Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top tien.

Ronald van Loon: ”Op dag vijf ging het fout. Ik ben achterop een andere deelnemer gereden waarbij het chassis beschadigd was en de krukaspoelie krom. Het voorframe, dat helemaal in puin lag, had ik niet mee in de servicetruck. Als ik dan eens een keer harde neuslanding zou maken, zou de motor waarschijnlijk kapot gaan en dat was het me niet waard. En dus hebben we toen besloten de strijd te staken. ”

”We zijn rustig van start gegaan in de MDC. In die eerste dagen kun je met heel hard rijden een kwartier tijd winnen op concurrenten, maar later in de week kun je zomaar een uur winnen doordat de vermoeidheid toeslaat en het materiaal het heel erg zwaar heeft. Dat gaat vaak kapot op dag vijf en zes. Daar kunnen wij het verschil maken. Dat is ook 100% de reden dat we supergedreven het opnieuw willen proberen en zo goed mogelijk willen finishen. We hebben er hard aan gewerkt” vertelt van Loon.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Baja in Portugal

Na een deelname aan de ELE Rally en een test in Frankrijk, finishte van Loon afgelopen september veertiende algemeen in de Baja Portalegre, die meetelt voor het wereldkampioenschap Baja’s met zo’n negentig auto’s aan de start en een top tien met louter fabrieksauto’s. Na dat goede resultaat in Portugal is de auto weer als nieuw opgebouwd. Een waslijst aan klussen is afgewerkt.

”Het enige dat er op is blijven zitten, is de cabine. De auto is van zichzelf erg goed, het is vooral preventief wat we doen. Sleutelen doe je thuis, niet als we in Marokko zijn. Daar moet je vaak improviseren en gaat er nog wel eens wat mis. Dat zie je ook in de Dakar, na de rustdag zijn er veel met technische problemen doordat er toch fouten gemaakt worden. Met een goede voorbereiding kunnen we de monteurs tijdens de rally ontlasten” vertelt van Loon.

Er zijn nog twee Red Lined Nissans in de Morocco Desert Challenge, met  o.a. Thomas Bell (36e afgelopen Dakar). Ronald van Loon is erg te spreken over de service van het in Zuid-Afrika gevestigde Red Lined Motorsport

”Dat is iets waar ik me vooraf goed in verdiept heb. De onderdelen service is erg goed, als je iets vraagt wordt het geregeld. Het is erg fijn om te weten dat er mensen achter zitten die je echt helpen, niets is te veel gevraagd en dat maakt deze auto ook interessant” aldus van Loon, die met zijn eigen serviceploeg in Marokko aanzwezig zal zijn.

Top vijf

”Mijn droom is finishen in de top vijf. Met deze auto en navigator moet dat kunnen. Maar dan moet het allemaal wel kloppen. Ik moet niemand tegen komen in het stof, ik moet goed in m’n vel zitten, de auto moet het goed doen. Als dat allemaal goed gaat dan kan het, dat moeten we afwachten. Maar ik doe 100% niet mee om alleen te finishen. Ik wil vooraan meedoen. Hoever, dat zien we dan wel.”

In maart is het team nog een aantal dagen in Zuid-Frankijk voor een laatste test, o.a. ook om de vering af te stellen en alles te controleren. ”Ze zeggen dat als je daar drie ronden hard rond kunt gaan, je auto Dakarproof is. Alles wat niet klopt, komt er daar wel uit. Daarna pakken we alles in en gaan we naar Marokko.”

Navigator Erik Lemmen

Vaste navigator naast Ronald van Loon is Erik Lemmen, al vier jaar lang. “Erik is de baas in de auto. Dat heeft hij verdiend omdat hij zelden een fout maakt. Hij is er echt mee bezig, we hebben nooit woorden.  Daarnaast kent hij de auto door en door, vooral op electronisch gebied. Hij vindt het fijner navigeren in deze auto in vergelijking met de Bowler Wildcat, die veel minder vergevingsgezind is. De positie van Erik is meer onderuit en de Nissan veert veel beter. Erik is er in april ook weer bij en daar ben ik blij mee.”

Duinen

In de route van de 2020 editie zullen weer flink wat duinen opgenomen worden. Die duinen kunnen voor het algemeen klassement een belangrijke rol spelen, waarbij er makkelijk veel tijd verloren kan worden. Ronald van Loon en Erik Lemmen zien die duinen met vertrouwen tegemoet. Dat bewezen ze al met de winst in de Cartha Rally twee jaar geleden, toen er ook flink wat duinenkilometers op het programma stonden.

Ronald van Loon: ”Vorig jaar hebben we één dag duinen gereden, voordat we uitvielen. Dus met de Nissan is dat nog steeds betrekkelijk nieuw. Met de Wildcat is het makkelijker duinen rijden dan met de Nissan, die langer is en meer vermogen heeft. Dan graaf je de auto sneller in als je teveel gas geeft. Duinen rijden moet je in je eigen tempo doen waarbij je eigen sporen maakt. In de Cartha Rally hebben we zestig kilometer duinen gereden in een zandstorm, met nul zicht. Toen heb ik het geleerd. Op je gemak kom je er vaak makkelijker door. Het gaat spannend worden, we kijken er heel erg naar uit.”

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 18:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 17:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 11:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 17:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's