer aan de start van de Dakar Rally. Het team doet dat met een nieuwe Caterpillar-blok van Buggyra Racing uit Tsjechië. Het moet ervoor zorgen dat het team een nieuwe stap kan zetten.

Egbert Wingens kan intussen gerekend worden tot een vaste waarde in de Dakar Rally. In 2011 nam hij deel met een Jeep, de jaren erna trok hij op met wijlen Ton van Genugten. Toen die in 2014 voor het eerst met de vrachtwagen naar de Dakar Rally ging, stond Wingens een paar jaar aan de kant. Dat duurde echter niet lang en het project om een terugkeer te bewerkstelligen begon. “Twee jaar later heb ik zijn rode DAF overgenomen”, zegt Wingens. “Dat is de basis waarmee we zijn doorgegaan. Drie jaar geleden hebben we een nieuwe truck gebouwd, maar we hebben de DAF-motor wel gehouden.”

Met die DAF-motor deed Wingens afgelopen jaar mee aan de Dakar Rally. Een succesvolle tocht waarin hij op de zeventiende plek eindigde in het algemeen klassement. Maar toch was het tijd voor een volgende stap. “Afgelopen jaar konden we het gewoon niet meer doen, we reden vol gas en alles en iedereen vloog ons voorbij. Dat kon niet langer, dus we moesten iets doen. We hebben gekeken welk soort blok zou passen.” Het werd een Caterpillar geprepareerd door het Tsjechische Buggyra Racing. “We zijn in Tsjechië gaan kijken en ik was onder de indruk van de fabriek en kennis die ze daar hebben. Ze rijden al vijftien jaar met dit blok van Caterpillar en dat sprak me enorm aan. Daarom hebben we dit gekozen.”

Alles in eigen beheer

Opvallend is dat Wingens het onderhoud en de service van de nieuwe krachtbron volledig in eigen beheer heeft. “We hebben zelf onze eigen settings gekocht, we hebben zelf een onderhoudsplan en reserve-onderdelen”, gaat hij verder. “Ik wil niet afhankelijk zijn van Buggyra. Ze zijn er wel en kunnen ons assisteren als het nodig is, dat hebben we afgesproken. Maar we hebben zelf alles bij. Er rijden veel trucks rond en je wilt niet het vijfde wiel aan de wagen zijn. We hebben onze eigen spullen, onze monteurs weten precies hoe het zit.”

Vermogen is het toverwoord in de keuze voor de Caterpillar die nu in de overwegend witte truck ligt. Navigatrice Marije van Ettekoven stelt: “Het zou in de duinen iets makkelijker moeten gaan nu we meer vermogen hebben. Vorig jaar hebben we af en toe de keuze moeten maken om een hoger duin te laten liggen en er een weg omheen te zoeken, dat lukte ons vrij aardig. Dat gaan we nu minder doen en we kunnen rechtere lijnen rijden. Egbert kan gruwelijk sturen in de duinen, dus daar heb ik vertrouwen in.”

Het staat Wingens wel aan dat de Dakar-organisatie in 2023 kiest voor een technischer en lastiger parcours. “Iedereen kan heel hard rijden, maar ik vind het leuker als het aankomt op techniek en hoe hard je door de bocht kunt”, zegt de coureur. “Met 140 kilometer per uur vlammen kan iedereen, dat kon ik met het DAF’je ook. In de duinen hebben we het vermogen nodig, in het losse zand konden we vorig jaar niet meekomen. Op gravelpaden kan iedereen hard, maar veel meer verschil zit er niet in.”

Grote verantwoordelijkheid

Van Ettekoven is inmiddels ervaren in het navigeren van de vrachtwagen, maar voelt gezonde spanning als het op oudejaarsdag eenmaal weer zover is. “Het is bijna een jaar geleden dat ik voor het laatst een roadbook gezien heb”, zegt ze. Voorbereiden op de Dakar Rally is bovendien lastiger geworden door de invoering van het digitale roadbook, waardoor teams de route voor een etappe slechts een kwartier voor de start krijgen. “Als je aan de start staat moet je er wel meteen aan beginnen en meteen scherp zijn. Dat is wel een dingetje. Dan begin je te twijfelen of je misschien roestig bent, dat is dan gelukkig nog maar de proloog. Maar het is toch zelfvertrouwen dat je weer even op 100 procent moet zetten.”

