Achter de schermen bij de Morocco Desert Challenge: Gert Duson

Achter de schermen bij de Morocco Desert Challenge: Gert Duson

Nu de Dakardeelnemers hun voertuigen ingeleverd hebben voor de inscheping naar Saoedi-Arabië, breekt er voor hen een iets rustigere tijd aan. Maar ondertussen wordt er in veel werkplaatsen doorgewerkt door Morocco Desert Challenge deelnemers om hun voertuigen klaar te krijgen voor de technische voorkeuring die komende maart plaats vindt.

Natuurlijk wordt er ook door de organisatie van de Morocco Desert Challenge, in handen van Gert Duson, hard gewerkt om alle puntjes op de i te krijgen voor weer een fantastische rally. Een proces dat het hele jaar doorgaat. We spraken met Gert, die vertelt over wat daar allemaal bij komt kijken. En hij heeft ook nog mooi nieuws in petto.

Het begin

De rally begon klein in 2008. Ieder jaar groeide de rally iets door. Natuurlijk waren er ook moeilijke tijden in 2010 en 2011 met de oorlog in Libië. Vanaf de verhuizing naar Marokko in 2013 begon het goed te lopen, waarna het echt hard ging vanaf 2017. Ook in de beginjaren streefde Gert Duson naar verbetering en perfectionisme.

“In de beginjaren konden we het ons nog veroorloven om een keer een steekje te laten vallen. Maar we streven altijd naar verbetering. We zijn iedere rally gegroeid, dat is ook een criterium voor mij. Ik heb nog nooit de ervaring gehad om met hetzelfde of een kleiner aantal deelnemers te werken. Dat is iets wat me enorm zou frustreren. Je wilt het ieder jaar beter doen en het is geweldig als mensen steeds weer terugkomen. Inmiddels spelen we tussen de ‘grote jongens.’ Toen we voor het eerst naar Marokko gingen vergeleek ik mijn rally met de Tuareg Rally. Ik wilde meer deelnemers hebben. Toen we dat doel haalden, wilde ik een nieuw doel. Dat werd groter worden dan de Rallye du Maroc. Ondertussen zijn we twee tot tweeëneenhalf keer groter. Dan is er nog maar één doel hoger en dat is de Dakar. En als ik dan kijk naar de deelnemersaantallen, komen we toch een heel eind in de buurt.”

“Het zou leuk zijn om één keer te kunnen zeggen dat we de grootste zijn. Maar, je wordt daar ook op afgerekend. Als je de grootste bent maar niet de beste, is er wat aan de hand. De kwaliteit is altijd belangrijk geweest en mag nooit ten koste gaan van de kwantiteit. Het laatste jaar hadden we vijftig procent meer deelnemers en heb ik er voor gekozen om een extra helikopter in te zetten en het ‘sweeper’ team van twee extra trucks te voorzien. Het moet perfect zijn.”

2020

De dag na terugkomst afgelopen april begon voor Duson de voorbereiding op de 2020 editie. Natuurlijk waren er tijdens de rally al dingen die opvielen en weer verbeterd kunnen worden. Ideeën zijn er altijd. Ook praktisch gezien is het noodzakelijk om meteen aan de gang te gaan.

Gert Duson: “Het finishhotel hebben we meteen geboekt in april, net als de helikopters. We kunnen het ons niet permitteren dat iemand anders ons daar voor in is. Een aantal dingen start onmiddellijk na de rally. Mensen die de rally gevolgd hebben willen dan zo snel mogelijk weten hoe het er voor het volgende jaar eruit ziet.  Het werk stopt nooit, even niks doen zit er niet in.”

“Als de inschrijving in augustus opengaat, heb ik de drie maanden daarvoor aan de reclame gewerkt. Tot twee jaar terug waren we tot een maand voor de start nog druk met het werven van deelnemers. Nu zijn de inschrijvingen er al heel snel en dat is een luxe.’’

Duson vertelt verder: ”De rally heeft zo’n goede reputatie en sfeer dat we wekelijks aanmeldingen krijgen van mensen die als vrijwilliger voor de organisatie willen werken. We doen dit spelletje al twaalf jaar, we hebben een heel trouwe groep medewerkers. Een aantal van hen heeft meer verantwoordelijkheid gekregen. Die noem ik de ‘G-8’. Een soort van managementteam met een chef rally, chef logistiek, chef catering, bivak, entertainment, noem maar op. Met hen heb ik regelmatig een meeting. We analyseren samen de gegevens van de enquete die we na de rally doen en bekijken afdeling voor afdeling wat er verbeterd of veranderd moet worden. Zo heeft iedereen zijn zegje, ook over de andere afdelingen.”

Het papierwerk qua vergunningen en toestemmingen voor Marokko  neemt Duson volledig zelf voor zijn rekening. Deze zijn van groot belang. ”Uiteindelijk werk ik samen met acht ministeries. We hebben na acht jaar een goed reputatie in Marokko. In de bivaks praten we met de provinciale gouverneurs, burgemeesters en overheden, ook die contacten zijn belangrijk.’’

