Ronald van Loon toch tevreden na niet-vlekkeloze dag

Ronald van Loon toch tevreden na niet-vlekkeloze dag

Twee klapbanden, een steen op de voorruit en een kapotte airco maakten dat de derde etappe van de Morocco Desert Challenge niet als een vlekkeloze dag de boeken in gaat voor Ronald van Loon en Erik Lemmen. Met de zeventiende plaats waren ze desondanks dik tevreden.

In het klassement staan Van Loon en Lemmen na de derde etappe negentiende, op slechts een half uurtje van de top 10. “We liggen aardig op schema”, meent Van Loon. “Zolang anderen de fouten maken, kunnen we elke dag een beetje opschuiven.”

Maar uit de problemen blijven is geen vanzelfsprekendheid in Marokko. Daarvoor liggen er te veel stenen en zijn er te veel verborgen verraderlijkheden. Dat merkten Van Loon en Lemmens ook in de etappe van Smara naar Assa, over 374 kilometer. “Eigenlijk hebben we de hele dag alleen door de woestijn gereden, met af en toe een paar motorrijders. In het begin zagen we in de verte nog wel trucks, maar die reden verkeerd en die hebben we niet meer terug gezien.”

Maar alleen rijden wil niet zeggen dat je geen problemen kunt krijgen. Het begon met een steen op de voorruit, die dus kapot is. Daarna volgden twee klapbanden. “De eerste moeten we hebben opgelopen door een steen die in een bocht in het zand lag verstopt”, vermoedt Van Loon. “Na die bocht reden we met 140 over een lang, recht zandpad, en zwabberde de auto alle kanten op. We hadden niet gemerkt dat de band lek was. Pas toen we rubber roken kwamen erachter. De band was helemaal aan flarden.”

De tweede band die kapot ging vloog zelfs in brand. “Dat hebben we geblust met sportdrank – je moet wat. De band moest eerst afkoelen voordat we ‘m konden inladen; je moet banden meenemen. Als je ze achterlaat, krijg je een flinke boete.”

Tussen de kapotte banden door ging ook de airco nog kapot. “Het werd best warm in de auto. Met de airco wordt het echt niet koud, maar een graad of tien koeler dan de buitentemperatuur wordt het wel en dat draagt bij aan de concentratie. Het bleek dat er een riempje gebroken was.”

En toch vond Van Loon het een mooie dag, met een prachtige proef. “Ik heb heerlijk gereden. Flat out 175 over een vlak zoutmeer. Dat vond de Nissan niet zo heel fijn, maar het was lekker om het gaspedaal even helemaal in te trappen en te kijken wat die auto allemaal kan.”  

Gerelateerd nieuws

30-04-2019, 11:02

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC 4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

Met een 11e plaats algemeen voor Ronald Schoolderman/Marcel Blankestijn en een 15e plaats voor Lieven de Brabant /Donald de Smet scoorde het team van 4x4 Centrum Ermelo twee mooie uitslagen. Daarnaast finishte Martijn van den Broek knap als 12e algemeen en Teun Stam als 14e, beiden met een door 4x4 Centrum Ermelo gebouwde 'Rallycruiser'. 

Lees meer

25-04-2019, 08:46

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019 Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Afgelopen week is de jaarlijkse Morocco Desert Challenge (MDC) weer verreden. Deze offroad woestijn rally is de op één na grootste ter wereld en brengt de deelnemers in 2800 kilometer verdeeld over 8 etappes dwars door het afwisselende terrein van Marokko. Wendy Broomans (31) en haar vader Ronald Broomans (62) deden dit jaar voor de derde keer mee aan deze zware rally en niet zonder succes: Wendy is de beste vrouw geworden in de auto categorie.

Lees meer

21-04-2019, 13:09

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

De laatste etappe is altijd een speciaal moment en rijk aan emoties, zowel voor de deelnemers als voor de hele organisatie. De laatste 185 kilometers zouden in elke categorie een winnaar aanduiden, voor het hele circus terugging naar kuststad Saïdia voor een laatste gala-avond met prijsuitreiking.

Lees meer

19-04-2019, 20:20

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Ton van Genugten heeft vrijdag de zevende en voorlaatste etappe in de Morocco Desert Challenge op zijn naam geschreven. Na een teleurstellend eind van de zesde etappe haalde de coureur van Petronas Iveco Team de Rooy zijn gram in een listige proef van Merzouga naar Bouarfa.

Lees meer

Rallyraid video's