Jeugdig geweld zet Dakar Rally op zijn kop

Gepubliceerd op: 10-01-2025 20:13

Na 2.559 kilometer voor de motoren en 2.579 kilometer voor de auto’s en trucks hebben 299 voertuigen de rustdag in Ha’il, in het hart van Saudi-Arabië, bereikt. Van dit aantal kunnen 118 motoren, 58 Ultimate auto’s, 2 Stock, 45 Challenger auto’s, 33 SSV’s en 43 trucks zaterdag de race hervatten.

Het lijkt erop dat een nieuwe generatie de macht grijpt in de Dakar Rally. Alle klassementsleiders zijn onder de 36 jaar: Daniel Sanders bij de Rally GP, Edgar Canet in de Rally 2, Henk Lategan in de Ultimate-klasse, Nicolas Cavigliasso bij de Challengers, Brock Heger in de SSV-categorie en Martin Macik bij de trucks.

De verjonging van de deelnemersvelden werd extra zichtbaar door de records van Seth Quintero (22) en Saood Variawa (19). Beiden wonnen een etappe, terwijl ervaren krachten als Carlos Sainz en Sébastien Loeb de strijd al moesten staken.

Bij de motoren maakt Daniel Sanders een sterke indruk. De Australiër: “De strategie is perfect uitgekomen. Door in de proloog te winnen, kon ik in de eerste etappe profiteren van een goede startpositie.”

Ook in de truckcategorie is de jeugd aan zet. De 23-jarige Mitchel van den Brink won de proloog en de eerste etappe. De Nederlander moest door mechanische problemen in de 48-uurs etappe terrein prijsgeven, maar staat nog altijd tweede op 1 uur en 56 minuten van Martin Macik.

Vorige bericht

In de cockpit: Een digitale jungle van meters en knoppen | Antons Column

Waar dienen de meters voor?! We hebben in onze cabine de nodige meters hangen, naast de gebruikelijke van de auto. Vanuit de organisatie hebben we een satelliet verbinding om te kunnen communiceren bij pech of ongelukken. Wanneer we op een ongebruikelijke plek stil gaan staan, naast de route of rijden de verkeerde kant op, kun je rekenen op een telefoontje uit Parijs, van waaruit alles gemonitord wordt. Als we zelf stil gaan staan om bijvoorbeeld een band te wisselen moeten we de groene knop indrukken ten teken dat we zelf gestopt zijn. Met de blauwe knop kunnen we zelf contact zoeken met de organisatie en de rode knop is voor noodgevallen, waarbij er binnen 10 minuten een medisch team met de helikopter aanwezig is. Overigens gebeurt dat laatste ook wanneer de auto rolt of een hoge inpact krijgt. Dan gaan de noodsignalen automatisch inwerking. Allemaal voor onze veiligheid. Dan hebben we een tripmeter aan boord om zelf de (tussen) afstanden te kunnen meten van punt naar punt. De Tripy is verplicht vanuit de organisatie om ons te kunnen volgen en hierop krijgen we onze routes op de verbinding op het scherm. In de regularity proeven komt de afstand van note naar note te staan en is er een pijl te zien met de juiste route. Jammer genoeg wordt hier ook onze snelheid mee bij gehouden dus we moeten braaf zijn. BIG Brother. In alle proeven valideert de Tripy onze behaalde waypoints dus veelal is het toch mijn vriend. Tenslotte hebben we nog een Crisartech aan boord. Dit apparaat geeft onze koers aan, maar omdat we alle gemiddelde snelheden inlezen vooraf, houdt deze de precies te rijden snelheid bij, maar ook of je dus voor of achter je ideale schema ligt. Ook de rijder heeft een eigen scherm hiervan in zijn zicht hangen om de juiste snelheid aan te kunnen houden. Kortom, als navigator heb je geen tijd om van het landschap te genieten maar ben je continu bezig om alle meters te bestieren. Dan nog te zwijgen over de instructies die overgebracht moeten worden aan mijn piloot. Je kunt begrijpen dat we die paar uur slaap in de korte nachten hier ook optimaal benutten. ~ Anton van Limpt, navigator Audi Quattro (#713)
 
Lees verder