De verantwoordelijkheid die ligt bij de navigator wordt nog wel eens onderschat, denkt Van Ettekoven. “We zijn op pad met een auto van tien ton en als ik een fout maak, kan het lelijk aflopen. Dat is een hele verantwoording. Het wordt volgens mij wel eens onderschat hoe moeilijk het is om de hele dag geconcentreerd te zijn. Egbert heeft dikke armen van het trekken aan het stuur, maar mijn hersenen moeten de hele dag aan het werk. Er zijn genoeg auto’s en trucks die er door een navigatiefout uitvliegen, dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Beter voorbereid

Op één wissel na is de volledige DDW Rallyteam-formatie hetzelfde gebleven voor de aankomende Dakar. “Een mooie club”, voegt Wingens toe. Met het ontbreken van Kamaz en MAZ rekenen sommige Nederlanders zich al rijk met het oog op een goed klassement, maar daar wil Wingens nog niet naar kijken. “We moeten onszelf niet overschatten maar een ander moet ons ook niet onderschatten”, gaat hij verder. “We gaan op dezelfde manier starten als vorig jaar, de truck voelt goed aan. We hebben echt stappen gezet, we kunnen stukken harder en moeten het samen doen. Vorig jaar kon de techniek niet harder, dan moet je daar in berusten en genoegen nemen met de snelheid. We kijken hoeveel sneller kunnen zijn. We zijn in de cabine allemaal fitter, we hebben meer gesport en hebben nu twee navigatietoestellen. Op elk vlak hebben we de volgende stap gezet.”

Vorige bericht

X-raid presenteert de MINI John Cooper Works Rally Plus

Afgelopen week onthulde het Duitse X-raid al enkele details van hun nieuwe Cross Country auto en vandaag is hij officieel onthuld: de nieuwe MINI John Cooper Works Plus. Een auto die gaat deelnemen aan Dakar 2023 in de T1+-categorie, tijdens de rally zullen er twee aan de start staan. Naast het meedoen om de eindzege heeft X-raid zich gefocust op een duurzame verbrandingsmotor met een nieuwe generatie biodiesel. De MINI JCW Rally Plus rijdt op HVO-brandstof van de tweede generatie – de biodiesel wordt bijvoorbeeld gemaakt van gebruikte plantaardige vetten en plastic flessen. Hierdoor concurreert de brandstof niet met voedselproductie zoals HVO1. Bovendien wordt het motorvermogen in de toekomst niet meer geregeld door een restrictor, maar zal dit elektronisch gebeuren. Samen met de HVO-brandstof realiseert X-raid zo een enorme CO2-besparing. De MINI JCW Rally Plus is gebaseerd op de vierwielaangedreven MINI JCW Rally en behoudt daarmee op veel vlakken het typische MINI-uiterlijk. Opvallende uiterlijke veranderingen zijn de langere en bredere voorkant en de bredere vleugels. Daarnaast hebben de ingenieurs de aerodynamica geoptimaliseerd, waardoor de koeling van de remmen en dempers verbeterd is. De T1+ categorie is geïntroduceerd in 2022 en is een mix van de 4×4 en buggy regelgeving. Zo beschikt de MINI JCW Rally Plus bijvoorbeeld over vierwielaandrijving, gecombineerd met een bredere wielbasis, grotere spoorbreedte en een langere veerweg. De mogelijkheid om de bandenspanning vanuit de cockpit te regelen is echter voorbehouden aan de categorie buggy’s. Op 31 december 2022 zal de MINI JCW Rally Plus debuteren tijdens de proloog van Dakar 2023. Sven Quandt, eigenaar en oprichter van X-raid: “Duurzaamheid staat duidelijk voorop in ons toekomstgerichte MINI JCW Rally Plus-project. De toekomst zal de autosport moeten wennen aan het feit dat er zonder duurzaamheid geen autosport meer zal zijn. Wat dat betreft was het duidelijk het is voor ons een zaak van het hart dat we de negende MINI duurzamer gaan exploiteren. Met HVO betreden we nieuw terrein voor de crosscountry-scene en ik kijk ernaar uit om onze nieuwste telg in de familie te introduceren, de MINI JCW Rally Plus met belangrijke aerodynamische veranderingen. Naar onze mening is HVO-brandstof een belangrijke aanvulling op andere emissiearme aandrijflijnen – en niet alleen in de autosport. De Dakar biedt een zeer goed platform om deze brandstof te testen en het bewustzijn te vergroten.”
 
Lees verder