Dag met twee gezichten in eerste stage Tuareg Rally

Dag met twee gezichten in eerste stage Tuareg Rally

Van temperaturen rond het vriespunt en sneeuw op hoogte in de Atlas tot een zwoel zonnetje in het bivak in de woestijn. De eerste dag in de Tuareg Rally 2017 werd door deelnemers omschreven als veelzijdig en uitdagend.

De proef van de dag was 420 kilometer lang en kende twee delen. Het eerste deel was tricky wat betreft navigatie met een beeldschone canyon, veel rivierbeddingen en bergpaden. In het tweede deel kwamen de liefhebbers van duinen aan hun trekken met een stuk van zo’n veertien kilometer duinen.

Meervoudig winnaar van de Tuareg Rally, Thorsten Kaiser, won de etappe met overmacht zondag. Hij finishte ruim voor Harite Gabari op de tweede plaats en Andrea Fesani die derde werd. Christian Pastori is normaal gesproken een kanshebber voor de overwinning, hij kende in de eerste etappe problemen met de tripmeter en verloor kostbare tijd.

Voor de Nederlanders was er wisselend succes op de eerste dag van de rally. Ramon Dijkman was beste Nederlander op een vijftiende plaats. Kay Bulsink rijdt zijn tweede rally dit jaar en kwam al vroeg in de etappe met technische problemen stil te staan. “Mijn achterste tank scheurde al na dertig kilometer uit en moest de proef uitrijden met alleen mijn voorste tank”, aldus Bulsink na afloop die verder tevreden over het verloop van de dag was. Hij eindigde als als negentiende. Onno Ellens en Niek Ronde finishten respectievelijk 21e en 24e. Mathijs Plat maakte veel mee op de eerste dag, hij haalde het meerendeel van de CP’s niet en kreeg daardoor veertien uur straftijd. Bij de motoren heeft Olaf Schrama helaas moeten opgeven. Hij kwam ten val in het snelle deel van de proef en werd afgevoerd naar het ziekenhuis met een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding.

Rekenfout kost Gerard List goede klassering

Gerard List had veel plezier tijdens de eerste dag. Op de quad reed List goed mee in de kop van het veld, maar kwam door een rekenfout zonder brandstof te staan in het laatste deel van de proef. “In de twintig jaar dat ik rijd is het me nog nooit gebeurd, maar vandaag kwam ik zonder benzine te staan omdat ik verkeerd gerekend had”, vertelde List. “Ik kon echt een mooi tempo rijden en had het erg naar m’n zin, maar de belangrijkste les vandaag was wel om voortaan te zorgen voor voldoende benzine.” List twijfelde en sneed een stukje van de route af. Dat heeft geen gevolgen voor de uitslag waar List als elfde geklasseerd staat.

Bij de auto’s was er weinig succes voor de Nederlanders. Allemaal reden ze de etappe uit, echter wel met averij in het klassement. Rients Hofstra en Evert Boersma werden achtste bij de auto’s. Voor Nele van Ingen en Lisette Bakker was het een lastige dag, zij mochten niet starten in het tweede deel van de proef, tot ongenoegen van Bakker: “Het was niet onze dag, door het gestuiter in deel 1 van de proef verloren we zoveel tijd dat we niet mochten starten in het tweede deel. Dus we moesten over de weg naar het bivak. Technisch en qua navigatie hadden we nauwelijks problemen, we hopen op betere dagen in de komende week.” Jan van Miltenburg met de SSV werd twintigste algemeen bij de auto’s.

Maandag staat een dag van 185 kilometer op het programma met de finish in de duinen bij Erg Chebi.

[widgetkit id=”156″ name=”Tuareg Rally 2017 – Leg 1″]

Gerelateerd nieuws

29-03-2017, 10:08

Kay-Arne Bulsink vierde in  zware Tuareg Rally Kay-Arne Bulsink vierde in  zware Tuareg Rally

Kay-Arne Bulsink vierde in zware Tuareg Rally

In zijn tweede echte woestijnrally, de Tuareg Rally 2017, is Varssevelder Kay-Arne Bulsink als vierde geëindigd. De 23-jarige HBO-student Vastgoed en Makelaardij startte opnieuw in het Memo-team van Benny Migchelbrink uit Ulft. Afgelopen winter werd er een eigen rallymotor gebouwd en na een dag of vijf trainen in Nederland ging hij zondag 19 maart in het Marokkaanse Midelt van start voor zijn tweede grote avontuur.

Lees meer

26-03-2017, 16:15

Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Winnaars Tuareg Rally 2017 gekroond in Saidia

Thorsten Kaiser, Rients Hofstra en Matyas Somfai zijn zaterdag in Saidia gekroond tot winnaars van de Tuareg Rally 2017. Na zes etappes kwamen zij bovendrijven in de respectievelijke klassen.

Lees meer

24-03-2017, 19:30

Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt

Deelnemers Tuareg Rally via geneutraliseerde proef naar Midelt

Na het overlijden van Emanuele Inzerillo donderdag besloot de organisatie de zesde etappe te neutraliseren. Zo reden deelnemers, service en organisatie een verbinding van ruim 200 kilometer van Merzouga naar Midelt. Daar maakt men zich op voor de laatste etappe van de Tuareg Rally 2017.

Lees meer

24-03-2017, 05:00

Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally

Zwarte dag tijdens vijfde etappe Tuareg Rally

Deelnemers reden in de vijfde etappe van de Tuareg Rally vier ronden van twintig kilometer om aan het eind te finishen op het hoogste duin van de rally. Het werd een treurige dag in Merzouga.

Lees meer

Rallyraid video's