Morocco Desert Challenge 2021: plan B in de maak

Gepubliceerd op: 19-04-2021 12:37

Het was een tijdje stil rondom de Morocco Desert Challenge, maar inmiddels heeft organisator Gert Duson de draad weer opgepakt van de voorbereidingen op de 2021 editie die van 16 t/m 25 september verreden wordt.

Marokko, het favoriete gastland

Op dit moment staat Marokko, met zo’n 15% van de bevolking gevaccineerd, op hetzelfde niveau als de meeste Europese landen. Om een derde golf te vermijden, houdt het land tot eind mei zijn deuren gesloten voor 38 nationaliteiten. Iets wat enkel toe te juichen is als dat de huidige, lage besmettingsgraad, kan handhaven en verlagen. Hopelijk blijven de cijfers er onder controle en
worden na de Ramadan versoepelingen aangekondigd. Ook de gesprekken met Spanje, om de maritieme verbindingen tussen beide landen opnieuw te openen, worden volgende week hervat.

Plan B

De wens van Duson om in de tweede helft van september een mooie rally te organiseren is echter zo groot, dat hij ook gestart is met het werken aan een plan B. Virusvarianten, lokale uitbraken, politieke beslissingen, etc. hebben er het laatste jaar voor gezorgd dat in onze sector haast geen garanties meer bestaan. Daarom heeft de organisatie besloten om vanaf 1 mei een tweede rally te ontwikkelen, parallel met de MDC: een alternatief indien het in gastland Marokko toch niet zou mogelijk zijn.

De contacten met de autoriteiten en federaties zijn reeds gelegd, de intentieverklaringen bevestigd en de verkenningstocht en het schrijven van road-books is gepland rond eind mei. Meer info volgt binnenkort maar weet alvast dat het om een woestijnland gaat, en het concept (lineair parcours, bivouacs, veel duinen, etc) identiek zal zijn aan dat van de MDC.

De verwachting is dat alle vragen met betrekking tot transport (ferry’s) en vliegtuigen (eventueel charters), sanitaire voorwaarden (al dan niet bewijs van vaccinatie) snel beantwoord zullen worden.

Tot slot

Gert Duson: ,, Het zal het niet evident zijn om in dit, hopelijk laatste, Covid jaar een dergelijk event op poten te zetten. Maar zonder hoop, inzet en de nodige portie lef komen we ook geen stap verder. Blijven afwachten is niet echt aan ons besteed. We zullen knokken tot ons ultieme doel bereikt is: opnieuw een onvergetelijke rally aanbieden zoals jullie dat van ons al jaren gewoon zijn.
Dus, beste vrienden, houd de moed erin, zorg dat je vakantie geboekt staat voor 16-25 september en dat je voertuig rally-klaar is. Wij gaan rijden, inch allah!”