De laatste controles

Jean Claude Kaket is verantwoordelijk voor het maken van de roadbooks. Hij werkt met een team van twee, drie mensen de routes uit die vervolgens in februari een laatste keer gecontroleerd worden. Een mooie klus om te doen. “Die laatste controle doen we met een heel team. Afgelopen jaar was dat met veertien mensen in zeven auto’s. Zo worden de witte lijnen van de bivouacs waartussen de tenten en voertuigen moeten staan dan al uitgezet. Ieder onderdeel heeft zijn eigen draaiboek en die worden dan verder uitgewerkt. Dat was zeker niet altijd zo, maar inmiddels zijn ze er wel. We kunnen de rally zo in een ander land neerleggen”

Na de laatste controles gaat het hard en komt de rally snel dichterbij. “Tot je elkaar ziet in Agadir, ken je de deelnemers vooral uit e-mails en telefoongesprekken. Ik zie de gegevens in Competitor Control. Totdat ze uit de hele wereld verzamelen op het plein in Agadir. Dat is iedere keer weer fantastisch om te zien. Mensen zijn bezig met hun passie en als de rally dan goed verloopt krijg je daar heel veel dankbaarheid voor terug. Daarmee hebben we ook een hoge gunfactor opgebouwd. Het is ook mooi als je ziet wat deelnemers voor ons terug doen met de presentaties in Nederland.”

Veiligheid en nieuwe ontwikkelingen

Rally-raid is een gevaarlijke sport, er kunnen ernstige dingen gebeuren. De laatste jaren is op het gebied van veiligheid veel verbeterd. O.a. met de komst van de apparatuur zoals die ook in de Dakar gebruikt wordt. Daarmee zijn de deelnemers goed te volgen en kan er snel gereageerd worden als er een noodgeval is. Gert Duson: “Komend jaar maken we een aparte route in de duinen voor de trucks. De SSV’s ontwikkelen zich heel snel en krijgen steeds meer vermogen. We gaan in 2021 eisen van de SSV’s dat de rolkooi gebouwd is naar FIA normen.”

“De toekomst is dat er een tweede rally gaat komen in 2020 of 2021. Dat is vooral de vraag geweest van onze deelnemers. Sommigen gaan al jaren mee. Dat zit ‘m in het complete pakket van goede roadbooks, catering en de unieke sfeer. Mensen komen terug omdat er geen soortgelijke evenementen zijn. Die roepen dan: we willen met jou mee. Ik wil die mensen de kans geven om ook iets anders te zien. En er zijn nog genoeg mensen in de rallywereld die nog niet met ons mee geweest zijn. Die eerste edities van deze nieuwe rally zullen ook een stukje pionieren zijn en ook dat is een uitdaging om mee te maken. Als ik alle toestemmingen op zak heb maak ik bekend wat we gaan doen in welk land.”

Gerelateerd nieuws

18-03-2020, 18:12

MDC 2020 verplaatst naar september MDC 2020 verplaatst naar september

MDC 2020 verplaatst naar september

Organisator van de Morocco Desert Challenge, Gert Duson heeft de knoop doorgehakt, de rally wordt verplaatst naar september. Gert Duson: ”Met pijn in het hart delen we mee dat de beslissing is genomen om de Morocco Desert Challenge uit te stellen. Hoe triest dit besluit ook mag zijn, onze grootste prioriteit vandaag is de veiligheid […]

Lees meer

28-02-2020, 17:07

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Ronald van Loon droomt van top vijf in MDC

Vorig jaar viel Ronald van Loon uit op dag vijf in de Morocco Desert Challenge nadat hij in het stof achterop een andere stilstaande deelnemer botste. Op dat moment stond van Loon negende in het algemeen klassement. Dit jaar is het team er weer bij en gaat het opnieuw voor een plek in de top […]

Lees meer

24-02-2020, 11:51

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy met drie trucks naar de MDC

Team De Rooy zal op 18 april a.s. met drie trucks aan de start van de Morocco Desert Challenge verschijnen. Met Ton van Genugten, Janus van Kasteren junior en Michiel Becx als piloten zal het team zich zeker willen mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Die strijd gaat een hele interessante worden. Met het […]

Lees meer

11-02-2020, 17:25

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

DakarSpeed op schema voor MDC met bouw nieuwe truck

Terwijl Gert Duson met een heel team onderweg is in Marokko om de roadbooks te controleren van de 2020 Morocco Desert Challenge, wordt er bij veel teams hard gewerkt om de voertuigen klaar te krijgen voor de prékeuring op 14 maart a.s.. Zo ook bij Dakarspeed, dat met de hagelnieuwe racetruck, de DKR3, aan de […]

Lees meer

Rallyraid video's