Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Thorsten Kaiser, Rients Hofstra en Matyas Somfai zijn zaterdag in Saidia gekroond tot winnaars van de Tuareg Rally 2017. Na zes etappes kwamen zij bovendrijven in de respectievelijke klassen.

Kaiser oppermachtig naar vijfde overwinning

Bij de motoren was Thorsten Kaiser andermaal met afstand de snelste rijder. In de eindklassering was Kaiser ruim drie uur sneller dan de eerstvolgende concurrent, Dominique Robin. De Fransman schreef overigens ook het klassement bij de 50-plussers op zijn naam.

De Belg Mathieu Delmotte werd derde in het klassement zonder zich erg bezig te houden met het klassement. “Ik heb me super geamuseerd deze week”, aldus Demotte. “Het was een mooie week en ik heb lekker kunnen rijden. De ereplaats is een mooie extra.” Kay-Arne Bulsink eindigde vierde in het klassement na een sterke rally. Alleen op de eerste dag had Bulsink wat problemen: “En daar heb ik de hele rally wel wat mee gezeten. Dat heeft toch wel invloed. De vierde/derde plek doe ik het zeker voor.”

Ook de andere Nederlanders presteerden goed. Niek Ronde was voor deze rally op zoek naar een uitdaging en die vond hij met de zware machine waar hij mee reed. “In de duinen liep de motor warm en was het best zwaar. In de Kings Stage ben ik na acht kilometer omgedraaid omdat het geen zin had om zo verder te gaan. De uitdaging die ik zocht heb ik gevonden.” Onno Ellens beaamde dat er een grote uitdaging zat in deze rally: “Een paar jaar geleden toen ik deze wedstrijd reed leek het wat in te dutten, maar deze editie was als vanouds. Zwaar met een aantal lange dagen. De laatste dag was erg lang, maar ook genieten. De bergpaden waren erg mooi en het uitzicht was fantastisch.” Ellens eindigde derde bij de motorrijders boven de vijftig jaar.

Debutant Mathijs Plat sloot de rally af met een keurige 21e plaats. “Ik weet nog niet wanneer, maar dit is zeker voor herhaling vatbaar”, verklaarde Plat. Of de rally zwaar was, kon hij niet goed beoordelen: “Dat heeft met zoveel factoren te maken zoals het eten en het slapen. Dat vond ik misschien nog wel het moeilijkste aan de rally.”

Drie van de Nederlanders reden de wedstrijd niet uit. Olaf Schrama verliet de wedstrijd al op de eerste dag, Ramon Dijkman ging in de laatste vijftien kilometer van etappe twee onderuit. Ralph Sigmans besloot op de voorlaatste dag te stoppen nadat zijn motor de geest gaf.

Hofstra met degelijk rijden naar eindzege

Rients Hofstra en Evert Boersma kwamen voor het eerst naar de Tuareg Rally en gingen er direct met de overwinning vandoor. Toch was Hofstra niet helemaal tevreden over het verloop van de rally: “In de eerste dagen hebben we veel problemen gehad met de navigatie. Zo staan gevaarlijke punten vaak niet omschreven in het roadbook. We moesten op zicht rijden en dan kunnen we niet zo hard.” Van een echte strijd kwam het ook niet tussen Hofstra en de concurrentie door de forse tijdstraffen. Desondanks maakten de Friezen de minste fouten. “Voor het missen van een checkpoint krijg je een tijdstraf van vier uur. Dan ben je direct uitgeschakeld voor een goede klassering.” Een terugkeer in de Tuareg Rally is dan ook nog niet zeker voor Hofstra die blij is het geprobeerd te hebben.

Bij de auto’s stonden ook de dames Lisette Bakker en Nele van Ingen aan de start met een Suzuki Samurai. Voor Van Ingen was het de allereerste ervaring in de rally die haar wel op haar plek voelde in het bivak: “De sfeer is erg leuk en ook binnen het team is het erg gezellig. Het frustreerde wel dat we elke dag als allerlaatste moesten starten en daarom geen gelijke kansen hadden met andere deelnemers. Als nieuwkomer in de sport moest ik het spel echt leren kennen, het is een soort spoorzoeken voor gevorderden. ” Voor Lisette Bakker is rallyrijden niets nieuws, maar een rally-raid als de Tuareg Rally wel. “Het is jammer dat we twee dagen niet hebben kunnen rijden door problemen met de auto.”

In de SSV-klasse reden Jan van Miltenburg en Sicco de Vries een uitstekende rally. Het duo reed eerder in de Balkan Breslau en verscheen in Midelt met een nieuwe Yamaha-aangedreven SSV. Tot tevredenheid van Van Miltenburg die terug kan kijken op een goede week: “We hebben een hele mooie rally gereden.”

Somfay amuseert zich en pakt dubbele zege

De quads mochten op de meeste dagen de aftrap verzorgen in de proef en dat zorgde voor veel verschillende uitslagen. Uiteindelijk was het Matyas Somfai uit Hongarije die het beste reed. Hij profiteerde onder andere van het gemiste checkpoint van Sebastian Lodder. Gary Aldington liet een aantal indrukwekkende proeven zien, maar kwam tekort voor de overwinning.

De Nederlandse troef bij de quads was Gerard List. De ervaren motorrijder stapte een aantal jaren geleden over naar de quad en reed na de Balkan Breslau nu de Tuareg Rally. Tot tevredenheid van de man van Vlieland die op een derde plek eindigde: “Ik heb heel erg genoten. Met de moeilijke navigatie kom ik beter tot mijn recht en dan profiteer ik van de fouten die anderen maken. De eerste dag was jammer met de rekenfout wat betreft de brandstof, maar verder heb ik goed gereden.” Opvallend is dat List zevende staat zonder alle straftijden. “Iedereen heeft er wel een dag bij zitten dat ze tegen straftijd oplopen.”

[widgetkit id=”165″ name=”Tuareg Rally 2017 – Leg 7″]

Gerelateerd nieuws

29-03-2017, 10:08

Kay-Arne Bulsink vierde in  zware Tuareg Rally Kay-Arne Bulsink vierde in  zware Tuareg Rally

Kay-Arne Bulsink vierde in zware Tuareg Rally

In zijn tweede echte woestijnrally, de Tuareg Rally 2017, is Varssevelder Kay-Arne Bulsink als vierde geëindigd. De 23-jarige HBO-student Vastgoed en Makelaardij startte opnieuw in het Memo-team van Benny Migchelbrink uit Ulft. Afgelopen winter werd er een eigen rallymotor gebouwd en na een dag of vijf trainen in Nederland ging hij zondag 19 maart in het Marokkaanse Midelt van start voor zijn tweede grote avontuur.

Lees meer

26-03-2017, 16:15

Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Thorsten Kaiser, Rients Hofstra en Matyas Somfai zijn zaterdag in Saidia gekroond tot winnaars van de Tuareg Rally 2017. Na zes etappes kwamen zij bovendrijven in de respectievelijke klassen.

Lees meer

24-03-2017, 19:30

Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt

Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt

Na het overlijden van Emanuele Inzerillo donderdag besloot de organisatie de zesde etappe te neutraliseren. Zo reden deelnemers, service en organisatie een verbinding van ruim 200 kilometer van Merzouga naar Midelt. Daar maakt men zich op voor de laatste etappe van de Tuareg Rally 2017.

Lees meer

24-03-2017, 05:00

Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally

Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally

Deelnemers reden in de vijfde etappe van de Tuareg Rally vier ronden van twintig kilometer om aan het eind te finishen op het hoogste duin van de rally. Het werd een treurige dag in Merzouga.

Lees meer

Rallyraid video's