Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022

Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022

Afgelopen januari noteerde Mirjam Pol in Saudi-Arabië haar allerbeste notering in haar carrière als deelnemer in de Dakar rally. Ze finishte als tweede Nederlander en werd 41ste in het algemeen klassement, een bijzondere prestatie. In haar bagage nam ze echter niet alleen mooie verhalen en herinneringen mee. Dit jaar verloor Mirjam tijdens de Dakar rally twee geliefde collega’s. En dat hakte er best wel in. Waar staat Mirjam nu, in de herfst van dit, door het covid-19 virus overheersend, jaar?

Hoe verwerk je een Dakar rally met zó veel ups en downs?

“De passie voor onze sport is groot en we kennen allemaal de risico’s van het rallyrijden. Soms word je weer keihard met je neus op de feiten gedrukt en dan liggen vreugde en verdriet ineens heel dicht bij elkaar. Het succes dat je het ene moment zo intens voelt, kan het andere moment verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dan wordt alles weer in perspectief gezet, zeg maar.”

Zij maakte even pas op de plaats en nam de tijd om de gebeurtenissen in de zwaarste rally ter wereld te evalueren en een plekje te geven. “Men vergeet wel eens hoe zwaar en moeilijk de Dakar is. Als je uiteindelijk die medaille in ontvangst mag nemen omdat je de rally hebt uitgereden, dan heb je eigenlijk gewoon gewonnen. Je hebt twee weken afgezien; de fysieke en mentale pijn, je eigen onzekerheid, de kracht van de natuur en zoveel meer overwonnen. Als je dan heel dicht bij het verlies staat van twee vrienden in de rally, is de waarde van die medaille nog veel waardevoller. En het betekent niet dat ik de pijn niet voel, integendeel. Voor mij is sterk zijn; de pijn voelen, begrijpen en accepteren. Dan kan je weer verder. Uiteindelijk kom ik ook hier weer sterker uit.”

En nu, wat zijn jouw plannen?

“Het coronavirus heeft alles op z’n kop gezet. Mijn theatervoorstelling ging niet door, geen presentaties in mijn agenda, testen van het materiaal was niet mogelijk en natuurlijk ook geen motortrainingen en wedstrijden. Pas eind juli heb ik mijn eerste trainingsweek kunnen rijden.

De start van de Dakar bereiken in januari vergt heel veel voorbereiding en planning. Voor mijn sponsoren heb ik niet kunnen betekenen wat ik graag had willen betekenen voor ze. En dat terwijl het voor iedereen, ook zakelijk, een hele onzekere tijd is.

Motorrijden zit in mijn bloed maar soms moet je eerlijk zijn naar jezelf en anderen. Op een gegeven moment moeten er afspraken en inschrijvingen bevestigd worden, betalingen gedaan worden en dan komt het moment om duidelijkheid te scheppen. Er zijn zoveel mensen bij mijn deelname aan de Dakar rally betrokken. Daarom heb ik, in goed overleg, besloten mijn Dakardeelname door te schuiven naar 2022. Die beslissing geeft meer lucht voor iedereen. En, wie weet komt er wel iets op mijn pad waardoor ik toch zijdelings betrokken ben bij de Dakar in januari?”

Titel Breslau rally verdedigen

Ze werkt nu aan een meerjarenplan voor de nabije toekomst. “Ik heb goede hoop dat, midden september, de Breslau rally in Polen weer verreden kan en mag worden. Vorig jaar heb ik tot op de laatste kilometer keihard gevochten om deze internationale rally te winnen. Hoe mooi zou het zijn als ik deze titel mag verdedigen?”

De Breslau rally vindt plaats van 15 t/m 19 september 2020 in Polen.

Gerelateerd nieuws

26-10-2020, 16:40

MOTORbeurs Utrecht wordt in 2021 MOTORoutletbeurs Utrecht MOTORbeurs Utrecht wordt in 2021 MOTORoutletbeurs Utrecht

MOTORbeurs Utrecht wordt in 2021 MOTORoutletbeurs Utrecht

Utrecht, 26 oktober 2020 – MOTORbeurs Utrecht heeft in 2021 een aangepaste vorm, onder een andere naam: MOTORoutletbeurs Utrecht. Deze outlet-editie van de beurs vindt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 februari 2021 plaats bij Jaarbeurs in Utrecht en markeert de start van het nieuwe motorseizoen. Tientallen dealers bieden motoren, motorkleding, helmen, accessoires, […]

Lees meer

25-10-2020, 14:42

Dakar 2021: Rainbow Truck Team schrijft zich in Dakar 2021: Rainbow Truck Team schrijft zich in

Dakar 2021: Rainbow Truck Team schrijft zich in

Het Rainbow Truck Team reed onlangs de eerste meters met de weer nieuw opgebouwde MAN op het Eiland van Maurik. Als het goed is, is het team inmiddels ook ingeschreven voor de Dakar en kan het inpakken van de servicetruck voor de inscheping naar Jeddah beginnen. Teammanager Lennard Kikstra: ,,De truck is helemaal klaar, we […]

Lees meer

22-10-2020, 13:59

Dakar 2021: voorbereidingen in volle gang Dakar 2021: voorbereidingen in volle gang

Dakar 2021: voorbereidingen in volle gang

Terwijl Dakarorganisator A.S.O vorige week bekend maakte dat Saoedi-Arabië de Dakar 2021 deelnemers graag ontvangt, wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van de laatste verkenningen. Directeur David Castera vloog na de finish van de Andalucia Rally meteen naar Saoedi-Arabië. A.S.O. vertegenwoordiger Henk Hellegers praat ons bij over de mogelijke aanpassingen voor de deelnemers aangaande […]

Lees meer

09-10-2020, 12:53

Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck

Fried van de Laar Racing bouwt nieuwe truck

2020 is een jaar van extremen voor het team van Fried van de Laar Racing. Met een 14e plaats in afgelopen Dakar wisten Jan en Ben van de Laar het maximale eruit te halen. Kort daarna volgde het overlijden van vader Fried, wat natuurlijk een grote impact had op de familie en het team. Waarna […]

Lees meer

Rallyraid video's