SWR 2019 finish Jiayuguan – Dunhuang

SWR 2019 finish Jiayuguan – Dunhuang

Na een race van tien dagen door Rusland, Mongolië en China met een lengte van 5.000 kilometer, is de Silk Way Rally 2019 vandaag gefinisht. De winnaars zijn Sam Sunderland (motoren), Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel bij de auto’s, en Anton Shibalov bij de trucks. 

Motoren : winst voor Sunderland in eerste Silk Way Rally voor motoren

Het is pas over als je er bent, zeker in rally-raid. Hoewel Sunderland een comfortabele voorsprong had, was hij zichtbaar opgelucht toen hij aan de finish de felicitaties in ontvangst kon nemen. Met deze zege vergroot de Engelsman ook nog zijn voorsprong in het FIM wereldkampioenschap cross-country.

Sam Sunderland: ”Het was een geweldige ervaring, we zijn door zoveel verschillende gebieden gereden, met zoveel verschillende uitzichten. Dat is ook wat ik zo mooi vind aan deze sport. Mijn felicitaties aan de organisatie, ze hebben het heel goed gedaan. Wat de race aangaat was t zwaar, vooral de laatste drie dagen in China. Gelukkig had ik een voorsprong toen we China in gingen en kon ik mijn race een beetje managen. Mijn dank aan het team voor al het harde werk is groot.”

Wie de winst zou gaan pakken bij de motoren was niet echt een verrassing meer. Maar dat Andrew Short tweede algemeen zou finishen was dat wel. Omdat hij de special moest openen, met Van Beveren en Kevin Benavides op enkele seconden achter hem, dacht de Amerikaan niet dat hij veel kans had. 

Andrew Short: ”Dit was voor mij het best mogelijke scenario. Ik had het voordeel dat de route heel erg snel was over duidelijke paden. De navigatie was niet al te moeilijk. Een paar situaties waren tricky, maar mijn snelheid was niet slecht. Een nuttige ervaring omdat ik nu weet dat ik ook kan openen. Ik ben heel blij met het resultaat en met het feit dat ik de kans heb gekregen om dit hier te doen met het team.”

Helaas voor Adrien van Beveren hield een moeilijke passage door een rivierbedding hem af van de tweede plaats algemeen. Bij de benzinestop reed van Beveren de snelste tijd en had de tweede plaats virtueel in handen. Maar tien kilometer voor het einde ging het toch nog mis en verloor hij zijn voorsprong en wist Kevin Benavides nog maar net voor te blijven. 

Adrien van Beveren: ”Ik reed erg hard om Andrew (Short) in te halen, maar net voor het einde verloor ik twee a drie minuten toen ik verdwaalde in de rivierbedding. Ik ben teleurgesteld omdat ik zo hard gepusht heb de hele special om het verschil te maken. Het is moeilijk om secondes goed te maken en makkelijk om minuten te verliezen. Het is niet anders…”

Bij de quads was de winst voor Rafael Sonik (Polen), gevolgd door Alexsandr Maksimov (Rusland).

Auto’s: unieke 100% score voor Al-Attiyah / Baumel

Negen uit negen, beter kon het niet. Door alle stages van Irkutsk tot aan Dunhuang te winnen, lieten Al-Attiyah / Baumel zien hoe vastberaden ze waren om deze rally te winnen die nog niet op huh palmares stond. 
Nasser Al-Attiyah: ”Ik ben zo blij eindelijk de Silk Way Rally te winnen nadat ik twee kee als tweede ben gefnisht. Het was belangrijk voor me, want dit is een grote en mooie race. We hebben drie landen doorstoken, met heel diverse specials. Vooral de eerste special in China zal ik nooit vergeten. Dat was de moeilijkste uit mijn carrière tot nu toe. Het winnen van alle specials was de kers op de taart, het is mijn zevende zege op rij dit seizoen. We plukken de vruchten van het harde werk van het hele team en natuurlijk mijn navigator Mathieu Baumel, zonder wie dit nooit mogelijk was geweest.”

