Zwarte dag in Morocco Desert Challenge

Gepubliceerd op: 26-04-2023 19:08

Tijdens de vierde etappe van de Morocco Desert Challenge, een loop rond Foum Zguid, is Laurent Lichtleuchter overleden. Bij een noodlottig ongeval, waarbij een ander voertuig de SSV raakte waar Lichtleuchter in zat, konden de artsen niets meer voor de Fransman doen. De rijder, Patrice Garrouste, heeft brandwonden overgehouden aan het ongeval.

Al na 54 kilometer in de etappe ging het helemaal mis. Doordat het zicht slecht was, zag een andere deelnemer de Polaris van Garrouste en Lichtleuchter over het hoofd en raakte de buggy met 140 kilometer per uur aan de kant van de navigator. Door de zware klap ontstond er brand en heel veel schade aan het voertuig. Garrouste bleef bij bewustzijn en kon de Polaris verlaten, Lichtleuchter was meteen bewusteloos. De doktoren waren snel ter plekke, maar konden niets meer betekenen.

De rally na vier etappes

Bij de motoren blijft het spannend tussen de teamgenoten van Sherco. Rui Gonçalves wint de etappe, met 1 minuut voorsprong, en blijft daardoor Lorenzo Santolino voor. Het verschil is slechts 3,5 minuut. De derde positie in het klassement is voor Pol Tarres. Bram van der Wouden staat op de 24e positie, hij is de enige Nederlandse motorrijder in de rally.

Na problemen in de derde etappe voor Michiel Becx moet de Brabander genoegen nemen met een bijrol. Hij was de leider in het klassement, maar kreeg gisteren problemen. Daardoor schoot landgenoot Gert Huzink door naar de leiding. Die weet hij te behouden, ondanks winst van Martin van den Brink. Jean Olivier Albaret ligt tweede en Van den Brink derde.
Er waren meer Nederlanders met pech, zo kreeg Kees Box te maken met een gescheurde wielaandrijving en doet ook niet meer mee in het klassement.

Het blijft een Frans onderonsje bij de auto’s. Mathieu Serradori leidt voor Simon Vitse en Jerome Pelichet. Rienst Hofstra is, op de 5e positie, de snelste Nederlander.

Janus van Kasteren is de klassementsleider bij de trucks, hij heeft ruim 18 minuten voorsprong op Vick Versteijnen. Versteijnen won wel de 4e etappe, voor Van Kasteren. De derde tijd vandaag was er opnieuw voor Anja van Loon, maar na oververhitting in de cabine gisteren speelt de truck debutante geen rol meer in het klassement (staat momenteel 7e op ruim 3 uur), maar laat ze wel haar snelheid zien. De derde plaats in het klassement is voor Steven Rotsaert.

Er zijn nog 4 etappes te gaan in Marokko, dus alles is nog mogelijk.

Foto: Xtreme+