Mammoet Rallysport klimt naar podiumplaats in zesde etappe MDC

Mammoet Rallysport klimt naar podiumplaats in zesde etappe MDC

Martin van den Brink heeft uitstekende zaken gedaan in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge. Via een vijfde plaats klom de equipe van Mammoet Rallysport naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Met nog twee etappes te gaan hebben Martin van den Brink, navigator Wouter de Graaff en monteur Daniel Kozlovksy het podium in het vizier. De teameigenaar uit Harskamp keek met gemengde gevoelens terug op de etappe van donderdag. ,,We zijn zeker tevreden met de plaats in het klassement. We hebben vandaag echter opnieuw een storing gehad in de computer van de automatische versnellingsbak. We hadden gehoopt iets meer tijd goed te maken, maar we moeten tevreden zijn. De concurrentie heeft ook tijd verspeeld en zo schuiven we toch op in het klassement.’’

De monteurs van Mammoet Rallysport kunnen vanavond nog even aan de bak. Martin van den Brink neemt namelijk geen halve maatregelen. ,,Een storing in de versnellingsbak is heel vervelend. De bak springt dan in de neutrale stand. Je moet stoppen, de computer resetten en weer verder. Het breekt het ritme en kost ook tijd. We gaan daarom de versnellingsbak vervangen en hopen dat daarmee de storing verdwijnt.’’

De zesde etappe eindigde in een één-tweetje voor het MAZ-team. Aliaksei Vishneuski bleef zijn teamgenoot Siarhei Viazovich 2 minuten en 20 seconden voor. Peter Versluis (derde op 15.14) en de verrassende Scania-rijder Karoly Fazekas (vierde op 15.27) bleven de mannen van Mammoet net voor. Martin stuurde de Renault op 16.07 van de winnaar het bivak in Merzouga binnen.

Omdat de de naaste concurrenten in het klassement meer tijd verloren klom de Harskamper naar een derde plaats. Het podium lonkt. De achterstand van Van den Brink op de nummer twee, Roeland Voerman, is bovendien gering. Minder dan twee minuten bedraagt de achterstand van de formatie van Mammoet Rallysport op de MAN-brigade van Voerman.

‘Het was een prachtige etappe’

In de 324 kilometer van Zagora naar Merzouga heeft Martin, op de computerstoring na, geen technische problemen ondervonden. ,,Het was een prachtige etappe. De auto doet het verder uitstekend. Het was een mooie proef met veel duinen en zandpaden. We hebben een groot deel van de proef in de ‘clinch’ gelegen met Ton van Genugten. Dan haalde hij ons weer in en daarna passeerden wij hem weer. Dat ging door totdat hij vast bleef staan op een duin.’’

In de zevende etappe staan er nog behoorlijke duinenpartijen op het programma. ,,Het is tot nu toe een boeiende rally. De proeven zijn zwaar en uitdagend, de concurrentie is hevig. Er wordt stevig doorgereden in de top van het klassement. Ik vind het een Dakar-waardig evenement. Het is fijn om ons hier te meten met de sterke concurrenten. Morgen gaan we weer vol op jacht naar een hoge klassering. We zien dan vanzelf waar we uiteindelijk staan. Ik ben gezien ons uitgangspunt absoluut tevreden met de huidige klassering en vooral de manier van rijden.’’

De zevende etappe gaat vrijdag over 427 kilometer van Merzouga naar Bouarfa. Hoewel Viazovich in een riante zetel lijkt te zitten (30.35 voorsprong op nummer twee) is de Morocco Desert Challenge nog allerminst beslist. ,,In een rally kan er ieder moment iets gebeuren,’’ weet ook Martin van den Brink. Het is op dit moment dus allerminst gedaan met de koopman in Marokko.

Gerelateerd nieuws

30-04-2019, 11:02

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC 4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

4×4 Centrum Ermelo kijkt terug op geslaagde MDC

Met een 11e plaats algemeen voor Ronald Schoolderman/Marcel Blankestijn en een 15e plaats voor Lieven de Brabant /Donald de Smet scoorde het team van 4x4 Centrum Ermelo twee mooie uitslagen. Daarnaast finishte Martijn van den Broek knap als 12e algemeen en Teun Stam als 14e, beiden met een door 4x4 Centrum Ermelo gebouwde 'Rallycruiser'. 

Lees meer

25-04-2019, 08:46

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019 Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Nederlandse beste vrouw in MDC 2019

Afgelopen week is de jaarlijkse Morocco Desert Challenge (MDC) weer verreden. Deze offroad woestijn rally is de op één na grootste ter wereld en brengt de deelnemers in 2800 kilometer verdeeld over 8 etappes dwars door het afwisselende terrein van Marokko. Wendy Broomans (31) en haar vader Ronald Broomans (62) deden dit jaar voor de derde keer mee aan deze zware rally en niet zonder succes: Wendy is de beste vrouw geworden in de auto categorie.

Lees meer

21-04-2019, 13:09

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

Elfde editie Morocco Desert Challenge met succes ten einde

De laatste etappe is altijd een speciaal moment en rijk aan emoties, zowel voor de deelnemers als voor de hele organisatie. De laatste 185 kilometers zouden in elke categorie een winnaar aanduiden, voor het hele circus terugging naar kuststad Saïdia voor een laatste gala-avond met prijsuitreiking.

Lees meer

19-04-2019, 20:20

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Van Genugten revancheert zich met tweede dagzege in MDC

Ton van Genugten heeft vrijdag de zevende en voorlaatste etappe in de Morocco Desert Challenge op zijn naam geschreven. Na een teleurstellend eind van de zesde etappe haalde de coureur van Petronas Iveco Team de Rooy zijn gram in een listige proef van Merzouga naar Bouarfa.

Lees meer

Rallyraid video's