Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Svitko begon voorzichtig aan de rally, maar kwam al op de tweede dag op stoom en dat resulteerde in zes achtereenvolgende dagzeges. Dinsdag was het opnieuw raak, hoewel Svitko toch met een beetje reserve reed op de laatste proef, het verschil bleef steken op zo’n vier minuten. De Enduro Seli-proef, zoals de organisatie de laatste beproeving van deze rally genoemd had, was minder lastig dan de voorgaande slotetappes in de Serres Rally, maar mocht er alsnog wezen. De gemiddelde snelheid van de winnaar lag iets boven de 50 kilometer per uur.

In het eindklassement bouwde Svitko een voorsprong van 1 uur, 38 minuten en 9 seconden. Matteo Cura uit Italië werd tweede, Milan Engel uit Tsjechië maakte het podium compleet op ruim 2 uur achterstand van Svitko Roberto Barbieri (Italië) en Mario Patrao (Portugal) maakten de top-vijf compleet.

Waar Nederland in andere jaren nogal eens een coureur afleverde die meedeed om de pingels, was dat dit jaar anders. Rallydebutant Jos van Dal was op de twaalfde plaats de sterkste van de Nederlanders, de endurorijder bekroonde een goed debuut met een zesde plaats in de slotetappe. Bovendien was hij nog de snelste in de 350cc-klasse, een van de vele subklassementjes in de Serres Rally. “Het is mijn eerste rally, aan het begin was het wel even spannend met alle regeltjes, snelheidsstraffen en noem allemaal maar op. Dat zijn allemaal dingen die je niet hebt bij de enduro’s in Nederland”, vertelde Van Dal. “Je ziet het aan de uitslagen dat het steeds beter is gegaan, ik ben er heel erg blij mee. Het was een schitterend mooie week, ondanks dat het toch wel een aanslag op je lichaam is.”

De Serres Rally staat bekend als een van de moeilijkere rally’s om als beginner in te starten. Ook Van Dal erkende dat. “Dit is zeker niet de meest eenvoudige rally, zeker qua navigatie was het heel lastig”, vervolgde hij. “Ik heb heel veel vragen gesteld over van alles, hoe ik zaken beter aan kon pakken en hoe ik sneller kon navigeren op korte stukken. Gedurende de week ging het steeds beter. Ik heb vandaag de rally afgesloten met een zesde plaats en ik hoorde dat dit een mooi resultaat is, dit is zeker niet m’n laatste rally.”

Van Dal mocht onder de vleugels van Bart van der Velden proeven aan zijn eerste rallyervaring en dat smaakt naar meer. Waar we Van Dal in de toekomst gaan zien is nog niet duidelijk, maar: “Ik hoop dat er een vervolg komt. Ik vind het belangrijk als het gezellig is in een team en dat was bij BAS Dakar zeker zo. Ze zijn kundig en hebben me veel geleerd, het was een leuke ervaring.”

Ad Jansen reed ook een goede week, hij kwam tot de veertiende plaats in het eindklassement. Jelle van Limpt pakte de negentiende plaats terwijl Jesse Pols de eindstreep bereikte op de 23ste plaats. Jasper Versteijnen eindigde zijn week op de 28ste plaats. Jeroen van Daele pakte tijdens de Serres Rally weer eens een wedstrijdje mee en eindigde als 33ste. Marcel Piek sloot de week als 43ste af, Robbert Plarina werd 49ste met David van den Toorn op P56. Geert Mulder volbracht de wedstrijd op de 63ste plaats, Arjan Broers was de hekkensluiter van de Nederlanders met zijn Beta 480 RR. Broers eindigde op de 67ste plaats.

Gerelateerd nieuws

03-09-2019, 20:09

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Svitko wint Serres Rally 2019, debutant Van Dal knap twaalfde

Stefan Svitko heeft de Serres Rally voor de vierde keer op rij op zijn naam geschreven. De Slowaak was ook op de laatste dag, de traditionele endurostage, de snelste van het veld met zo’n 80 motoren. Jos van Dal bekroonde zijn rallydebuut op de laatste dag met een zesde plaats en kwam in het algemeen klassement tot de twaalfde stek.

Lees meer

02-09-2019, 20:13

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Drie Nederlanders in top-twintig zesde dag Serres Rally

Jos van Dal, Ad Jansen en Jesse Pols hebben de zesde dag van de Serres Rally afgesloten in de top-twintig. In het ijzersterke startveld kwam de Nederlandse rijders goed voor de dag, maar de overwinning ging opnieuw naar Stefan Svitko.

Lees meer

01-09-2019, 21:10

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

Deelnemers trotseren zwaarste en langste proef van Serres Rally

De koninginnenrit in de Serres Rally 2019 was voor de deelnemers een flinke kluif op zondag. Snelheden lagen onder de 50 kilometer per uur gemiddeld en dat zorgde in combinatie met de lengte van zo’n 300 kilometer voor een flinke schifting. Stefan Svitko pakte andermaal de winst en verstevigde zijn positie in het klassement.

Lees meer

01-09-2019, 08:04

Van Dal in top-tien van korte vierde etappe Serres Rally Van Dal in top-tien van korte vierde etappe Serres Rally

Van Dal in top-tien van korte vierde etappe Serres Rally

Jos van Dal is zaterdag tiende geworden in de 110 kilometer lange vierde etappe van de Serres Rally. De overwinning ging andermaal naar Stefan Svitko.

Lees meer

Rallyraid video's