Op anderhalf uur achterstand finishte Han Wei als tweede. Het Franse duo Jerome Pelichet / Pascal Larroque finishte knap als derde, met de verbeterde Optimus Buggy. ”Wat een genot om hier op het podium te finishen. Ik wist dat er zo’n twaalf auto’s sneller waren dan wij, dus we gingen voor een top vijf klassering. Maar een derde plaats? Daar had ik nooit op gewed. Dit is één van de mooiste momenten uit mijn carriere.”

Trucks: winst voor Shibalov

Met de winst in de laatste drie specials en de eindoverwinning is Anton Shibalov duidelijk gestegen in de hiërarchie van het Kamaz Master team. Aan de start in Irkutsk vertrok Shibalov met nummer 303 en zijn truck deels geladen met spares voor zijn teamgenoten die voor hem van start gingen. Al vrij snel werd duidelijk dat Shibalov de grootste uitdager was van Viazovich die lang aan de leiding ging met zijn MAZ. Verlost van zijn zware lading zette Shibalov een mooie reeks van goede uitslagen neer en finishte voor zijn teamgenoten Karginov en Mardeev.

Anton Shibalov: ”Deze race vergeet ik nooit meer, mijn eerste zege in de Silk Way Rally. Het was een prachtige maar erg zware editie. Dus mijn voldoening is nog groter. Het moeilijkste was het off-piste navigeren tijdens de eerste special in China. Ik besef nog niet helemaal wat ik bereikt heb, ik ga nog even rusten voor ik mijn emoties kan uiten.”

 

Gerelateerd nieuws

28-05-2020, 12:40

Silk Way Rally 2020 geannuleerd Silk Way Rally 2020 geannuleerd

Silk Way Rally 2020 geannuleerd

Op 27 mei is besloten dat de tiende editie van de Silk Way Rally niet doorgaat in 2020. Dit op advies van het Russische Ministerie van Sport en de Russische automotive federatie. De organisatie richt zich nu op de organisatie van de rally in 2021. De gezondheid van de deelnemers en het publiek heeft de […]

Lees meer

16-07-2019, 17:30

SWR2019: de dag van Pascal de Baar SWR2019: de dag van Pascal de Baar

SWR2019: de dag van Pascal de Baar

Ervaren Dakarrijder Pascal de Baar zat deze editie van de Silk Way Rally achter het stuur van een snelle assistentietruck van het Franse Boucouteam. We volgden Pascal tijdens zijn belevenissen achterin het veld.  Met foto's die Pascal tussen alle bedrijven door nam met zijn telefoon, kregen we een leuke indruk 'inside' de Silk Way Rally. 

Lees meer

16-07-2019, 12:57

SWR 2019 finish Jiayuguan – Dunhuang SWR 2019 finish Jiayuguan – Dunhuang

SWR 2019 finish Jiayuguan – Dunhuang

Na een race van tien dagen door Rusland, Mongolië en China met een lengte van 5.000 kilometer, is de Silk Way Rally 2019 vandaag gefinisht. De winnaars zijn Sam Sunderland (motoren), Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel bij de auto's, en Anton Shibalov bij de trucks. 

Lees meer

16-07-2019, 11:08

SWR2019 finish: Vierde plaats in Silk Way Rally geeft Mammoet Rallysport voldoening SWR2019 finish: Vierde plaats in Silk Way Rally geeft Mammoet Rallysport voldoening

SWR2019 finish: Vierde plaats in Silk Way Rally geeft Mammoet Rallysport voldoening

DUNHUANG - Het team van Mammoet Rallysport keert met een tevreden gevoel terug naar huis. Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink sloten vanochtend de Silk Way Rally af als vierde. ,,Ik ben erg tevreden. Een plaats in de top vijf was het doel. We hebben de truck kunnen testen. De motor is heel gebleven. We zijn op de goede weg,’’ aldus Martin van den Brink na afloop van de tiende etappe.

Lees meer

Rallyraid video's