Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Koolen deed de Dakar Rally al op de motor, in de auto, met een truck en recent met de quad. Nu plakt hij er in 2020 nog een vijfde categorie aan vast. Nadat de Barren Racer-quads vorig jaar vanwege problemen met de homologatie uit de Dakar Rally geweerd werden, zocht hij naar een nieuwe uitdaging. De keuze viel op een Can Am Maverick X3 XRS. “Het is alsof je thuis op de bank de krant zit te lezen”, zei Koolen na afloop van de Rallye du Maroc in gesprek met Rallymaniacs. “Je voelt helemaal niks. De vering is perfect. Het rijdt heel fijn. De topsnelheid is 120 van zo’n ding, je mag 130 maar dat halen ze niet. Je rijdt allemaal met hetzelfde materiaal. Op de tweede dag reden we allemaal binnen een kilometer van elkaar op topsnelheid. Dat is wel leuk racen, dan weet je echt wie de snelste is.”

Het makkelijke rijden zorgt er ook voor dat je voor goede resultaten kunt gaan, weet Koolen. Ten opzichte van andere voertuigen waar hij mee heeft gereden viel dit naar eigen zeggen ‘1.000 procent’ mee. “Ik had alleen een paar problemen omdat ik deze auto niet ken. Op de tweede dag lag ik tweede bij de tankstop en hadden we daarna een elektronisch probleem waardoor we niet door de duinen konden”, aldus Koolen. “Toen zijn we gestopt, we moeten nog 160 kilometer en ik dacht dat we dan in de duinen zouden moeten overnachten. Ik wilde liever veel testen. Dat is gelukt. Op de voorlaatste dag reed ik alles stuk en dat was helemaal mijn eigen schuld, maar wel een goede voorbereiding op de Dakar Rally.”

Tijdens die Dakar Rally, die in januari in Saudi-Arabië begint, slaat Koolen de handen ineen met voormalig Grand Prix-coureur en meervoudig kistrijder Jurgen van den Goorbergh. Toch was hij er niet bij tijdens de Rallye du Maroc. “Ik doe de Dakar inderdaad met Jurgen, maar zijn zoon moest racen tijdens deze rally en daarom kon hij niet”, vervolgde Koolen, die in Monica Plaza een geschikte vervanger vond. “Zij en haar vader hebben hier een bedrijf en zij kent het gebied goed. Het was pas haar eerste rally en de taalbarrière was in de eerste dagen een beetje een probleem. Op de laatste dag ging het perfect en heeft ze geen fouten gemaakt.”

Gerelateerd nieuws

17-10-2019, 15:00

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit” Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

Koolen krijgt eerste indruk van SSV: “Alsof je thuis op de bank zit”

De naam Kees Koolen is onlosmakelijk aan de Dakar Rally verbonden, maar vorig jaar moest hij verstek laten gaan. Nu trekt de rally naar Saudi-Arabië en trok het avontuur Koolen toch weer. Samen met Jurgen van den Goorbergh gaat hij de Dakar Rally rijden in een SSV.

Lees meer

10-10-2019, 07:58

Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

Bernhard en Tom sluiten slijtageslag af met tweede tijd

De Rallye du Maroc 2019 ontvouwde zich zoals voorspeld tot een vijfdaags gevecht met de elementen. De Toyota fabrieksrijders Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul toonden in de slotetappe hun kwaliteiten met een imponerende tweede tijd. Een hiaat in het routeboek met technische schade tot gevolg, maakte dat de Nederlands/Belgische equipe in het algemeen klassement geen rol van betekenis konden spelen.

Lees meer

09-10-2019, 19:23

De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc

De Villiers en Short winnen 2019-editie Rallye du Maroc

Giniel de Villiers en Andrew Short hebben de Rallye du Maroc bij de auto's en motoren gewonnen. Na een laatste etappe waarin nog veel gebeurde had Toyota-coureur De Villiers de eerste plaats te pakken, bij de motoren pakte Short zijn eerste grote overwinning. 

Lees meer

09-10-2019, 14:56

Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe

Van Loon zeer tevreden met derde tijd op laatste etappe

Ondanks een lekke band, een bijna-crash en een stukje verkeerd rijden, lukt het Erik van Loon en Sébastien Delaunay waarvoor zij naar Marokko zijn gekomen: zonder risico’s snelle tijden noteren. De Toyota Hilux voelt zeer goed aan, waardoor de potentie van de auto en de equipe benut kan worden. Zij finishen op slechts drie minuten van dag-winnaar Ten Brinke, waarmee zij eerder op de proef op plaats een en twee rijden. Van Loon gaat met een goed gevoel de laatste voorbereidingen in op Dakar 2020 die in januari plaatsvindt in Saudi-Arabië.

Lees meer

Rallyraid video's