Tijdens de Dakar Rally van 2021 vond voor het eerst ook de Dakar Classic plaats, toen stonden er 24 voertuigen aan de start. In 2022 vindt de tweede editie plaats en staan er 134 auto’s en 18 trucks op de startlijst. Rallymaniacs vertelt meer over deze snel groeiende categorie en enkele bijzondere auto’s en trucks die op de lijst staan.
Tussen 1979 en 2000 zijn er hele bijzondere deelnemers geweest tijdens de Dakar Rally. Historische momenten die in het collectieve Dakar-geheugen zijn gegrift, zoals het moment dat Jan de Rooy de Peugeot van Ari Vatanen inhaalde. Tijdens de Dakar Classic kunnen deze auto’s en trucks opnieuw de woestijn trotseren. In tegenstelling tot de Dakar Rally gaat het bij de Dakar Classic niet om de snelste tijd. De Dakar Classic is een regulariteitsrally, oftewel diegene die het meest constant een gemiddelde snelheid rijdt wint de rally. In totaal legt de Dakar Classic 7216 kilometer af waarvan er 2661 kilometer proeven zijn. Zij leggen niet dezelfde route af als de Dakar Rally maar delen wel het bivak.
De deelnemerslijst bestaat uit zowel auto’s als trucks, daarbinnen worden er vijf klassementen bijgehouden. Algemeen klassement, klassement per RT-level en een klassement voor de trucks. In basis worden de voertuigen ingedeeld in periodes: periode A zijn de voertuigen voor 1986, periode B de voertuigen tussen 1986 en 1996 en periode C zijn de voertuigen tussen 1996 en 2000. Per voertuig kan er worden gekozen in welk RT-level wordt deelgenomen, waarbij H1 het langzaamste is en H3 het snelste.
Het klassement wordt bepaald door twee type tests: regulariteitstest (RT) en navigatietest (NT).
Een RT is een gedeelte van de route, tussen de 30 en 90 kilometer, dat met een bepaalde gemiddelde snelheid moet worden afgelegd. Hoe dichterbij deze snelheid, hoe minder strafpunten. Zowel sneller als langzamer levert dus strafpunten op. Binnen de RT zijn drie levels waarin voldaan moet worden aan de gemiddelde snelheid, dit heeft te maken met het type voertuig en de gemiddelde snelheid. Daarbij is H1 het langzaamste, H2 gemiddeld en H3 het snelste.
Tijdens een NT, wat wederom een gedeelte van een proef is, worden de moderne navigatiemiddelen uitgeschakeld en moeten de deelnemers navigeren zoals vroeger: met een kaart, een kompas, een odometer en een stopwatch.
Vorig jaar won Marc Douton de rally in een Sunhill Buggy uit 1979. Dit jaar doet hij opnieuw mee, maar komt hij met een Porsche 911 Safari uit 1985 aan de start. Een van de meest bijzondere voertuigen op de startlijst is de “dubbelkop” uit 1984 waarmee Jan de Rooy de Dakar reed. Dit jaar zal Michiel Kuijs deze bijzondere DAF besturen.
In totaal staan er 10 Nederlandse voertuigen op de startlijst:
#718 – Kees & Jacobine Kamp – Citroën CX
#774 – Ben de Paauw – Mitsubishi Pajero
#817 – Bart Rietbergen – Mitsubishi Pajero
#827 – Ernst ter Meulen – Hummer Humvee
#831 – Robert van der Meijden – Mitsubishi Pajero
#833 – Herman van Oldenmark – Mitsubishi Pajero
#837 – Alexander Wurfbain – Mercedes 280GE
#900 – Michiel Kuijs – DAF Turbo Twin “Dubbelkop”
#904 – Jack Brouwers – GINAF F2222
#914 – Kornelis Offringa – Mercedes Unimog 1999
In totaal staan er 41 Toyota’s, 18 Mitsubishi’s, 15 Mercedes-Benz en 12 Land Rovers aan de start. Ook staan er enkele Peugeots, Porsches, Lada’s en zelfs een Citroën CX aan de start. Bij de Trucks staan er een aantal DAF’s, Mercedes-Benz, MAN’s, GINAF’s en andere trucks op de lijst. Het is dus een diverse mix van voertuigen met elk een eigen verhaal.