Tuareg Rally 2019: Henno van Bergeijk keert terug naar Algerije

Tuareg Rally 2019: Henno van Bergeijk keert terug naar Algerije

In de tijd dat het populair was om met oude Franse auto’s via Algerije naar Niger te reizen om ze daar te verkopen, kwam Henno van Bergeijk ook geregeld in de Algerijnse woestijn. Eind volgende week keert de oud-Dakarrijder er weer terug om de Tuareg Rally te rijden. 

Henno van Bergeijk is vooral bekend van zijn Dakarfinish in 2006 met een Yamaha XT 500. Maar ook als reiziger was van Bergeijk al vaak in Noord-Afrika te vinden. ”Een mooie tijd. Een keer of zeven, acht ben ik in de jaren ’90 met een oude auto de woestijn van Algerije doorgestoken om deze in Niger te verkopen. Het stuk tussen Tamanrasset (in het zuiden van Algerije)  en Agadez (Niger) was toen een mooi avontuur. Maar het gebied waar de Tuareg Rally heen gaat, ken ik ook nog wel. De duinen bij Taghit heb ik meerdere malen bezocht. Met een gewone auto konden we er natuurlijk niet in. We parkeerden de auto aan de voet van de duinen, om er dan een stukje in te lopen. Ik heb me altijd afgevraagd wat er dan weer achter de volgende duin zou liggen. Ik kijk er heel erg naar uit om daar straks met de motor in te gaan.”

Het is alweer even geleden dat van Bergeijk een rally reed. In 2017 finishte hij nog als 5e in de Balkan Offroad Rally in Bulgarije. Qua snelheid zit het wel goed bij van Bergeijk, die zijn onderhoud zelf doet en als een soort kistrijder aan de Tuareg Rally meedoet. ”Mijn kracht is dat ik in het algemeen weinig fouten maak. Als het lekker gaat en ik kan mijn ding doen, kom ik vanzelf naar voren.”

Gerelateerd nieuws

24-03-2019, 11:21

Nederlanders in Tuareg Rally zeer te spreken over Algerije Nederlanders in Tuareg Rally zeer te spreken over Algerije

Nederlanders in Tuareg Rally zeer te spreken over Algerije

Als rally was de Tuareg voor de Nederlandse deelnemers misschien iets te gemakkelijk, maar allemaal gaan ze met tal van ervaringen rijker weer naar huis. En nog belangrijker: ze genoten volop van wat Algerije allemaal te bieden heeft.

Lees meer

23-03-2019, 16:33

Geen grote veranderingen in laatste etappe Tuareg Rally Geen grote veranderingen in laatste etappe Tuareg Rally

Geen grote veranderingen in laatste etappe Tuareg Rally

Bij aanvang van de zevende en laatste etappe van de Tuareg Rally waren de kaarten al min of meer geschud. De drie rondes van 30 kilometer door de duinen van de Grand Erg Occidental - een gebied van in totaal 78.000 vierkante kilometer duinen - brachten nauwelijks nog veranderingen.

Lees meer

23-03-2019, 08:46

Eindeloze duinen in etappe 6 Tuareg Rally Eindeloze duinen in etappe 6 Tuareg Rally

Eindeloze duinen in etappe 6 Tuareg Rally

In de briefing werd het al gezegd en het roadbook toonde ook best wat duinen in de zesde etappe van de Tuareg Rally, maar het waren er uiteindelijk veel meer dan de deelnemers vooraf hadden gedacht.

Lees meer

21-03-2019, 18:48

Vijfde etappe Tuareg Rally ‘super leuke dag’ Vijfde etappe Tuareg Rally ‘super leuke dag’

Vijfde etappe Tuareg Rally ‘super leuke dag’

Vrijwel alle gezichten stonden op ‘joepie’ in het bivak van Taghit, waar de deelnemers van de Tuareg Rally terugkeerden na de vijfde etappe. Stuk voor stuk waren ze blij. “Wat een heerlijke dag.”

Lees meer

Rallyraid video's