FIM in overleg met ASO, organisatoren, teams en motorrijders over veiligheid

FIM in overleg met ASO, organisatoren, teams en motorrijders over veiligheid

Afgelopen maandag stond de ontmoeting tussen FIM voorzitter Jorge Viegas, FIM sportief directeur Jean-Paul Gombeaud en andere FIM vertegenwoordigers met afgevaardigden van de ASO (organisatie van de Dakar), organisatoren, teammanagers, rijders en fabrikanten op het programma in Lissabon, Portugal. Het belangrijkste doel van deze belangrijke meeting was om het aantal ongelukken te reduceren en de veiligheid te verbeteren in de rally’s, daarbij lag de focus op de Dakar Rally.

De volgende onderwerpen werden geïdentificeerd als potentiële oorzaak van vergrootte kansen op risico’s: uitputting, dehydratie, snelheid en overmoedigheid, hyperthermie, navigatiefouten, afleiding, route – matige zichtbaarheid van een obstakel en nauwkeurigheid van het roadbook.

In de positieve en constructieve discussie die daaruit voort kwam, zijn er een aantal speerpunten opgesteld. Deze zijn als volgt:

Route: In de toekomst zullen de routes van wedstrijden in het FIM kampioenschap worden ontworpen met de samenwerking van een voormalig motorrijder.

Roadbook: Een aan te wijzen ‘route inspectie’ team, om het roadbook te maken voor alle wedstrijden zodat de rijders en team over dezelfde informatie beschikt en een beter beeld heeft van de daadwerkelijke moeilijkheidsgraad.

Snelheidsbeperking: Meer variatie in de route om de snelheid te verlagen. Daarnaast een luchtinlaat-restrictor om de power van het motorblok te limiteren en de snelheid te verlagen. De testperiode hiervan loopt tot juni.

Beschermende equipment voor rijders: Zo spoedig mogelijk airbags toepassen. Er moeten spoedig vergaderingen gepland worden met fabrikanten zodat 2020 kan worden gebruikt als testjaar. In 2021 moet dit volledig worden toegepast.

Navigatie: Er wordt gewerkt aan een nieuw instrumentenpaneel, waarop het roadbook en GPS-apparateur is bevestigd. Dit heeft betere visuele en audio signalen en is compacter om blessures te voorkomen.

FIM voorzitter Jorge Viegas is tevreden met de voortgang tijdens de meeting: “Ik ben blij dat we een constructieve vergadering hadden om het aantal ongevallen in de rally te gaan reduceren, hetgeen een topprioriteit is voor de FIM en voornamelijk in de Dakar Rally. We zullen oplossingen gaan testen gedurende het seizoen en een plan maken aan het einde en dit aanpassen waar nodig. De deelname van ASO, KTM, Husqvarna, Hero, Honda, Yamaha en ook de rijders Sam Sunderland en Adrien van Beveren maken het mogelijk om samen te werken aan deze uitdaging en de toekomst van deze unieke en spectaculaire tak van motorsport.”

Aanwezig bij de meeting waren: FIM voorzitter, Jorge Viegas; FIM sport directeur, Jean-Paul Gombeaud; CRT directeur, Jean-François Wulveryck; CRT lid, Jose Rita; CTI coördinator, Dominique Hebrard; ASO – Dakar directeur, David Castera; ASO Competitor relationship Technical, Charles Cuypers; ASO – Dakar Technical, Thierry Viardot; Honda Team, Manager Ruben Faria; Honda Team Manager, Helder Rodrigues; Yamaha Team Manager Alexandre Kowalski; Yamaha Team Manager, José Leloir; Yamaha Rider, Adrien Van Beveren; KTM Team Manager, Jordi Viladoms; KTM-HVA Tech, Stefan Huber; KTM (Extern) Heinz Kinigadner; KTM Rider, Sam Sunderland, HT Rally Raid Team Manager Henk Hellegers; Hero, Wolfgang Fischer.

Gerelateerd nieuws

14-05-2020, 16:45

Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021 Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021

Offroad rally Roompot Baja Borger verplaatst naar 2021

De grootste offroad rally van Nederland, de Roompot Baja Borger, is verplaatst naar 5-6-7 november 2021. De voorbereidingen voor de rally waren al in volle gang totdat de corona crisis uitbrak. Omdat de evenementen na 1 september nog onzeker zijn is het niet haalbaar om de rally goed te organiseren, er zijn nog teveel onzekerheden. […]

Lees meer

08-04-2020, 11:13

Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving

Kalahari Rally verlengt periode ‘early bird’ inschrijving

Het rally-raid seizoen is volledig stil komen te liggen, het is te hopen dat de draad na de zomer weer opgepakt kan worden. De organisatie van de Kalahari Rally, die van 29 augustus t/m 4 september verreden wordt, ligt op schema qua voorbereidingen. Vanwege de huidige situatie met het Corona virus, heeft de organisatie besloten […]

Lees meer

23-03-2020, 08:41

Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally

Winst voor Ricky Brabec in Sonora Rally

Dakar 2020 winnaar Ricky Brabec heeft voor de derde keer de Sonora Rally op zijn naam geschreven. Het is zijn tweede zege op rij in deze rally die in Mexico verreden wordt in de Sonora woestijn. De winnaar van de Morocco Desert Challenge 2019, Skyler Howes, finishte als tweede. De Sonora Rally had een totale […]

Lees meer

13-03-2020, 08:44

Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld

Abu Dhabi Desert Challenge uitgesteld

Je kon er op wachten: ook de Abu Dhabi Desert Challenge wordt voorlopig uitgesteld. De ADDC, die van 20 t/m 26 maart verreden zou worden, telt mee voor het FIM wereldkampioenschap Cross-country. Voor de motoren zou het de eerste race van het 2020 seizoen zijn. Er wordt door alle betrokken partijen bekeken of het evenement […]

Lees meer

Rallyraid video's