Etappe 12: Stéphane Peterhansel schrijft historie met 14e overwinning

Gepubliceerd op: 15-01-2021 10:13

Stéphane Peterhansel heeft de Dakar Rally voor de veertiende keer op z’n naam geschreven. De Fransman won zes keer op de motor en heeft nu zijn achtste eindzege in de auto binnen. Peterhansel ging vanaf de tweede etappe aan de leiding in het klassement en won de race op pure regelmaat. Waar Nasser Al-Attiyah flink wat lekke banden moest vervangen, bleef Peterhansel uit de problemen. Samen met zijn nieuwe navigator Edouard Boulanger was hij direct succesvol.

De overwinning in de twaalfde en laatste etappe was voor Carlos Sainz. De Spanjaard was aan de finish 2.13 minuten sneller dan Al-Attiyah, maar had gedurende de rit naar Jeddah het meeste te vrezen van Yazeed Al-Rajhi. De Saudi was rap onderweg en kwam na 149 kilometer op 15 seconden van Sainz door, maar in de laatste kilometers ging het mis. Hij viel stil en kwam met een achterstand van 54 minuten aan de finish. Het zou volgens het team gaan om een technisch probleem. Sainz won dus voor Al-Attiyah en Peterhansel. Vierde werd Cyril Despres, die zich na een moeilijke start goed herstelde met enkele top-tien finishes. Vladimir Vasilyev kwam als vijfde aan de finish voor Kuba Przygonski. De Pool is vierde geworden in het eindklassement.

Peterhansel werkte een bijzonder regelmatige Dakar af. Al op de tweede dag pakte hij de leiding in het klassement en die gaf hij geen moment meer af. In de negende etappe pakte hij zijn enige dagzege en sloeg hij een groot gat naar Al-Attiyah. Het bleek de beslissende zet in een interessant schouwspel. Vanaf dat moment kon Peterhansel zijn voorsprong managen, onderweg naar de veertiende eindzege. Daarmee heeft hij de geschiedenisboeken andermaal herschreven.

De tweede plaats in het klassement is voor Nasser Al-Attiyah. Hij was op pure snelheid misschien wel de rapste coureur in deze Dakar, maar hij werd geplaagd door lekke banden. Volgens de Qatari kwam dat door een oneerlijk verschil in het reglement. De Mini’s rijden met veel grotere banden dan de Toyota’s en dat zou voor het laatste merk meer lekke banden opleveren. Desondanks pakte Al-Attiyah maar liefst zes dagsuccessen (vijf etappes en de proloog). Aan de finish was hij 14.51 minuten langzamer dan Peterhansel.

Carlos Sainz eindigde in de tweede Mini op de derde plaats in het klassement. De Madrileen beleefde niet zijn beste Dakar, zeker de eerste week had voor Sainz veel misère in petto. Dat had onder meer te maken met de lastige navigatie. Waar anderen daar juist van profiteerden, verdwaalde Sainz meer dan eens. Hij mopperde heel wat af op het ‘onvoorspelbare roadbook’ maar uiteindelijk heeft hij de finish toch gevonden. De grote vraag is nu of Sainz volgend jaar nog eens terugkomt.

Tim en Tom Coronel zijn de enige Nederlandse deelnemers die de eindstreep bij de auto’s gehaald hebben. Ze verloren vrijdag nog flink wat tijd, ruim een uur. Dat was goed voor de 35ste plaats. In het klassement zijn ze daardoor nog wel een plek gezakt en hebben ze de 26ste plaats.